Ministranti u molitvi za misije i misionare uoči Svjetskog dana misija 2022.

Pod geslom “U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite” (Rim 12,12) održan je u subotu, 15. listopada ove godine, u župi Uzvišenja Svetog Križa u Dugom Selu (Lukarišće), dekanatski susret ministranata Dugoselskog dekanata. Na susretu su bile prisutne sljedeće župe: Brckovljani, Cerje, Dugo Selo I. i II., Lupoglav, Savski Nart te Sesvetski Kraljevec.

Susret je započeo u 14.00 sati u prostorijama župe Dugo Selo II. pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a od ove pastoralne godine obnaša i službu ravnatelja PMD-a u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako da je susret bio obilježen upoznavanjem ministranata sa misijskom djelatnošću i mogućim angažmanom ministranata u misijskom pastoralu unutar svojih župnih zajednica. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz Rektora bila su četvorica sjemeništaraca te nekolicina mladih animatora iz župe domaćina.

Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali već spomenuti animatori. Na susretu je sudjelovalo 93 ministranta: 80 osnovnoškolaca i 13 ministranata srednjoškolaca iz 7 župa Dugoselskog dekanata. Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante kojeg je osmislio i vodio vlč. Pavlaković.

Cilj je bio upoznati život i djelo mlade laikinje Jeanne Bigard koja je zaslužna za osnivanje Papinskog misijskog djela sv. Petra, a zatim su ministranti pobliže upoznali na koji način postati duhovna i materijalna potpora u ostvarivanju već spomenutog Djela. Zatim je uslijedio ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine, a kateheza je završila molitvom za misionare i sveta duhovna zvanja. Potom su animatori nastavili sa igrama u prostorijama župnog pastoralnog centra i dvorišnog kompleksa, a sedmaši i osmaši, njih četvorica, imali su kratki susret s rektorom Pavlakovićem koji im je pobliže približio život u Sjemeništu te ih pozvao na jedan od narednih “Vikenda u sjemeništu” nadajući se i nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini.

Od 17.00 sati ministranti su pristupili sakramentu sv. Ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja kojeg su dijelili vlč. Matija Pavlaković i domaći župnik vlč. Tomislav Kralj, trajala je molitva Misijske krunice koju su animirali predstavnici sjemeništaraca. Potom je uslijedilo euharistijsko klanjanje nadahnuto djelima bl. Pauline Jaricot koje je predvodio đakon br. Ivan Raljušić, CPPS, u zajedništvu s povjerenikom.

Vrhunac susreta bila je sveta misa koju su, s početkom u 19.00 sati, slavili u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa. Impozantno je bilo vidjeti mnoge dječake i djevojčice kako u svojim ministrantskim haljinama prate bogoslužje, a njihovi predstavnici – svaki iz po jedne župe – poslužuju kod oltara. Predvoditelj ovoga slavlja bio je vlč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Tomislavom Kraljem uz služenje đakona br. Ivana Raljušića, CPPS, a liturgijsko pjevanje predvodili su animatori uz pratnju na gitarama sjemeništaraca Kristijana Vrbanca i Mislava Palića.

Na koncu misnoga slavlja vlč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom misijskih nagrada svim sudionicima.

Susret je završio večerom i druženjem sudionika u prostorima župnog pastoralnog centra oko 20.15 sati.

Plan dekanatskih susreta ministranata u tekućoj pastoralnoj godini možete pratiti na službenom internet portalu Zagrebačke nadbiskupije ili Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.