Sjemeništarci s odgojiteljem sudjelovali u miroljubivom ‘Hodu za život, obitelj i Hrvatsku’

U petak i subotu, 13. i 14. svibnja ove godine, održana je u Sjemeništu duhovna obnova koju je vodio svećenik Varaždinske biskupije vlč. Josip Đurin, odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, a duhovnoj obnovi priključila su se i dvojica dječaka osmog razreda iz Zagrebačke nadbiskupije i Bjelovarsko-križevačke biskupije koji ozbiljno razmišljaju o ulasku u Sjemenišne u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini.

Na početku duhovne obnove rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković srdačno je pozdravio vlč. Đurina, koji je od 2013. do 2017. godine bio odgojitelj u Sjemeništu te je svojim primjerom i radom ostavio lijep trag u povijesti ove ustanove. Nakon zaziva Duha Svetoga i uvodne molitve vlč. Đurin predstavio se sjemeništarcima ispričavši im kako je tekao njegov životni put i kako je Gospodin djelovao u njegovom životu i potaknuo ga da postane svećenik. Za svoje svećeničko geslo uzeo je rečenicu: „Evo dolazim vršiti volju tvoju!“ (Heb 10,9). Kroz primjere iz vlastitog iskustva vlč. Đurin istaknuo je kako Gospodin vodi vjernika putem koji je najbolji, premda taj put nije uvijek onakav kakvog bi čovjek očekivao ili onaj koji bi sâm odabrao. No, upravo poslušnost Božjoj volji unosi u život kršćanina Božju dinamiku života u kojoj se ostvaruje prava radost.

Posebno upečatljivi trenuci duhovne obnove bila su svjedočanstva susreta s djecom i mladim osobama oboljelima od teških onkoloških bolesti kojima vlč. Đurin kao svećenik služi na Institutu za tumore u Zagrebu. Pismo koje mu je prije svoje smrti napisala jedna dvanaestogodišnja djevojčica, kao i riječi iz zadnjeg razgovora s  jednim sedamnaestogodišnjim mladićem, duboko su dotakle njegovo srce i učinile da se zapita: „Kakva je moja vjera?“ Naime, ove mlade osobe, tek na pragu života, nisu se žalile na svoju patnju te su ususret smrti išli sa dubokom vjerom u Isusa, ističući da je On jedini važan i ako čovjek ima Njega, ima sve!

Nadalje, budući da Crkva ide ususret svetkovini Uzašašća i svetkovini Duhova – Pedesetnici, voditelj duhovne obnove razložio je sjemeništarcima značenje sedam darova Duha Svetoga i devet plodova Duha Svetoga objašnjavajući konkretnu životnu važnost svakog pojedinog te potičući mladiće da budu otvoreni djelovanju Duha Svetoga.

U sklopu duhovne obnove sjemeništarci su pristupili sakramentu Pomirenja, zajedno sa svojim odgojiteljima sudjelovali u euharistijskim slavljima i u euharistijskom klanjanju te pogledali film „Tajni život pčela“ u kojem do izražaja dolazi snaga blizine i zagovora Blažene Djevice Marije, u čijem se mjesecu svibnju nalazimo.

Budući da se u subotu, 14. svibnja, u Zagrebu održao ‘Hod za život, obitelj i Hrvatsku’ kojim se sedmu godinu za redom daje podrška nerođenima, ove godine pod geslom Život je zakon!, šestorica sjemeništaraca duhovnu obnovu zaključili su sudjelujući u ovom važnom događaju zajedno s sjemenišnim odgojiteljem vlč. Lukom Premelčem. Naime, uskrsli Krist potiče svoje učenike da budu s Njime, ali i da idu svjedočiti za Njega u ovaj svijet.

Hvala vlč. Đurinu što daje svjedočanstvo Kristovog svećenika koji rado svoje vrijeme provodi s Kristom u molitvi, ali je jednako tako i vrlo revan u konkretnom angažmanu za dobro povjerenih mu duša!