Misno slavlje trećeg dana velike Devetnice u Krašiću

 predvodio rektor sjemeništa Pavlaković

Na poziv upravitelja župe Krašić vlč. Ivana Vučaka, sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate predvodili su u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću treći dan velike Devetnice za blagdan bl. Alojzija Stepinca u godini 25. obljetnice njegove beatifikacije i 70. obljetnice imenovanja kardinalom Svete Rimske Crkve.

Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu tako je u petak, 3. veljače ove godine, na liturgijski spomendan sv. Blaža biskupa i mučenika, animiralo molitveni program koji je započeo pobožnošću križnog puta na otvorenom od 17 sati, a potom su, u zajedništvu sa hodočasnicima i vjernim pukom krašićke župe, slavili svetu misu u 18 sati, nakon koje je bio upriličen i prigodni blagoslov grla – obred “grličanja” uz zagovornu molitvu sv. Blažu.

Pobožnost križnog puta predvodio je sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč, a misno slavlje predvodio je i propovijedao preč. Matija Pavlaković, rektor šalatskog sjemeništa.

Na početku misnoga slavlja, preč. Pavlaković je podsjetio kako toga dana Crkva slavi spomendan svetoga Blaža, biskupa i mučenika. „Večeras nam ga Crkva predstavlja kao uzor revnog pastira i neustrašivog svjedoka vjere te nas poziva da zagledani u njegov život vidimo mnoštvo dodirnih točaka i s našim svetim blaženikom Alojzijem te da uočimo na koji smo način mi pozvani nasljedovati Krista te biti i ostati njegovi vjerovjesnici u ovome svijetu”.

Među prisutnima na misnome slavlju bila je i skupina hodočasnika iz župe Rođenja Blažene Djevice Marije iz Privlake kod Zadra.

U propovijedi se rektor osvrnuo na naviješteni odlomak iz Matejeva evanđelja (Mt 10, 17 – 22), navodeći kako Isus jasno upozorava učenike da „naviještanje Božjeg kraljevstva uvijek sa sobom nosi protivljenje”.

„Kršćani ljube, ali nisu uvijek ljubljeni! Od samog početka Isus stavlja pred nas ovu stvarnost: u većoj ili manjoj mjeri ispovijedanje vjere odvija se u ozračju neprijateljstva”. Kršćani su oni koji „plivaju protiv struje”, onaj tko slijedi Krista „hodi u suprotnom smjeru” iz vjernosti logici Kraljevstva Božjega – logici nade, kazao je propovjednik.

Ta vjernost Isusovu stilu, prvi su kršćani nazivali „mučeništvo”, što znači „svjedočanstvo”, objasnio je preč. Pavlaković. „Mučenici ne žive za sebe, ne bore se zato da potvrde vlastite ideje, a prihvaćaju smrt jedino iz vjernosti evanđelju. Kršćaninova jedina snaga je evanđelje. U vremenima teškoćâ mora se vjerovati da je Isus pred nama i da ne prestaje pratiti svoje učenike”.

Potom je rektor istaknuo primjer mučenika iz prvih stoljeća kršćanstva, svetoga Blaža. „On nam, poput mučenika kardinala Stepinca, svojim primjerom želi pružiti onaj nutarnji poticaj kako bismo bili što bolji ljudi i vjernici, kako bismo bili dobri uzori generacijama koje dolaze nakon nas”.

Osvrnuvši se na život toga sveca, preč. Pavlaković je primijetio dodirne točke koje ima sa životom bl. Alojzija Stepinca. „Što je to posebno u smrti svetoga biskupa Blaža, blaženoga Alojzija Stepinca, što je to posebno u smrti mučenika, a nadilazi svaku pojedinu smrt?”, upitao je. „Nesumnjivo, to je činjenica da je smrt mučenika vrhunski, nenadmašni događaj nasljedovanja Isusa Krista, čijom smo mučeničkom smrću spašeni. U toj mučeničkoj smrti rođena je Crkva i naš novi život u njoj nalazi svoje ishodište. U njoj se zrcali i iz nje se iščitava bît kršćanstva”.

Kako je napomenuo propovjednik, mučenici su umrli za Krista, ali su prije svega „bili spremni da Krist umre za njih”. Naime, kršćansko mučeništvo temelji se na „radikalnoj novosti Božje ljubavi”. „Novost je u tome da Bog ljubi u poniženom, odbačenom, iznakaženom, konačno – raspetom tijelu. Mučeništvo koje izvorno, kako već rekoh znači svjedočanstvo, svjedočenje, u Crkvi se vrlo brzo počelo shvaćati kao posebni, najsnažniji vid svjedočenja, upravo zato jer je ono u svojoj najdubljoj bîti tjelesno sjedinjenje s Kristom”, rekao je, dodajući kako je to savršeno ostvarenje ljubavi i sudioništvo u pobjedi uskrslog Gospodina.

Snaga mučenika koji su se suočili s nevoljama proizlazi iz znak je velike nade koja ih je nadahnjivala, napomenuo je rektor. „Postojane nade da ih ništa i nitko ne može odijeliti od Božje ljubavi jer ‘pogrđuju li vas zbog imena Kristova, blago vama, jer Duh Slave, Duh Božji u vama počiva’ (usp. 1 Pt 4, 14).

U zaključku, preč. Pavlaković je kazao neka svjedočanstvo vjere „biskupa i mučenika Blaža i Alojzija” pomogne u ispunjavanju kršćanskoga poslanja – „u svijetu gdje vlada očaj unositi radost, gdje vlada svađa unositi mir i gdje vlada nepravda donositi pravednost”. Čak i kada se čini kao da Crkva nema više što dati ili ponuditi svijetu, ostat će joj mučeništvo i mučenici, što je „blago kojim se opire svijetu, ali i kojim spašava svijet”, istaknuo je preč. Matija Pavlaković.

Na koncu misnog slavlja vlč. Vučak zahvalio je sjemeništarcima na dolasku i kratkom osobnom predstavljanju, predsjedatelju na upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Nakon euharistijskog slavlja i spomen fotografiranja, radost susreta nastavila se druženjem uz obiteljski stol u prostorima župnog pastoralnog centra, a po završetku večere sjemeništarci su u pratnji vlč. Vučaka obišli i obnovljeni spomen-dom blaženog Alojzija Stepinca moleći za njegovo što skorije proglašenje svetim.