Ministranti molitvom zahvalili na daru sluge Božjega kardinala Franje Kuharića

Po geslom „U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite“ (Rim 12,12) održan je u subotu, 11. ožujka ove godine, u župi Krista Kralja u Domaslovcu, dekanatski susret ministranata Samoborsko-okićkog dekanata. Na susretu su bile prisutne sljedeće župe: Domaslovec, Lug Samoborski, Samobor, Sveta Marija pod Okićem i Sveti Martin pod Okićem.

Susret je započeo u 10 sati u župnoj crkvi u Domaslovcu pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a od ove pastoralne godine obnaša i službu ravnatelja Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako da je susret bio obilježen i upoznavanjem ministranata sa misijskom djelatnošću te njihovim mogućim angažmanom u misijskom pastoralu unutar svojih župnih zajednica. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz voditelja bila su trojica sjemeništaraca te nekolicina mladih animatora iz župe domaćina.

Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali već spomenuti animatori. Na susretu je sudjelovalo 64 ministranta: 2 predškolca, 54 osnovnoškolaca i 8 ministranata srednjoškolaca iz 8 župa Samoborsko-okićkog dekanata. Po završetku uvodnih igara uslijedila je prigodna kateheza koju je vodio vlč. Pavlaković.

Cilj je bio upoznati život i djelo mlade laikinje Jeanne Bigard koja je zaslužna za osnivanje Papinskog misijskog djela sv. Petra apostola, a zatim su ministranti pobliže upoznali na koji način postati duhovna i materijalna potpora u ostvarivanju već spomenutog Djela. Potom je uslijedila priprema za sakrament svete ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja kojeg su dijelili prisutni svećenici iz dekanata trajalo je euharistijsko klanjanje nadahnuto mislima kardinala Franje Kuharića o svećeništvu koje je predvodio povjerenik Pavlaković.

Vrhunac susreta bila je sveta misa koju su, s početkom u 12.15 sati, slavili u župnoj crkvi Krista Kralja. Predvoditelj ovog slavlja bio je vlč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Antom Bojanićem, samoborsko-okićkim dekanom preč. Ivicom Cikom te okupljenim svećenicima iz dekanata. Đakonsku službu za vrijeme misnog slavlja vršio je vlč. Domagoj Topić, a liturgijsko pjevanje predvodili su animatori župe domaćina potpomognuti skladnim glasovima sjemeništaraca i okupljenih ministranata.

Na koncu misnog slavlja vlč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim svećenicima i ministrantima, molitvu za duhovna zvanja (i ona misijska) koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II. spomenuvši se i dvadesetprve obljetnice smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića koji je kao mladi župnik Svete Marije pod Okićem i Samobora svojedobno djelovao u ovom dekanatu.

Po završetku svete mise uslijedio je ručak u organizaciji župe domaćina, a potom se druženje nastavilo ispred župne crkve kroz igre i ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine. Dječaci sedmog i osmog razreda, njih osmorica, imali su i kratki susret s vlč. Pavlakovićem koji im je pobliže približio život u Sjemeništu te ih pozvao na jedan od narednih „Vikenda u sjemeništu“ nadajući se i nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini.

U 16 sati započela je molitva Misijske krunice koju su animirali predstavnici ministranata potpomognuti sjemeništarcima, a čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom misijskih nagrada svim sudionicima, koje su za tu prigodu pribavljene u suradnji s Nacionalnim uredom Papinskih misijskih djela u RH.

Plan dekanatskih susreta ministranata u tekućoj pastoralnoj godini možete pogledati na službenom Internet portalu Zagrebačke nadbiskupije ili Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.