U četvrtak, 5. svibnja ove godine, u Sjemeništu je održan „Susret vjere“. Gost susreta bio je Matija Ricov, nacionalni koordinator za mlade Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom, koji je sjemeništarcima i okupljenim prijateljima Sjemeništa na temelju vlastitog vjerničkog iskustva progovorio na temu „Prijateljstvo s Duhom Svetim“.

Kao preduvjet da bi Bog nekoga mogao upotrijebiti za svoje poslanje Matija je istaknuo dvije važne spoznaje koje ta osoba treba imati: spoznaja vlastite malenosti i spoznaja Božjeg milosrđa i veličine. Kako bi vjernik stekao te spoznaje Duh Sveti vodi ga u ‘pustinju’ u kojoj se suočava s vlastitom slabošću, ali također dublje spoznaje Božju ljubav i vjernost. Osim toga, važno je i da vjernik objektivno sagleda darove i sposobnosti koje mu je Bog dao i da ima hrabrosti iskoristiti ih za dobrobit drugih. Ove važne istine Matija je obrazložio na temelju biblijskih tekstova o Mojsiju u Starom zavjetu i Isusu u Novom zavjetu te također na temelju iskustva nekih svetaca i mističara Crkve.

Svjedočeći o vlastitom putu rasta i sazrijevanja u vjeri, Matija je podijelio s okupljenim sudionicima Susreta trenutke kada je osobno doživio Božje zahvate u svom životu i osjetio da ga Gospodin poziva na život u potpunoj predanosti Njemu. Bio je to proces u kojem je bilo uspona i padova, razdoblja svojevrsne unutarnje podijeljenosti između svijeta i Boga sve dok jedna temeljita sveta ispovijed nije označila definitivni kraj starog života i početak novog u Kristu. S vremenom je u svojoj župi sv. Stjepana prvomučenika u zagrebačkom Botincu postao župni suradnik, a zatim i voditelj zajednice „Nanovo rođeni“ u kojoj je na početku bilo desetak starijih gospođa. No, nakon određenog vremena molitve i posta na nakanu za duhovni preporod Župe, zajednici se priključilo četrdesetak mladih te su se počela događati mnoga obraćenja. Danas zajednica broji oko dvije stotine članova, a u proteklih deset godina niknulo je u njoj sedam duhovnih zvanja te su sklopljeni mnogi brakovi. Matija je naveo da je u posljednje dvije godine iz tih brakova rođeno dvadeset i dvoje djece!

Pokazujući okupljenima svoju Bibliju u gotovo raspadnutom stanju, Matija je preporučio svima redovito čitanje Svetog pisma jer upravo je ono nadahnuta Božja riječ po kojoj nam Duh Sveti govori i po kojoj čovjek može doista postati prijatelj Duha Svetoga i ići kroz život u tom prijateljstvu te činiti za Boga i ljude djela ljubavi!

Nakon Matijinog svjedočanstva vlč. Petar Mlakar, duhovnik u Sjemeništu, zahvalio mu je u ime sjemenišnih odgojitelja i sjemeništaraca na dolasku, uručio mu prigodni poklon i poželio mu da ga Duh Sveti nastavi tako lijepo upotrebljavati u Crkvi u službi koju vrši kao nacionalni koordinator za mlade Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom. Zatim je uslijedilo euharistijsko klanjanje, koje su svojom pjesmom i sviranjem animirali sjemeništarci, a nakon klanjanja susret je nastavljen druženjem uz poslastice koje su za ovu prigodu pripremili sjemeništarci, sjemenišne kuharice i susjede.

Vlč. Mlakar na kraju susreta obavijestio je sve prijatelje Sjemeništa da je ovo bio posljednji Susret vjere u ovoj školskoj i sjemenišnoj godini. Naime, u lipnju bi umjesto „Susreta vjere“ u Sjemeništu inače bilo održano duhovsko bdijenje uoči svetkovine Duha Svetoga, ali ove godine cijela će sjemenišna zajednica na dan uoči Pedesetnice sudjelovati na koncertu „Progledaj srcem“, koji će se 4. lipnja održati na stadionu Maksimir u Zagrebu. Sjemenišni duhovnik potaknuo je okupljene da se i oni pridruže ovom veličanstvenom duhovno-glazbenom događaju koji organizira Laudato TV.