Đakon Tisaj predvodio duhovnu obnovu u šalatskom sjemeništu

U petak, 10. i subotu, 11. ožujka ove godine, održana je korizmena duhovna obnova za sjemeništarce te sudionike „Vikenda u sjemeništu“ – mladiće koji razmišljaju svoje srednjoškolsko obrazovanje oplemeniti životom u šalatskom sjemeništu. Voditelj duhovne obnove bio je vlč. Petar Tisaj, đakon Zagrebačke nadbiskupije na službi u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici te ovogodišnji kandidat za svećeničko ređenje.

„Vikend u sjemeništu“ važan je projekt za budućnost Sjemeništa u kojem dječaci, potencijalni budući članovi sjemenišne zajednice, imaju priliku posjetiti sjemenište, provesti vrijeme sa sjemeništarcima i njihovim odgojiteljima te pobliže upoznati način života u toj drevnoj instituciji Crkve u Hrvata. Na susretu su ovoga vikenda sudjelovala jedanaestorica mladića, šestorica iz Zagrebačke nadbiskupije i petorica iz Varaždinske biskupije.

Zazivom Duha Svetoga, kao glavnog suputnika u svakoj odluci i duhovnom rastu te Onoga koji potpomaže naše nemoći i učvršćuje našu želju promijeniti svoj život, započela je ovomjesečna duhovna obnova. Glavna tema obnove i cilj koji je voditelj, vlč. Tisaj postavio, bilo je produbljenje razumijevanja i konkretnije življenje milosnog vremena korizme.

Nakon kratkog osobnog svjedočanstva voditelj je započeo svoj prvi duhovni nagovor za sve prisutne mladiće na temu važnosti i ispravnog shvaćanja posta. Korizmeni hod nije lagan, nije šetnja nego hod pun borbi, truda, napora, ali hod u kojem nam je Duh Sveti suputnik i pomoć, osobito jer teško sami sebe možemo pobijediti. Pozivajući na dublje razmatranje Isusovog Govora na gori (Mt 6, 16-18), voditelj je naglasio važnost izgradnje zdravog odnosa s Bogom. Odricanje, od bilo kojeg oblika ugode, je izuzetno važno i stoga ga valja usmjeriti ispravno – odricanje nas potiče na dobro i promjenu odnosa prema Bogu, bližnjemu i samima sebi.

Zatim je uslijedilo pokorničko bogoslužje uz detaljan ispit savjesti, pojedinačna ispovijed te zajednička pobožnost križnog puta – dragocjenost koja osobito krasi korizmeno vrijeme.

Po završetku pobožnosti uslijedila je svečana sveta misa – vrhunac duhovne obnove, ali i svakoga dana života jednog kršćanina. Svetu misu predslavio je sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč, a kod oltara je đakonsku službu vršio voditelj duhovne obnove vlč. Petar Tisaj. U kratkoj homiliji đakon Tisaj potaknuo je sve prisutne na promišljanje o tome kako uzdržavamo, čistimo i pazimo svoj vinograd – svoj život.

U večernjim satima istoga dana, u svom drugom nagovoru, vlč. Tisaj je progovorio o druga dva temeljna poziva korizme – o molitvi i milostinji. Molitva, u poniznosti i jednostavnosti, pomaže nam shvatiti koliko smo maleni i potrebni Boga i da je sâm Bog izvor i posta i djela milosrđa. Djela milosrđa, konkretna djela ljubavi, nisu samo materijalna, dapače, toliko je puta upravo važnije djelo bratske ljubavi – za milostinju daj svoje vrijeme! Naš odnos prema Bogu vidi se u našem odnosu prema bližnjemu.

Duhovna obnova okrunjena je euharistijskim klanjanjem pred Presvetim, mjestu osobnog intimnog susreta stvorenja sa svojim Stvoriteljem – poseban susret mira, utjehe, okrijepe i snage.

„Vikend u sjemeništu“ nastavio se i kroz idući dan. Jedanaestorica „Vikendaša“ su zajedno sa sjemeništarcima svoj dan započeli u zajedničkom razmatranju Svetoga pisma kroz molitveno čitanje – lectio divina. U prijepodnevnim satima, sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč vodio je susret te duhovni nagovor za „Vikendaše“. Nakon zajedničke molitve, duhovnik je okupljenim dječacima pobliže opisao život u Sjemeništu, dnevni red i dužnosti sjemeništaraca, važnost duhovnog života i što zapravo znači biti sjemeništarac. Ljepotu i bogatstvo života u sjemeništu, „Vikendašima“ je posvjedočio Karlo Čondić, sjemeništarac prve godine.

Nakon molitve svete krunice u zajedništvu sa sjemeništarcima te ukusnog objeda koji su pripremile vrijedne gospođe kuharice, „Vikendaši“ su ispunjena srca krenuli svojim domovima.

U nadi da će netko od njih u svome srcu osjetiti Gospodinov poziv te se odlučiti upisati Sjemenište, molimo za njihovu spremnost i hrabrost da svojim životom budu potpuno Kristovi. Preporučamo ih u Vaše molitve!