Duhovno-studijska subota u MSZ-u

U subotu, 03. prosinca 2022. godine u 10 sati ispred Zagrebačke katedrale sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate krenuli su u organizirano razgledavanje kulturnih znamenitosti grada Zagreba.

Na samom početka adventa u Zagrebu šalatski odgojitelji iskoristili su subotnje prijepodne za projekt kojeg su ostvarili u suradnji s Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije.

Na prijedlog rektora sjemeništa preč. Matije Pavlakovića, a u dogovoru s odgojiteljskim timom, odlučeno je da subotnje prijepodne bude organizirano studijskim izletom po Kaptolu i Gornjem gradu gdje će tajnik Ureda za kulturna dobra Tomica Plukavec, profesor povijesti i hrvatske kulture te licencirani turistički vodič za grad Zagreb, sjemeništarcima objasniti i uputiti ih u mnoštvo kulturnih i crkvenih znamenitosti koje se stoljećima čuvaju na području užeg centra Zagreba. Također, spomenuti su im i protumačeni mnogi pogrješni podatci koji su se ukorijenili u povijest hrvatske metropole.

Prije samog početka razgledavanja i upoznavanja sa kulturnim znamenitostima grada Zagreba rektor sjemeništa preč. Pavlaković, u ime svih okupljenih, zahvalio je gosp. Plukavcu na spremnosti u ostvarenju ovog projekta te na darovanom vremenu za one koji su na putu prema svećeništvu prvi pozvani kulturno se oblikovati i usavršavati kako bi, jednoga dana, i druge mogli pratiti na toj liniji općeljudskog rasta i sazrijevanja.

Šetnju po centru Zagreba sjemeništarci su tako započeli na Kaptolu ispred katedrale koja je najveća hrvatska sakralna građevina i jedan od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine. Katedrala s najdužim titularom u Hrvatskoj prva je i najznačajnija gotička građevina Hrvatske te je ujedno najmonumentalnija gotička sakralna građevina jugoistočno od Alpa.

Nakon Kaptola šetnja se nastavila preko Dolca, jedne od najvećih tržnice Zagreba i najvećeg kulturocida što ga je grad doživio u svojoj povijesti. Naime, rušenjem starih kućica i palače na Dolcu 1925. godine, zauvijek je nestao ”stari duh centra grada”. Vodič je spomenuo i crkvu Pohoda Majke Božje na Dolcu, koja je u nedavnoj prošlosti bila katedrala punih pet godina te je u njoj pokopan i Sluga Božji biskup Josip Lang.

Preko Skalinske i Tkalčićeve ulice kroz koju je nekada prolazio potok Crkvenjak, mnogima poznat pod imenom Medvešćak, šalatski sjemeništarci i odgojitelji predvođeni gosp. Plukavcem uputili su se na Gornji grad.

U prošlosti je Gornji grad bio okružen zidinama s kulama i gradskim vratima. Do danas očuvana su jedino istočna, tzv. Kamenita vrata u kojima se danas nalazi najmanje svetište u Hrvatskoj posvećeno Majci Božjoj zaštitnici grada Zagreba.

Priča o Gornjem gradu započela je na Trgu sv. Marka ispred istoimene crkve. Trg je nekada bio mjesto trgovanja, a danas je političko sjedište Hrvatske, sa zgradama Hrvatskog sabora, Vlade i Gradske skupštine.

Crkva sv. Marka spominje se u 13. stoljeću i izvorno je gotička građevina, kasnije preoblikovana u neogotičkom stilu. Iz srednjega vijeka sačuvan je monumentalni južni portal s kipovima dvanaest apostola. Portal je nastao pod utjecajem glasovite kiparske radionice Parler iz Praga te predstavlja najznačajnije ostvarenje gotičkog kiparstva u kontinentalnoj Hrvatskoj. Krov crkve s povijesnim grbovima Hrvatske i grada Zagreba potječe s kraja 19. stoljeća iz velike obnove pod vodstvom arhitekta Hermanna Bolléa i Friedricha von Schmidta. Zvonik crkve je iz baroknog vremena, a godina 1841. na njemu označava jednu od većih obnova.

Pored grkokatoličke konkatedrale sv. Ćirila i Metoda spustili su se do barokne crkve sv. Katarine koja se smatra prvom baroknom građevinom kontinentalne Hrvatske. Uz crkvu pruža se kompleks bivšeg isusovačkog samostana sagrađenog u 17. stoljeću te nadograđenog 1980-ih godina. Danas je ova građevina sjedište galerijske ustanove Klovićevi dvori.

Uz poznati vidikovac s kojega se pruža pogled na Kaptol i Donji grad, sjemeništarci i odgojitelji uz vodstvo gosp. Plukavca prošetali su se po Strossmayerovom šetalištu do Uspinjače koja povezuje Gornji i Donji grad. Stari „zagrepčanci“ su zbog čestih kvarova Uspinjaču zvali zapinjača.

Preko Zakmardijevih stuba spustili su se do Trga bana Josipa Jelačića gdje su saznali pojedinosti o samom trgu i spomeniku banu. U istočnom dijelu trga nalazi se zdenac Manduševac gdje su saznati pravu istinu o nazivu imena Zagreba, a ne ”turističke priče”.

Ugodnu šetnju centrom Zagreba šalatski sjemeništarci završili su na rubu Zrinjevca s pogledom na zgradu HAZU-a. Zrinjevac, odnosno Trg Nikole Šubića Zrinskog izgrađen je krajem 19. stoljeća te je najstariji od sedam zagrebačkih donjogradskih trgova koji čine tzv. Zelenu ili Lenucijevu potkovu.

Na kraju posjeta ovim vrijednim znamenitostima grada Zagreba rektor Sjemeništa je još jednom zahvalio gosp. Tomici Plukavcu na iscrpnim informacijama, zajedničkoj molitvi i darovanom vremenu te mu uručio, u znak zahvalnosti, prigodni promotivni poklon sjemenišne zajednice sa Šalate.