U subotu 10. i nedjelju 11. rujna, održalo se 291. Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj. Ovogodišnje hodočašće odvijalo se pod geslom:”Hvala ti, Majko, vijek’ uz nas budi. Tko će nam pomoći, ako ne ti?”

Već tradicionalno, svake godine, zagrebački sjemeništarci uključuju se u ovo hodočašće želeći preporučiti svoj duhovni poziv i intelektualno sazrijevanje Majci Božjoj – Kraljici Hrvata.

Nakon što su završili dvodnevnu mjesečnu duhovnu obnovu pod vodstvom novog sjemenišnog duhovnika vlč. Luke Premelča, u kasnim popodnevnim satima 13 sjemeništaraca predvođeno svojim odgojiteljima krenulo je iz Zagreba prema Mariji Bistrici gdje su se priključili mnoštvu mladih Zagrebačke nadbiskupije na zajedničkom hodočašću u Mariju Bistricu.

U 20.00 sati aktivno su sudjelovali u pobožnosti “Puta svjetla” koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s pomoćnim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, te kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimirom Sekeljem, okupljenim svećenicima i hodočasnicima. Nakon završetka pobožnosti krenuli su put zagrebačke Šalate na zasluženi počinak. Do sada je uvijek bila tradicija da sjemeništarci i odgojitelji noće u prostorima Svetišta, no zbog požara koji je 13. listopada 2020. godine zahvatio tri gospodarska objekta samog Svetišta to više za sada nije moguće, stoga su se sjemeništarci vratili u Zagreb na svoj šalatski brijeg.

Idućeg dana, u nedjelju 11. rujna, rektor Sjemeništa kao predstavnik kuće, sudjelovao je na svetoj misi sa vjernicima grada Zagreba koju je predvodio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački u koncelebraciji sa zagrebačkim pomoćnim biskupima, predstojnicima centralnih ustanova Zagrebačke nadbiskupije i župnicima grada Zagreba pristiglima na ovo Slavlje.

Kardinal je pozvao sve vjernike Zagrebačke nadbiskupije da se za tri tjedna, u subotu 1. listopada, ponovo okupe na Mariji Bistrici kada će zahvaliti Gospodinu i zaključiti sinodski hod Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. “Taj dvadesetogodišnji proces stavili smo u program našega hoda u novosti života i smatrali smo primjerenim da zaključno slavlje bude u ovome našem hodočasničkom susretištu u kojemu hod ne završava, nego dobiva novi početak. Tu je živa veza s našom Majkom koja nam pokazuje put i koja nas na putu prati radujući se s nama dobrim plodovima i trpeći s nama u kušnjama koje ne nedostaju.” Biskup Gorski na kraju misnog slavlja osvrnuo se na jučerašnji pješački hod iz Zagreba. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji događaja. Osim zahvale za sinodalni hod, 1. listopada na misnom slavlju okupljeni vjernici i svećenici zahvalit će i za 25 godina pastirske službe zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.
Biskup Gorski istaknuo je da, prema povijesnim činjenicama, vjernici Zagrebačke nadbiskupije na Mariju Bistricu hodočaste od 1723. što znači da je ovogodišnje hodočašće 299. te da će se iduće godine obilježiti 300. zavjetno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj.

U radosti zajedništva mladih Zagrebačke nadbiskupije te sa mnoštvom primljenih duhovnih milosti nastavlja se hod s Kristom u šalatskoj sjemenišnoj zajednici po završetku ovog tradicionalnog hodočašća.