Na drugu korizmenu nedjelju, 05. ožujka ove godine, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu hodočastili su u župu Navještenja BDM u Veliku Goricu gdje su sudjelovali u prijepodnevnim nedjeljnim misnim slavljima.

Na poziv domaćeg župnika i dekana Velikogoričkog dekanata preč. Norberta Ivana Koprivca koncelebrirana misna slavlja, s početkom u 10.15 i 11.30 sati, u starodrevnoj župnoj crkvi u Velikoj Gorici koja još uvijek liječi rane od potresa iz 2020. godine, predvodili su sjemenišni odgojitelji preč. Matija Pavlaković i vlč. Luka Premelč, a kod oltara je posluživao đakon vlč. Petar Tisaj. Tijekom misnih slavlja sakrament pomirenja posluživali su domaći župnik Koprivec i župni vikar vlč. Antonio Kovačić.

Tumačeći Božju riječ, vežući se uz liturgijska čitanja II. korizmene nedjelje, predsjedatelji su, svaki iz svoga kuta gledišta, predstavili brdo Tabor i situaciju koja je zatekla trojicu odabranih učenika u trenutku čudesnoga Isusova Preobraženja. Obojica propovjednika istaknuli su kako Isus svojim Preobraženjem privilegiranoj trojki učenika: Petru, Jakovu i Ivanu otkriva predokus svoje slave, a doživjeti tu milost mogu i danas svi Isusovi učenici po snazi Duha Svetoga. Da bi se to dogodilo u životima vjernika važno je poći za Isusom i prepustiti se njegovu vodstvu. Nadalje, naglasili su kako je korizmeni hod koji upravo intenzivno proživljavamo idealna prilika da kroz post, molitvu i djela milosrđa doživimo vlastitu preobrazbu – teofaniju već za ovaj Uskrs. Svoje nadahnute homilije zaključili su pozivom okupljenim vjernicima da ustraju u preobraženju svojih života u skladu s Evanđeljem, jer Bog Otac pred svakog kršćanina stavlja samo jedan imperativ: „Slušajte ga!“, a slušati i poslušati Isusa za neke je jednostavno, no mnogima je, nažalost, i kamen spoticanja.

Ljepoti misnih slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a iskustvo duhovnoga poziva i radost življenja unutar sjemenišne zajednice posvjedočili su: Ivan Sičaja (Sisačka biskupija) i Fran Kuharić (Varaždinska biskupija) sjemeništarci prve i četvrte godine. Liturgijsko pjevanje predvodili su župni zborovi domaćina potpomognuti glasovima sjemeništaraca i okupljenog mnoštva.

Na koncu oba misna slavlja preč. Koprivec zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, predsjedateljima na upućenim homilijama na župnoj svetoj misi i misi za mlade, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Nakon poldanjeg euharistijskog slavlja i spomen fotografiranja, radost susreta nastavila se druženjem uz obiteljski stol u prostorima župe.

Prije povratka na šalatski brijeg sjemeništarci su imali prigodu posjetiti putujuću Međunarodnu izložbu “Euharistijska čuda diljem svijeta” čiji je idejni začetnik bl. Carlo Acutis, jedan od najmlađih blaženika Katoličke crkve, a postav izložbe nalazi se u sklopu pastoralnog centra župe – kući Nazaret.

Nakon održanog korizmenog hodočašća u Vivodinu, a tijekom trajanja ovog intenzivnog pokorničkog vremena unutar crkvene godine, sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate planiraju još hodočastiti u Bistru, Karlovac-Dubovac, Beletinec i Gornju Stubicu te kroz ta hodočašća pobliže upoznati i jedan stari liturgijski pobožni običaj koji ima svoje korijene u prvim kršćanskim stoljećima: „missa stationalis”, rimsko bogoslužje postaja – stacija.