U petak i subotu 8. i 9. rujna ove godine u Sjemeništu je održana prva duhovna obnova u novoj sjemenišnoj godini. Voditelj prve ovogodišnje duhovne obnove bio je vlč. Luka Premelč, novoimenovani duhovnik Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati.


Zazivom Duha Svetoga, kao glavnog suputnika u hodu kroz duhovnu obnovu i onog koji oživljuje i nadahnjuje svakoga od nas, duhovnik je započeo prvo razmatranje i naglasio glavnu temu duhovne obnove: obraćenje.


Obraćenjem započinje naše nasljedovanje Krista, temeljno poslanje svakog kršćanina. Duhovnik je naglasio da su za konkretno obraćenje u našem životu potrebni ponajprije iskreno pokajanje i čvrsta odluka naspram budućnosti te jasno, Božja ljubav i milosrđe, a to nam uvijek Gospodin nudi. Duhovnikova je želja bila sjemeništarce, pomoću zajedničkog razmatranja nekoliko svetopisamskih tekstova, bolje upoznati s neizmjernom važnošću sakramenta pomirenja za naš život, kao i molitve i dobre pripreme uoči pristupa ispovijedi.


Duhovnik je u sljedećem razmatranju potaknuo da sjemeništarci promisle o idućem koraku nakon sakramenta pomirenja. Bog nam je oprostio grijehe za koje smo se iskreno pokajali i koje želimo ispraviti, dao nam je novi početak, novu početnu točku – a na nama je da odlučimo u kojem ćemo smjeru učiniti svoj prvi korak – a to uglavnom ide u dva smjera: ili ćemo postati i ostati zahvalni i ponizni, ili ćemo pasti u oholost i uzvisivanje nad drugima. Duhovnik je zatim želio upoznati sjemeništarce sa zdravom poniznošću i koliko je važna, temeljna za naš život i zdravi odnos prema našem Stvoritelju, prema našim bližnjima i prema sebi samima. Po završetku razmatranja okupljeni su na koljenima zajednički izmolili litanije poniznosti pred Gospodinom.


U sklopu duhovne obnove sjemeništarci su pojedinačno pristupili sakramentu pomirenja; razmatrali Božju riječ u Svetom pismu; pogledali film „Otac Stu“; zajedno sa svojim sjemenišnim odgojiteljima sudjelovali u misnim slavljima te prisustvovali cjelonoćnom euharistijskom klanjanju, izmjenjujući se međusobno, tako da ni u jednom trenutku Gospodin nije ostao sam. Kroz ova dva dana, Božjom milošću, ojačali su duh za izazove koje pred njih stavlja nova sjemenišna i školska godina.