Na drugu nedjelju došašća, 04. prosinca ove godine, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu hodočastili su u župu Uzvišenja Svetog Križa u Dugo Selo (Lukarišće) gdje su sudjelovali u nedjeljnim misnim slavljima.

Na poziv domaćeg župnika vlč. Tomislava Kralja, koncelebrirana misna slavlja u velebnoj župnoj crkvi u Lukarišću s početkom u 9 i 11 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu s domaćim župnikom.

Tumačeći Božju riječ, vežući se uz liturgijska čitanja II. adventske nedjelje, preč. Pavlaković je okupljenim vjernicima približio lik svetog Ivana Krstitelja, a potom se zaustavio na slici pustinje i tišine tumačeći što ti pojmovi znače za kršćanina u ovom svetom vremenu došašća. Između ostalog je rekao: „Došašće je vrijeme pustinje i vrijeme tišine. Postoji li mogućnost u tvome životu i osjećaš li u sebi uopće potrebu za trenutkom pustinje u danu, za trenutkom tišine. Možda poslije mise zornice? Možda prije spavanja? Možda u pauzi na poslu? Možeš li si priuštiti trenutak da se makneš od svih, ugasiš zvuk i vibraciju mobitela, sjedneš na miru, zatvoriš oči i možda samo ponavljaš: Moj Bog i sve moje, ili Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša ili Blagoslovi, Gospodine, moj trenutak pustinje i u tišini Ti govori mojem srcu. Druga važna poruka današnjeg evanđelja je pitanje: jesam li u zemlji ropstva ili sam već sada dionik kraljevstva Božjega koje oslobađa? Robujem li navikama? Jesam li rob tuđih mišljenja o meni? Jesam li rob svojeg egoizma, pa na svaku situaciju koja mi se ne sviđa, ili koju nisam planirao, padam u depresiju ili odmah radim dramu? Jesam li rob očekivanja? Dragi vjernici, vrijeme došašća je vrijeme suočavanja sa samim sobom, u pustinji i tišini. Ako se želimo mijenjati, ne trebamo se bojati zla u nama. Dovoljno je to zlo prepoznati, imenovati i predati Gospodinu u svetoj ispovijedi. I ući u zemlju slobode, već sada – ući u Kraljevstvo Božje“, zaključuje propovjednik.

Ljepoti misnih slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a iskustvo duhovnoga poziva i radost življenja unutar sjemenišne zajednice posvjedočili su: Matijas Idžanović, Mihael Risek i Mislav Palić (Zagrebačka nadbiskupija) te Karlo Čondić (Đakovačko-osječka nadbiskupija) sjemeništarci prve i treće godine, po dvojica nakon svake svete mise. Liturgijsko pjevanje predvodili su župni zborovi domaćina potpomognuti glasovima sjemeništaraca i okupljenog mnoštva.

Na koncu oba misna slavlja vlč. Kralj zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, predsjedatelju na upućenim homilijama, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Nakon poldanjeg euharistijskog slavlja i spomen fotografiranja, radost susreta nastavila se druženjem uz obiteljski stol u prostorima župe.