Sjemeništarci treće godine Nadbiskupijskog sjemeništa „Petar Barbarić“ iz Travnika u Bosni i Hercegovini predvođeni svojim odgojiteljem vlč. Josipom Dedićem boravili su u Sjemeništu na zagrebačkoj Šalati od 4. do 7. lipnja ove godine u sklopu svoga hodočašća u Svetu zemlju od 7. do 14. lipnja koje organizira Društvo za promicanje kršćanskih vrjednota „Kristofori“, a koje je usmjereno prema karizmatskoj duhovnosti. U pratnji sjemeništaraca i njihova odgojitelja bio je i vlč. Ivan Ivančević, župnik u župi sv. Ivana Krstitelja u Uzdolu (BIH).

Gosti iz Travnika stigli su u Zagreb u kasnim popodnevnim satima u subotu, 4. lipnja te nakon smještaja i zajedničke večere sa šalatskim sjemeništarcima i odgojiteljima krenuli su na koncert suvremene duhovne glazbe „Progledaj srcem“ na stadion u Maksimir. Sljedećeg dana slavili su svečano misno slavlje nedjelje Pedesetnice u zajedništvu sa odgojiteljima i sjemeništarcima sa zagrebačke Šalate, a popodnevni dio iskoristili su za pohod Karlovcu i Krašiću predvođeni preč. Matijom Pavlakovićem, rektorom sjemeništa u Zagrebu.

U Karlovcu su posjetili Nacionalno svetište sv. Josipa gdje ih je srdačno dočekao rektor Svetišta mons. mr. Antun Sente ml. progovorivši im o znamenitostima i povijesti samog Svetišta te o štovanju sv. Josipa u hrvatskom narodu. Svim sjemeništarcima poklonio je molitvenik sv. Josipa, a pohod Karlovcu završen je razgledavanjem vidikovca Starog grada Dubovca sa kojeg se proteže prekrasna panorama na grad Karlovac. O povijesti grada, znamenitostima i ratnim stradanjima u pobjedničkom Domovinskom ratu hodočasnicima iz Travnika govorio je preč. Pavlaković vodeći ih panoramskom vožnjom kroz sâm grad.

Potom su gosti iz Travnika pohodili i Krašić, rodnu župu bl. Alojzija Stepinca, gdje ih je dočekao i lijepo ugostio krašićki župnik vlč. Ivan Vučak. Nakon upoznavanja sa likom i djelom bl. Stepinca u župnoj crkvi Presvetog Trojstva te molitvom za njegovo proglašenje svetim, hodočasnici su pohodili i obnovljeni Spomen-dom upisavši svoje dojmove u hodočasničku knjigu, a u suvenirnici, uz poklone koje im je darovao vlč. Vučak, imali su priliku kupiti razne devocionalije za svoje najmilije.

Trećega i posljednjeg dana boravka u Zagrebu pred hodočašće u Svetu zemlju sjemeništarci i odgojitelji iz Travnika iskoristili su da, u pratnji odgojitelja šalatskih sjemeništaraca vlč. Luke Premelča, obiđu potresom ranjenu zagrebačku prvostolnicu, grob bl. Alojzija Stepinca te Riznicu zagrebačke prvostolnice. Potom su prošetali užim centrom grada, a u popodnevnim satima obišli su i još neke znamenitosti grada Zagreba.

Na povratku iz Svete zemlje hodočasnici će opet noćiti u šalatskom sjemeništu te zatim, 15. lipnja krenuti put Travnika.

Ovaj lijepi bratski pohod bio je prigoda za obnovu sjećanja na Nacionalni susret sjemeništaraca i odgojitelja iz RH i BIH održan početkom svibnja ove godine u Vepricu pored Makarske, a ujedno i poziv za uzvratni pohod šalatskih sjemeništaraca u Travnik i Klobuk (zaseok Šiljevište) koncem kolovoza ove godine, gdje se nalazi kuća za odmor travničkih sjemeništaraca.