Vlč. Josip Vragović predvodio mjesečnu duhovnu obnovu sjemeništarcima i „vikendašima“ na Šalati

U petak i subotu, 18. i 19. studenog ove godine, u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu održana je redovita mjesečna duhovna obnova za sjemeništarce, kao i za mladiće koji su odlučili provesti „Vikend u sjemeništu“ sa željom da pobliže upoznaju život u toj drevnoj instituciji Crkve u Hrvata. Tako su se kroz dva dana produženog vikenda sjemenišnoj zajednici pridružila trojica mladića: dvojica iz Varaždinske biskupije te jedan iz Sisačke biskupije. Voditelj duhovne obnove bio je svećenik Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. Josip Vragović, župnik župe Sv. Martina biskupa u Brezničkom Humu.

Zazivom Duha Svetoga, kao glavnog suputnika u hodu kroz duhovnu obnovu i Onog koji potpomaže naše nemoći ali i našu želju promijeniti svoj život, sudionici duhovne obnove na poticaj voditelja vlč. Vragovića, promišljali su o vlastitom pozivu. „O Bože, zar si pozvao mene?“ – pitanje opjevano u duhovnoj pjesmi autora sv. pape Ivana Pavla II., Krist na žalu bila je nit vodilja prvog nagovora duhovne obnove. Sa željom da bolje upozna sve prisutne mladiće, voditelj je svakoga upitao njegovo ime i naglasio kako upravo našim imenom Gospodin poziva svakoga od nas – već po našem krštenju i tako kroz cijeli život. Poziva nas, računa na nas, iako jako dobro poznaje kakvi smo, poznaje sve naše slabosti, ali što je još važnije, poznaje sve naše talente i naš potencijal koji nam želi pomoći ostvariti. Tako da su kroz prvi nagovor sjemeništarci i „vikendaši“ promišljali kako i u kojoj mjeri svakodnevno odgovaramo Božjem pozivu – Njemu koji traži ljude za velika djela.

Kao idući važan korak za naš život i odgovor Božjem pozivu potrebna je naša odluka, naše obraćenje i promjena života. Stoga je, nakon nagovora, uslijedilo pokorničko bogoslužje u kojem je voditelj kroz vođeni ispit savjesti potaknuo na pojedinačno slavlje sakramenta pomirenja. Za vrijeme ispovijedi, zajednica je svetom krunicom i litanijama molila Gospodina da im učini srca po svomu Srcu te pomogne u novim koracima. Zatim je uslijedilo slavlje svete mise sa posebno nakanom za domovinu Hrvatsku, za sve žrtve stradanja u Vukovaru i Škabrnji kao i sve žrtve Domovinskog rata. Predslavitelj misnog slavlja vlč. Vragović toplim i emotivnim riječima potaknuo je okupljene na žarku molitvu za Domovinu zagovorom naše nebeske Majke Marije koju tako rado zovemo „Kraljice Hrvata“. Navečer su sjemeništarci i „vikendaši“ sudjelovali u prigodnoj Akademiji uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Svojevrsna kruna, ali i spona koja povezuje dvodnevnu duhovnu obnovu u jednu cjelinu, bio je cjelonoćno euharistijsko klanjanje pred Presvetim gdje su sudionici, izmjenjujući se međusobno tako da ni u jednom trenutku Gospodin ne ostane sām, molili za žrtve Domovinskog rata, za sadašnjost i budućnost drage nam Domovine, ali i jedni za druge. Subotnji dan započeo je zajedničkim blagoslovom sa Presvetim te razmatranjem Božje riječi.

U svome drugome nagovoru voditelj duhovne obnove vlč. Vragović progovorio je o važnosti promišljanja, razvijanja i življenja talenata koje je Gospodin podario svakome od nas, da ih umnažamo i tako dadnemo svoj konkretan doprinos izgradnji Kraljevstva Božjega. Voditelj, koji je i sam bio svojedobno sjemeništarac, svojim svjedočanstvom, ali i primjerima iz života sv. Ivana Pavla II. uvjeravao je sudionike da doista svatko od nas može puno toga učiniti, a naši bližnji i cijeli svijet su doista u velikoj potrebi. Nakon nagovara, uslijedilo je euharistijsko slavlje kao vrhunac, ali i početna točka življenja plodova duhovne obnove, a vrijeme Adventa koje nam ubrzo slijedi još je jedan dodatan poticaj za „probuditi“ naše živote.

Na kraju duhovne obnove rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković, predao je vlč. Vragoviću i prisutnim „vikendašima“ male poklone i zahvalio im na dolasku, a voditelju duhovne obnove na izdvojenom vremenu za sjemeništarce, poticajima na razmišljanje koje im je uputio i osobito na svjedočanstvu radosnog življenja svećeničkog zvanja.