Generalni tajnik HBK-a dr. Novak na Bezgrešnu i Dan Sjemeništa predslavio misu na Šalati

Euharistijskim slavljem, koje je na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca predvodio generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. dr. Krunoslav Novak, proslavljen je Dan Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati.

Prije početka slavlja, okupljenim sjemeništarcima, djelatnicima i vanjskim suradnicima šalatske zajednice u svečanoj dvorani sjemeništa obratio se rektor preč. Matija Pavlaković koji je preč. dr. Novaku izrazio iskrenu dobrodošlicu zahvalivši mu na dolasku istaknuvši, između ostaloga, sljedeće: „Vi večeras, kao negdašnji sjemeništarac i odgojitelj ujedinjujete plejade onih koji su u ovoj ustanovi započeli svoje prve korake prema ostvarenju svoga duhovnog poziva u sakramentu svetog reda. Stoga večeras, neka Vaša riječ, Vaša molitva i Vaša sveta služba, po otajstvu Božje Riječi i Kristova tijela, bude okrjepa našoj vjeri i svjetlo svima koji žele živjeti put Istine u ovom svetom vremenu došašća“, zaključio je rektor Sjemeništa.

Na početku svoje homilije preč. Novak je zahvalio rektoru sjemeništa na pozivu na Slavlje i okupljenima povijesno pojasnio dogmu o Bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije koju je proglasio papa Pio IX. poslanicom “Ineffabilis Deus” 1854. godine, a potom se zaustavio na tekstu evanđelista Luke te upitao sjemeništarce: “Kako je Marija našla milost u Bogu, ako je taj Božji poziv toliko promijenio njen život?!” U svojoj homiliji, pokušavajući dati odgovor na postavljeno pitanje, poručio je sljedeće: “Marija je majka koja nas vodi prema svome Sinu. Uvijek se trudimo biti otvoreni prema Božjem pozivu na način kako je to ona bila. Svakoga dana i nama Gospodin tiho kuca na vrata naših srdaca i želi nas oplemeniti poput Marije. Gospodin i nama poručuje – Ne boj se! Nekada nam se čini da, ako se odazovemo na Božji poziv, da moramo postati netko drugi. To nije istina. Gospodin želi da budemo i ostanemo takvi kakvi jesmo, ali da sve to budemo na Božji način.”

Razlažući, nadalje, svoju misao dotaknuo se i osobnog iskustva vezanog uz svoju strast prema fotografiji i medijima te je iznio sjemeništarcima svoje svjedočanstvo iz dana provedenih u šalatskom sjemeništu upravo na tu temu: “Ako želiš biti kvalitetan sjemeništarac moraš ostaviti postrani ono nešto drugo što voliš – tako su se u meni rađale sumnje pred ulazak u sjemenište jer sam volio fotografirati i mislio sam, ako uđem u sjemenište, da ću se te ljubavi morati odreći. Nakon nekog vremena naučio sam kako ono što voliš staviti u Božju službu. Kada nam se čini da nam Bog nešto oduzima, u trenutku kada nas poziva na nasljedovanje, On to čini na način da to nešto preobrazimo Njemu na slavu.”

Na koncu svoje homilije pozvao je okupljene da se utječu moćnom zagovoru Bezgrešne koja je sigurna vodilja na putu prema Gospodinu: “Mi smo, kao kršćani, pozvani vidjeti, osjetiti i oživotvoriti Marijinu ljepotu suradnje s Bogom, prvenstveno odgajajući duh da bude ispunjen ljepotom prihvaćanja Božjega dara. Pozvani smo učiniti da naše oči, osmijeh, ponašanje, budu svjedočanstvo te darovane ljepote. Pozvani smo reći i posvjedočiti svim ljudima da u sebi nose znakove Marijine ljepote duha i da tim darom mogu obogatiti druge“, zaključio je svoju homiliju generalni tajnik HBK-a.

Na koncu Slavlja, rektor sjemeništa Pavlaković zahvalio je predsjedatelju na dolasku i upućenoj homiliji, a potom se prisutnim sjemeništarcima i odgojiteljima još jednom obratio preč. Novak evocirajući uspomene iz svojih šalatskih dana te je ohrabrio sjemeništarce da ustraju na započetom putu intelektualne i duhovne formacije te da iskoriste ovo vrijeme adolescencije za promišljanje i donošenje važnih životnih odluka o budućem pozivu i poslanju. Ujedno je zahvalio odgojiteljima na svemu što čine za povjerene im kandidate kako bi iz ovih prostora izašli kao zreli ljudi i dobri kršćani.

U koncelebraciji su sudjelovali sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč i preč. dr. Josip Šimunović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prebendar Prvostolne crkve zagrebačke.

Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao zbor sjemeništaraca predvođen profesorom glazbe i vanjskim suradnikom Sjemeništa Božidarom Ljubenkom te sjemenišni bend uz pratnju učitelja gitare Zvonka Palića Jonathana i Josipa Ćulumovića.

Svečanim blagoslovom završilo je misno slavlje kojemu je nazočila i ravnateljica Nadbiskupijske klasične gimnazije s pravom javnosti prof. Ljuba Duvnjak.

Po završetku misnog slavlja uslijedilo je bratsko zajedništvo okupljenih oko obiteljskoga stola u sjemenišnoj blagovaonici gdje su predstavnici sjemeništaraca zahvalili preč. Novaku na dolasku uručivši mu prigodi poklon sjemenišne zajednice kao svojevrsnu uspomenu na proslavljen Dan sjemeništa na zagrebačkoj Šalati.

Tijekom svoga pohoda generalni tajnik HBK-a preč. dr. Novak interesirao se o životu i radu u Sjemeništu u njegovim novim okolnostima, a dijelom je obišao i obnovljene prostore sanirane nakon potresa iz ožujka i prosinca 2020. godine.

U sklopu duhovne pripreme za samu svetkovinu, od 29. studenoga do 07. prosinca, sjemeništarci i odgojitelji svakoga su dana molili prigodnu devetnicu Bezgrešnoj koju je za tu prigodu osmislio sjemenišni duhovnik Premelč.