Jedanaesti Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) održao se u subotu, 17. rujna ove godine u Bjelovaru pod geslom „Gore srca“.

Među 7.000 mladih koji su se prijavili  na SHKM našli su se i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu predvođeni rektorom Matijom Pavlakovićem. Sjemenište je posebno ponosno na sjemenišnog duhovnika vlč. Luku Premelča koji je za ovaj Susret u svojoj domicilnoj bjelovarsko-križevačkoj biskupiji bio predsjednik koordinacijskog odbora i duhovnik samog Susreta.

Sjemeništarci su oko 10 sati pristigli u katedralnu župu u Bjelovar gdje su zajedno sa okupljenim mladima iz Šibenika, Splita, Dubrovnika i Bosanske Posavine sudjelovali u programu upoznavanja i molitvenog zajedništva kojeg su pripremili sami mladi domaćina predvođeni župnim vikarom vlč. Mislavom Dabcom. Potom je uslijedio ručak i priprema za „sajam duhovnih zvanja“ na kojem su se mladima RH i BIH predstavile različite dijecezanske i redovničke zajednice, a sve do 15 sati bila je i prigoda da mladi razgovaraju sa svećenicima, redovnicima i redovnicama u cilju promicanja duhovnih zvanja. Štand na sajmu imali su i sjemeništarci sa zagrebačke Šalate koji su zainteresiranim prolaznicima dijelili svoj promidžbeni materijal te pozivali na molitvu za nova i sveta duhovna zvanja.

Vrhunac SHKM-a bilo je euharistijsko slavlje na nogometnom stadionu NK Bjelovar koje je predslavio bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak, a na misi su koncelebrirali brojni biskupi, među kojima apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua, predsjednik HBK-a nadbiskup Želimir Puljić, zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić te brojni svećenici iz hrvatskih i bosansko-hercegovačkih župa.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Huzjak pozdravio je sve okupljene, a među pozdravima našao se i pozdrav sjemeništarcima te rektoru šalatskog Sjemeništa kao i vlč. Luki Premelču u svojstvu koordinatora SHKM-a u Bjelovaru. Također, biskup Huzjak čestitao je i 70. rođendan pomoćnom biskupu zagrebačkom mons. Miji Gorskom, a zamolio je i apostolskog nuncija da Svetome Ocu Franji prenese pozdrave u ime hrvatskih biskupa i mladih okupljenih na Susretu. Potom je mons. Lingua pročitao poruku pape Franje, koju je uputio sudionicima SHKM-a u Bjelovaru. „Ustanite i posvjedočite s radošću da Krist živi!“, poručio je, između ostaloga, Sveti Otac.

U svojoj homiliji mons. Huzjak pozvao je, između ostaloga, mlade da se ne boje upustiti u avanturu stvaranja obitelji ili, ako ih Bog zove, u svećeništvo ili redovništvo te tako stvaraju novu klimu u društvu u kojem žive i djeluju. „Ne bojte se, gore srca!“, zaključio je biskup Huzjak svoju propovijed u kojoj je, potičući mlade na poniznost i odvažnost, naveo i lijepe primjere izbornika hrvatske nogometne i vaterpolske reprezentacije koji su u pobjedama uvijek naglašavali poniznost.

Nakon popričesne molitve, biskup Huzjak zahvalio je svima prisutnima, na poseban način onima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnjeg Susreta hrvatske katoličke mladeži. „Dragi mladi, Bjelovarsko-križevačka biskupija i grad Bjelovar upamtit će vaša nasmijana, razdragana, makar malo i smrznuta lica“, poručio je. Potom su domaćini darivali prisutne biskupe, počevši od mjesnog biskupa Huzjaka.

Mons. Želimir Puljić također se obratio prisutnima. Pohvalio je i zahvalio mladima koji su došli iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te iz inozemstva. Prisjetio se početaka Susreta hrvatske katoličke mladeži te kazao mladima kako su i danas pokazali da su „pravo čudo“.

Potom je predsjednik Odbora za mlade HBK i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić zahvalio mladima što su „kisnuli za Gospodina“. Rekao im je da budu uvijek s Kristom i neka njihova srca uvijek budu s Njim i On u njima. Zatim je najavio domaćina sljedećeg Susreta hrvatske katoličke mladeži, Gospićko-senjsku biskupiju te pozvao predstavnike da preuzmu križ SHKM-a.

Na kraju slavlja, predslavitelj je nad svima zazvao Božji blagoslov, nakon kojega je otpjevana hrvatska himna.

Na misi je pjevao Zbor mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije praćen orkestrom puhača, gudača i udaraljkaša, a svečanu asistenciju upriličili su bogoslovi i sjemeništarci bjelovarsko-križevačke biskupije pod vodstvom ceremonijara vlč. Mihilla Gojanija.

Po završetku euharistije uslijedilo je zahvalno slavljenje na kišom natopljenom stadionu uz bend „Božja pobjeda“ te euharistijsko klanjanje.

SHKM se održava od 1996. godine i to u pravilu svake dvije godine u jednom od hrvatskih gradova, a ovogodišnji susret u Bjelovaru održao se, zbog pandemije i potresa, nakon punih pet godina.

Iako promrzli i mokri, sjemeništarci i odgojitelji vratili su se na svoj šalatski brijeg ponosni jer su bili dio Susreta punog života, radosti i ljubavi.

Vidimo se 2024. u Gospiću!