Na dvadeset i treću nedjelju u nizu crkvene godine, 04. rujna ove godine, sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate hodočastili su u zagrebačke Remete gdje su animirali svojom pjesmom i posluživanjem oko oltara poldanje misno slavlje.

Naime, svake godine pred početak nove školske i vjeronaučne godine sjemenišna zajednica tradicionalno hodočasti u zagrebačko marijansko svetište u Remetama kako bi se utekla pod zaštitu Onoj koju pobožni narod štuje kao „Vrata nebeska“ – da nam uvijek bude vrata u život dok smo u ovom svijetu te da nikada ne kročimo nogom preko onoga praga na kojem vrata nije Ona sa svojim Sinom.

Svečano koncelebrirano misno slavlje s početkom u 10.30 sati na prostoru crkve na otvorenom u Remetama ili tzv. „Šatoru sastanka“, gdje se zbog obnove crkve nakon dvaju potresa iz 2020. godine trenutno odvija bogoslužje, predslavio je vlč. Luka Premelč, duhovnik Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. U koncelebraciji su, uz domaćeg župnika o. Antonia Maria Čirka i rektora Sjemeništa preč. Matiju Pavlakovića, sudjelovali i braća karmelićani.

U svojoj homiliji vlč. Premelč je, između ostaloga, okupljenima poručio sljedeće: „Znakovita je Božja riječ današnje nedjelje. Za mene osobno ima miris jeseni, pokušava nas probuditi nakon ljetnog ljenčarenja. Isus nas danas poziva na radikalnost života. Traži od nas da izaberemo između dobra i većeg dobra – između onih koji su nam srcu dragi i zbog kojih je život ljepši te Gospodina koji nam je zapravo sve to pružio i omogućio. Potičimo, predragi, druge svojim životom da budu vjerni Bogu. Neka nam Krist svakoga dana iznova bude na prvom mjestu, jer nije važno ono što imamo već ono što jesmo!“, zaključio je propovjednik.

Na koncu svete mise o. Čirko zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, predsjedatelju na upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike, koji će se uskoro početi pripremati trodnevnicom za blagdan Male Gospe koji se posebno u Svetištu slavi, pozvao je da se što usrdnije mole za nova duhovna zvanja, kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Po završetku misnoga slavlja uslijedilo je bratsko druženje braće karmelićana sa sjemeništarcima uz ukusan objed. Ovim putem želimo se iznova zahvaliti ocima karmelićanima na podršci koju pružaju generacijama šalatskih sjemeništaraca na putu njihovog duhovnog rasta i sazrijevanja.