U četvrtak, 13. listopada 2022. godine, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković sudjelovao je u svojstvu predavača u programu Đakonske pastoralne godine 2022./2023. kojega priprema Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu.

Predavanje đakonima nosilo je naslov: “Odgojne ustanove kandidata za svećeništvo Zagrebačke nadbiskupije” u kojem je preč. Pavlaković progovorio o povijesti ustanove Sjemeništa, zatim se dotaknuo crkvenih dokumenata koji govore o važnosti i ulozi ‘malog sjemeništa’ u procesu odgoja budućih svećenika iznoseći okupljenim đakonima njegovo ustrojstvo i organizaciju rada te odgojne ciljeve i metode u ostvarenju istih. Svoje predavanje završio je govoreći i o pastoralu ministranata kojeg će đakoni, kao budući svećenici, biti nositelji u povjerenim im župnim zajednicama.

Đakoni tijekom prvog studijskog tjedna, od 10. do 14. listopada 2022. godine, sudjeluju na predavanjima na kojima upoznaju središnja tijela Zagrebačke nadbiskupije, njihovo značenje i pastoralno poslanje.

Ove pastoralne godine program pohađa ukupno 17 đakona, pripravnika za prezbiterat, iz Zagrebačke i Zadarske nadbiskupije, Varaždinske biskupije, Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita, Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM, Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca i Družbe misionara Krvi Kristove.

Program Đakonske pastoralne godine sastoji se od tri dijela: obrazovno-studijskog, koji se održava u šest studijskih tjedana u organizaciji Instituta; pastoralno-praktičnog pastoralnog praktikuma, koji se odvija u župama; kao i odgojno-duhovnog, za koji je zaduženo Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i redovničke formacijske kuće.

Svakom đakonu preč. Pavlaković poklonio je časopis Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu – sjemenišni godišnjak “Glas sa Šalate” i molitvu za duhovna zvanja sv. pape Ivana Pavla II. koju su sudionici izmolili na početku predavanja.