U četvrtak, 27. listopada ove godine, bogoslovska zajednica sa zagrebačkog Kaptola obilježila je Svjetski dan misija koji se ove godine održava pod geslom: „Bit ćete mi svjedoci“ (Dj 1,8).

Na poziv rektora bogoslovnog sjemeništa preč. mr. Željka Faltaka, koncelebrirano misno slavlje u bogoslovskoj kapeli Srca Isusova s početkom u 18.00 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i novi ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji u zajedništvu s rektorom i odgojiteljima bogoslovnog sjemeništa.

Tumačeći Božju riječ četvrtka svagdana 30. tjedna kroz godinu, preč. Pavlaković je, između ostaloga, naglasio kako se predzadnja nedjelja mjeseca listopada u čitavoj Crkvi slavi kao ‘misijska’ da bi se u vjernicima pobudila suodgovornost i vjernička zauzetost za djelo evangelizacije. Poručio je okupljenim bogoslovima da “dok razmišljamo o misijama, misli nam se ne smiju zaustaviti na dalekim rubovima svijeta. Potrebno je poći od sebe i obnoviti svijest da smo i mi Kristovi učenici, poslanici, misionari. I u našem je vremenu potrebno naviještati Krista da bi svijet živio. Ne radi se o navještaju riječi ili knjiga, nego živog Spasitelja, uskrsnulog Gospodina, izvora Života.”

Također je naglasio kako je “početak misija naše srce i naša obitelj, u ovom slučaju, ova bogoslovska obitelj! Pozvani ste studirati svete nauke kako bi druge doveli Bogu; pozvani ste svjedočiti radosnu vjeru svojim vršnjacima, pozvani ste pokazati svojim prijateljima bogatstvo mladenačke nade i evanđeoskog svjetla koje životu daju smisao i sreću.”

Svoju homiliju zaključio je riječima: “Dragi prijatelji! Nastavimo sanjati o posve misijskoj Crkvi i novom razdoblju djelovanja kršćanskih zajednica. Iznova ponavljajmo Mojsijevu želju za Božji narod na njegovu putu: “Oh, kad bi sav narod Gospodnji postao prorok!” (Br 11,29). Da, dao Bog da svi mi u Crkvi budemo ono što smo već po krštenju postali: Gospodinovi proroci, svjedoci i misionari! U snazi Duha Svetoga i do kraja zemlje. Marijo, Kraljice misija, moli za nas! (Papa Franjo 2022).

Na koncu misnoga slavlja preč. Pavlaković zahvalio se na pozivu te se prisjetio svojih bogoslovskih dana provedenih u Bogosloviji uputivši bogoslovima nekoliko korisnih poticaja za rast njihova odaziva u odgovornosti pred Gospodinom.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su bogoslovi svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali članovi zajednice uz orguljašku pratnju bogoslova pete godine Vedrana Jakića.

Po završetku misnoga slavlja nastavilo se bratsko druženje uz večeru u bogoslovskoj blagovaonici. Tijekom blagovanja predstavnici bogoslovske zajednice predali su ravnatelju PMD-a u Zagrebačkoj nadbiskupiji prikupljeni novčani dar za misije.

foto: Bogoslovi Zagreb (Facebook)