Rektor Pavlaković predvodio slavlje godišnjeg euharistijskog klanjanja

u župi sv. Lovre u Vivodini

 U župi sv. Lovre, đakona i mučenika u Vivodini, u Ozaljsko-lipničkom dekanatu Zagrebačke nadbiskupije, svečano je proslavljen u ponedjeljak, 27. veljače ove godine, Dan godišnjeg župnog klanjanja.

Na poziv domaćeg župnika vlč. Andrije Markača, koji ujedno vrši i službu policijskog kapelana Policijske kapelanije „Sv. Josip“ u Karlovcu, koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Lovre s početkom u 11.00 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu s domaćim župnikom i svećenicima okolnih župa i dekanata pristiglim na ovo jedinstveno Slavlje.

Uvodeći u misno slavlje preč. Pavlaković je zapitao okupljene vjernike: „Što to danas slavimo u ovoj župi koja održava svoje godišnje župno klečanje? Slavimo Boga koji se utjelovio i Kristovo tijelo koje je postalo nebeskom hranom u zemaljskom obličju kruha i vina, da bismo mi koji ju blagujemo postali Kristovim tijelom, prisutnošću koja siti te nama i bližnjima vraća radost neba“, zaključio je rektor šalatskog sjemeništa.

U svojoj nadahnutoj homiliji preč. Pavlaković je, između ostaloga, naglasio kako „Dan euharistijskog klanjanja je prava prilika za naš intimni susret s Bogom. Pritisnuti tegobama života, često puta neshvaćeni, a možda ponekada pomišljamo i da nas je Bog zaboravio, dođimo često pred Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Ako možda odmah nećemo naći pravu riječ što i kako mu reći, ne brinimo se – Isus će dobro razumjeti i našu šutnju. Prepustimo se njemu! On, koji je pokraj nas – bit će s nama!“

Na koncu homilije pozvao je okupljene vjernike na trajno posvješćivanje Božje prisutnosti uz molitvu da nam dobri Bog umnoži vjeru kako bi mu što dosljednije služili, častili ga i klanjali mu se.

Ljepoti misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a iskustvo duhovnog poziva i radosti življenja unutar sjemenišne zajednice posvjedočili su Marko Lacković (Bjelovarsko-križevačka biskupija) i Antonio Pratljačić (Zagrebačka nadbiskupija), sjemeništarci treće i prve godine. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor domaćina potpomognut glasovima sjemeništaraca i okupljenih vjernika.

Na koncu misnog slavlja vlč. Markač zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, predsjedatelju na upućenoj poticajnoj homiliji, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Nakon popričesne molitve uslijedilo je zajedničko euharistijsko klanjanje okupljenih, a župljani Vivodine su tijekom čitavog dana imali priliku bdijeti s Gospodinom i provesti vrijeme u tišini i molitvi te mu prinijeti svoje nakane i zahvale. U župnoj crkvi su se tijekom popodneva izmjenjivale razne župne zajednice, zborovi, molitva i pjesma. Župno klanjanje završilo je navečer zajedničkom molitvom sa zahvalnošću Isusu za njegovu prisutnost u životima ljudi.

Po završetku poldanjeg euharistijskog slavlja i spomen fotografiranja, radost susreta nastavila se druženjem uz obiteljski stol u prostorima obiteljskog gospodarstva Frlan u Vivodini.

Tijekom korizmenog vremena sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate planiraju još hodočastiti u Veliku Goricu, Bistru, Karlovac-Dubovac, Beletinec i Gornju Stubicu te kroz ta hodočašća pobliže upoznati i jedan stari liturgijski pobožni običaj koji ima svoje korijene u prvim kršćanskim stoljećima: „missa stationalis”, rimsko bogoslužje postaja – stacija.