Hoću li, Gospode, i ja u raj?
Želim, al’ sve se bojim.
Jer tamo će biti slava i sjaj,
A ja na niskom stojim!

Već ako imaš gdjekoji kutić,
I to je mnogo za me.
Stisnut ću tamo se, suhi k’o prutić,
Usko je moje rame.

(fra Bonaventura Ćuk)

Od četvrtka 6. pa do nedjelje 9. listopada ove godine, vlč. doc. dr. sc. Anđelo Maly, svećenik Sisačke biskupije i profesor na Katedri Svetog pisma Starog zavjeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, vodio je godišnje duhovne vježbe sjemeništarcima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Na duhovnim vježbama održanim u duhovnoj kući otaca lazarista „Vincentinum“ u Novigradu na Dobri sudjelovalo je trinaest sjemeništaraca zajedno sa svojim odgojiteljima.

Duhovne vježbe izuzetno su važan element duhovnog života jednog sjemeništarca koji su tako, pod vodstvom Duha Svetoga kojega su zazvali na samom početku vježbi, mogli svakoga dana imati sudioništvo u euharistijskim slavljima popraćenim prigodnom homilijom, pratiti zanimljive duhovne nagovore bogate poticajnim mislima i smjernicama, sudjelovati u biblijskoj radionici te kroz zajedničku molitvu liturgije časova, pobožnosti Križnog puta i klanjanjem pred Presvetim usmjeravati svoje snage i misli prema Gospodinu, a pokorničkim bogoslužjem pripremati se za sakrament pomirenja. Nadalje, listopadskim su pobožnostima moliti zagovor Blažene Djevice Marije, osobnim duhovnim razgovorima sa voditeljem duhovnih vježbi i sjemenišnim duhovnikom razlučivati svoje nedoumice i strahove, a jednu večer bio je upriličen i prigodni film o čudesnom životu svetog kapucina oca Pija. Tijekom duhovnih vježbi njegovala se tišina koja ostavlja mjesta Božjem djelovanju te, udaljujući svoje mobilne uređaje od sebe i prinoseći tako jednu hvalevrijednu mladenačku žrtvu, sjemeništarci su imali vremena i prilike nesmetano šetati prekrasnom prirodom i biti sa svojim Gospodinom.

Voditelj duhovnih vježbi prof. Maly je kao tematsko središte nagovora i promišljanja, naglašavajući da je za osobni susret s Bogom važno Sveto pismo, pred sjemeništarce stavio Psalam 51, poznati Miserere (Smiluj mi se…), psalam kralja Davida kojeg je uputio kao raskajani grješnik moleći oprost od Gospodina; psalam velikih Božjih ljudi neiscrpno bogat sadržajem koji je promijenio mnoge živote. Sjemeništarci su, razmatrajući retke psalma, prepoznavali Božju ljubav, smilovanje i milosrđe u svojim životima te kroz mnoga pitanja na koje je voditelj poticao, tražili odgovore i smjernice za svoje mlade živote. Razmatranje Božje riječi pomoglo je ovih dana sjemeništarcima ispraviti njihove predodžbe o Bogu, o samima sebi, a posebno o svojim bližnjima koje često svatko od nas olako osuđuje.

Sa mnoštvom raznih poticaja nadahnutih Svetim pismom, ali i životom općenito, voditelj duhovnih vježbi potaknuo je sjemeništarce na produbljivanje svoje vjere, na često, iskreno i ponizno ispitivanje svoje savjesti i bližeg osobnog odnosa s Gospodinom. Sjemeništarci će osobito pamtiti atraktivne, ali i izazovne zadatke koje im je voditelj zadavao, a uvelike su prodrijeli u dubinu njihovih mladih srdaca.

Godišnje duhovne vježbe završile su svečanim nedjeljnim euharistijskim slavljem koje je, u novigradskoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u zajedništvu sa domaćim vjernicima i sjemeništarcima, predvodio voditelj duhovnih vježbi vlč. doc. dr. sc. Anđelo Maly u koncelebraciji sa domaćim župnikom p. Filipom Vicićem, rektorom šalatskog sjemeništa preč. Matijom Pavlakovićem i vlč. Lukom Premelčem, sjemenišnim duhovnikom. Predsjedatelj je u prigodnoj homiliji potaknuo vjernike na zahvalnost za sva dobročinstva koja primamo od Gospodina te na važnost molitve i brige jednih za druge. Po završetku slavlja rektor Pavlaković zahvalio je ocima lazaristima na njihovom gostoprimstvu, a okupljene vjernike pozvao je na žarku molitvu za nova duhovna zvanja.

Na putu prema zagrebačkoj Šalati sjemeništarci su sa svojim odgojiteljima posjetili i Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu-Dubovcu te zajedno sa rektorom i čuvarom Svetišta mons. mr. Antunom Senteom zahvalili dobrome Gospodinu na svim dobročinstvima moleći zagovor sv. Josipa za daljnji rast u vjeri i pomoć u svakodnevnom životnom svjedočanstvu. Mons. Sente okupljenim sjemeništarcima pobliže je objasnio umjetničku vrijednost samog prošteništa i trenutno najveći mozaik u Hrvatskoj koji krasi oltarnu plohu Svetišta, a svakog sjemeništarca darovao je i prigodnim molitvenikom.

Svoje hodočašće u Karlovcu sjemeništarci i odgojitelji završili su razgledavanjem novopostavljene izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ zadarske akademske slikarice Iris Mihatov Miočić u galeriji ‘Martin Borković’ koja se nalazi u okviru pastoralnog centra samog Svetišta.