Ministranti hodočastili svetom Josipu uoči njegova skorašnjeg blagdana

Pod geslom “U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite” (Rim 12,12) održan je u popodnevnim satima subote, 04. ožujka ove godine, u župi Blažene Djevice Marije Snježne u Karlovcu-Dubovcu, dekanatski susret ministranata Karlovačkog dekanata. Na susretu su bile prisutne sljedeće župe: Karlovac-Banija, Karlovac-Dubovac, Karlovac-Kamensko, Karlovac-Novi Centar, Karlovac-Švarča, Mahično i Rečica.

Susret je održan pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije, koji je, uza službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a od ove pastoralne godine obnaša i službu ravnatelja Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji, tako da je susret bio obilježen upoznavanjem ministranata s misijskom djelatnošću i mogućim angažmanom ministranata u misijskom pastoralu u svojim župnim zajednicama.

Na susretu je sudjelovalo 40 ministranata: 35 osnovnoškolaca i 5 ministranata srednjoškolaca iz 9 župa Karlovačkog dekanata, a za što bolju realizaciju samog susreta, uz voditelja, bila su trojica sjemeništaraca te nekolicina mladih okupljena u NaSveJak – zajednicu mladih animatora župe domaćina.

Tijekom susreta vlč. Pavlaković okupljenim je ministrantima predstavio život i djelo mlade laikinje Jeanne Bigard, koja je zaslužna za osnivanje Papinskog misijskog djela sv. Petra apostola, a zatim su ministranti pobliže upoznali na koji način postati duhovna i materijalna potpora u ostvarivanju toga Djela, koje za cilj ima jednu od najhitnijih potreba u širenju evangelizacije: obrazovanje i formaciju mjesnog svećenstva podizanjem i održavanjem sjemeništa u misijskim zemljama. U tom smislu svaki ministrant dobio je misijsku kutijicu u koju će kroz korizmu ubacivati svoj dar za nova duhovna zvanja te izgradnju novih sjemeništa i bogoslovija na misijskim područjima. Sakupljene darove domicilni župnici uplatit će Nadbiskupijskoj centrali u Zagrebu koja će ih proslijediti Nacionalnoj upravi PMD-a u RH.

Uz mnoštvo igre u prostorijama župnog pastoralnog centra i dvorišnog kompleksa Nacionalnog svetišta sv. Josipa na karlovačkom Dubovcu, ministranti su pristupili i sakramentu pomirenja, a potom sudjelovali u molitvi Misijske krunice te euharistijskom klanjanju nadahnutu djelima bl. Pauline Jaricot, utemeljiteljice Djela za širenje vjere, koju je papa Franjo proglasio blaženom u svibnju prošle godine.

Vrhunac susreta bila je sveta misa u Nacionalnom svetištu sv. Josipa koju je predvodio i nadahnuto propovijedao vlč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s domaćim župnikom i rektorom svetišta mons. mr. Antunom Senteom, karlovačkim dekanom preč. Draženom Karačićem te okupljenim svećenicima hodočasnicima. Impozantno je bilo vidjeti mnoge dječake i djevojčice kako s misijskom krunicom oko ruke prate bogoslužje dok liturgijsko pjevanje predvode mladi animatori župe domaćina uz potporu šalatskih sjemeništaraca koji su posluživali kod oltara.

Na kraju misnog slavlja vlč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima, molitvu za duhovna zvanja (i ona misijska) koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II. Cijeli susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom misijskih nagrada svim sudionicima, koje su za tu prigodu pribavljene u suradnji s Nacionalnim uredom Papinskih misijskih djela u RH.

Susret je završio večerom i druženjem sudionika u prostorima pastoralnog centra Svetišta.

Idući ovakav susret zakazan je za subotu 11. ožujka ove godine, a na njemu će sudjelovati ministranti Samoborsko-okićkog dekanata.

Čitav raspored dekanatskih susreta ministranata u tekućoj pastoralnoj godini možete pratiti na službenom internet portalu Zagrebačke nadbiskupije ili Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.