U četvrtak, 16. lipnja ove godine, sjemenišna zajednica sa zagrebačke Šalate hodočastila je po treći puta unutar ove pastoralne godine u Stepinčev Karmel u zagrebačku Brezovicu.

Na poziv časne majke Ilijane Terezije Cvetnić proslavili su, zajedno sa sestrama karmelićankama, okupljenim hodočasnicima te prijateljima i dobročiniteljima Sjemeništa, svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove.

Obilježavanje Tijelova počelo je u 13. stoljeću, kada se augustinskoj redovnici svetoj Julijani iz samostana kod Liegea u Belgiji u jednom viđenju punoga mjeseca na mjesecu pokazala mrlja. Ona je puni mjesec protumačila kao Crkvu, a mrlju kao svetkovinu koja Crkvi nedostaje i kojom bi se častio Presveti oltarski sakrament. Na njezinu zamolbu mjesni biskup Robert de Thorote u svojoj je biskupiji uveo blagdan Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, odnosno sv. Euharistije. Drugi važan događaj veže se uz euharistijsko čudo 1263. godine u mjestu Bolseni u Italiji. Tada je jedan svećenik, lomeći posvećenu hostiju, zapazio da iz nje kaplje krv te se slijeva po oltaru. Nakon toga je papa Urban IV. 8. rujna 1264. objavio bulu kojom ustanovljuje blagdan Tijelova (Euharistije) kako bi se svetkovina proširila na cijelu Crkvu, ali u tome ga je spriječila brza smrt. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. proširio je blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Misno slavlje s početkom u 11.00 sati u samostanskoj crkvi bosonogih karmelićanki u Brezovici predslavio je duhovnik sjemeništa u odlasku vlč. Petar Mlakar u koncelebraciji s rektorom Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matijom Pavlakovićem i sjemenišnim odgojiteljem vlč. Lukom Premelčem koji je uputio okupljenima prigodnu homiliju unutar euharistijskog slavlja.

Uvodeći u misno slavlje vlč. Mlakar je rekao da se danas s vjernicima diljem svijeta želimo zaustaviti pred velikim otajstvom Isusove trajne euharistijske prisutnosti među nama i njegove ljubavi za nas. Kazao je kako ovom svetom misom i euharistijskim klanjanjem želimo posvjedočiti tko je nama Isus Krist i tko smo mi njemu: On nama Spasitelj koji nas euharistijskim otajstvom okuplja u zajedništvo vjere, nade i ljubavi svoje Crkve, a mi njegova odana i zahvalna braća i sestre.

Tumačeći u homiliji evanđeoski ulomak o čudesnom umnažanju kruha kojim je Isus nahranio nekoliko tisuća ljudi, vlč. Premelč je upozorio na važnost kruha za tjelesni život, ustvrdivši da nema moćnije hrane od Isusova “za nas” na križu te da u euharistiji postajemo njegovim dionicima, hranimo se za život vječni. Istaknuo je kako mi danas trebamo postati euharistijska pokaznica, euharistijski ljudi, a to možemo samo onda ako dopustimo Gospodinu da učini u nama svoj zahvat ljubavi. Završavajući homiliju zaželio je da Gospodin Isus osjeti danas naše zahvalno srce za proteklu sjemenišnu godinu i za tako veliki dar i moć, za ljubav kojom nas Gospodin ne ostavlja same na našim životnim putovima, nego ostaje naša trajna duhovna hrana, lijek besmrtnosti.

Budući da su bosonoge karmelićanke klauzurne sestre i ne izlaze izvan zidina samostana te, stoga, nije bilo moguće učiniti tradicionalnu tijelovsku procesiju koja se uobičava vršiti pri koncu misnog slavlja toga dana, upriličeno je, po završetku svete mise, prigodno euharistijsko klanjanje koje je predvodio rektor Sjemeništa preč. Pavlaković.

Ljepoti slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a liturgijsko pjevanje predvodio je sjemenišni zbor kojemu se u muziciranju tijekom adoracije pridružio i sjemenišni bend s gitarama pod vodstvom vanjskih suradnika Sjemeništa, Josipa Ćulumovića i Zvonka Palića Jonahtana. Svečanim blagoslovom s Presvetim završilo je misno slavlje kojemu je nazočila i ravnateljica Nadbiskupijske klasične gimnazije s pravom javnosti prof. Ljuba Duvnjak.

Po završetku Slavlja i euharistijskog klanjanja, sjemeništarci su sestrama poklonili i ‘live’ izvedbu pjesme “Evo me Isuse!”, koja je postala pravi hit na katoličkim radio postajama u RH i BIH, a na YouTube kanalu ima za sada više od 6.900 pregleda u nepunih mjesec dana od objavljivanja. Naime, radi se o glazbenom videospotu kojeg su sjemeništarci napravili za Nedjelju Dobroga pastira u zajedništvu s sjemenišnim suradnicima te poznatim kantautorima duhovne glazbe Zvonkom Palićem Jonathanom i Josipom Ćulumovićem, a spot je snimljen za potrebe pastorala duhovnih zvanja Zagrebačke crkvene pokrajine i Crkve u Hrvata općenito.

Lijepo hodočašće u Stepinčev Karmel zaokruženo je roštiljadom i druženjem svih prijatelja i dobročinitelja šalatske sjemenišne zajednice u kompleksu parka Brezovice, a time je i zaključena još jedna izazovna sjemenišna godina.