Kroz petak i subotu, 9. i 10. prosinca ove godine, u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu održan je adventski „Vikend u sjemeništu“, važan događaj za budućnost Sjemeništa u kojem osnovnoškolci, potencijalni budući članovi šalatske sjemenišne zajednice, imaju priliku posjetiti Sjemenište, provesti vrijeme sa sjemeništarcima i njihovim odgojiteljima te pobliže upoznati način života u toj drevnoj ustanovi Crkve u Hrvata. Na susretu ovoga vikenda sudjelovalo je devet dječaka iz Zagrebačke nadbiskupije.

Susret je započeo na dinamičan i radostan način, tako da su prispjeli dječaci zajedno sa sjemeništarcima pratili prijenos nogometne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva između reprezentacije Brazila i Hrvatske te dali glasnu podršku Hrvatskoj izabranoj vrsti.

U večernjim satima istoga dana sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč vodio je uvodni susret te duhovni nagovor za „vikendaše“. Nakon zajedničke molitve, duhovnik je okupljenim dječacima pobliže opisao život u Sjemeništu, dnevni red i dužnosti sjemeništaraca, važnost duhovnog života i što zapravo znači biti sjemeništarac. Nakon uvodnih misli održao je duhovni nagovor o važnosti došašća za naš život kao i osluškivanja Božjeg glasa u odabiru životnog poziva, a zatim je slijedilo razgledavanje sjemenišne zgrade i kompleksa. Uz priliku za pojedinačnu ispovijed, „vikendaši“ su prvi dan petka okrunili i zahvalnim euharistijskim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u zajedništvu sa sjemeništarcima i njihovim odgojiteljima.

Subotnji dan je za „vikendaše“ započeo slavljem svete mise zornice u zajedništvu sa sjemenišnom zajednicom. Svetu misu predslavio je duhovnik Premelč u koncelebraciji sa rektorom sjemeništa preč. Matijom Pavlakovićem. Duhovnik je u kratkoj prigodnoj propovijedi prisutne potaknuo na promišljanje o zahvalnosti, osobito za Božji dar sakramenata krštenja i ispovijedi čije neprocjenjivo bogatstvo nerijetko olako shvaćamo.

Tijekom prijepodnevnih sati sjemenišni duhovnik i ujedno voditelj „Vikenda u sjemeništu“ održao je još jedan nagovor na temu osluškivanja duhovnog poziva te važnosti odgovornog i iskrenog kršćanskog življenja, a zatim pristigle dječake iz Brezovice, Krašića i Gornjeg Prekrižja poveo u šetnju centrom grada Zagreba, bogatu duhovnim i povijesnim sadržajem. Adventski „Vikend u sjemeništu“ završio je zajedničkim ručkom, a „vikendaši“ su ispunjena srca krenuli svojim domovima.

U nadi da će netko od pristiglih dječaka u svome srcu osjetiti Gospodinov poziv te se odluči upisati Sjemenište u idućoj školskoj i sjemenišnoj godini, molimo i nadalje za njihovu spremnost i hrabrost da svojim životom budu i ostanu potpuno Kristovi.