Negdašnji sjemeništarac Mislav Dabac pohodio šalatsku zajednicu

Svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio negdašnji sjemeništarac vlč. Mislav Dabac, župni vikar katedralne župe sv. Terezije Avilske u Bjelovaru, u svečanoj sjemenišnoj dvorani na zagrebačkoj Šalati proslavljena je 25. ožujka svetkovina Naviještenja Gospodinova – Blagovijesti.

Treba istaknuti da se sjemenišna kapela s titularom Naviještenja nalazi unutar južne zgrade zapadnog paviljona sjemenišnog kompleksa koji se trenutno nalazi u fazi opsežne konstrukcijske obnove, tako da u njoj, za sada, nije moguće vršiti liturgijske obrede i čine, stoga je vodstvo Sjemeništa misna slavlja od početka pastoralne godine 2022./23. preselilo u prostor prizemlja sjeverne zgrade zapadnog paviljona istoimenog kompleksa u kojem je i održana proslava suzaštitnice „sjemeništa malenih“.

Vlč. Dabac rado se odazvao pozivu prečasnog rektora da o ovoj svetkovini pohodi šalatsku zajednicu te uz prigodnu homiliju i posvjedoči sjemeništarcima o svom svećeničkom putu. Vlč. Mislav je za svećenika Bjelovarsko-križevačke biskupije zaređen 2022. godine, a od iste je godine u službi župnog vikara u katedralnoj župi u Bjelovaru.

Svečarski dan u sjemeništu započeo je jutarnjom molitvom časoslova naroda Božjega, a u 11.00 sati nastavio se koncelebriranim misnim slavljem koje je predslavio vlč. Mislav Dabac u zajedništvu s rektorom sjemeništa preč. Matijom Pavlakovićem i sjemenišnim duhovnikom vlč. Lukom Premelčem.

Na početku slavlja rektor Sjemeništa zaželio je dobrodošlicu vlč. Mislavu i izrazio zahvalnost što je, usprkos kapelanskih obveza, pronašao vremena da pohodi sjemenišnu zajednicu iz koje je otišao maturiravši u školskoj godini 2015./2016.

U svojoj propovijedi vlč. Dabac se na početku osvrnuo na svoj svećenički put u kojem je šalatsko sjemenište i njegov boravak u njemu imalo presudnu ulogu za odabir njegova budućeg poziva. „Ovom prilikom želim zahvaliti svim poglavarima ove drevne institucije na svemu što su za mene učinili, a u misli mi sada dolaze i riječi koje nam je tadašnji duhovnik često znao spominjati, a glase: ‘Tko Mariju ljubi, taj se ne gubi!’ Dragi dečki, očito je baš Providnost htjela da danas budem dionik ovoga Slavlja zajedno s Vama i da Vam posvjedočim kako je lijepo živjeti radost svećeništva – vama koji se na taj život ovdje pripremate“, zaključio je u uvodu propovjednik.

Vezujući se uz misna čitanja svetkovine Blagovijesti i razlažući okupljenima njihovu dubinu naglasio je kako „Marija postaje svima nama uzorom pravog vjernika i pokazuje nam kako mi trebamo na ispravan način graditi svoj odnos s Bogom. Često puta, na prvi znak nekakvih nevolja u našim životima, mi dižemo ruke od svega pa čak odustajemo i od svoje vjere i od Boga, ali Bog neće nikada odustati od nas, kao što smo mogli vidjeti u prvom navještenom čitanju. Dragi dečki, moramo biti svjesni kako nam Bog nije obećao savršen život na zemlji, nego vječnu radost na nebesima, obećao nam je spasenje.“

Pred sam kraj obratio se sjemeništarcima rekavši: „Marija, kao što smo čuli, odazvala se Božjem pozivu koji joj je upućen. Tako ste i vi primili Božji poziv i odazvali ste se i vjerujem da ste zato danas ovdje. Neće uvijek biti lako ići ovim putem koji ste odabrali, ali je prije svega lijep ovaj put ukoliko se prepustimo u Božje ruke. (…) Potičem vas da prije nego što se odlučite bilo za svećenički, bilo za obiteljski poziv, da dođete ovdje u ovaj molitveni prostor i na koljenima promišljate o svom pozivu te zajedno s Kristom donesete odluku i nakon toga je živite punim srcem na onaj isti način kao što je to učinila Blažena Djevica Marija i mnogi drugi sveci. Neka Bog u vama i s vama učini naše društvo i Crkvu boljim mjestom za život!“, završio je svoju propovijed vlč. Dabac.

Šalatska sjemenišna zajednica odazvala se i pozivu pape Franje koji je, na kraju opće audijencije 22. ožujka ove godine, podsjetio na svoj povijesni prošlogodišnji čin posvete Crkve i čovječanstva Bezgrješnom Srcu Marijinu o svetkovini Blagovijesti, stoga su šalatski sjemeništarci i odgojitelji, ponukani željom Svetog Oca, pri kraju misnog slavlja obnovili čin posvete Blaženoj Djevici Mariji, posebno moleći za mir i prestanak rata u Ukrajini.

Na koncu misnoga slavlja rektor Pavlaković zahvalio je vlč. Mislavu na spremnosti i odazivu uručivši mu prigodni poklon te mu preporučio čitavu sjemenišnu zajednicu u molitvu kako bi u budućnosti povjereni mladići ostvarili se kao dobri ljudi i kršćani, a ako je volja Božja i sveti svećenici.

Ljepoti euharistijskog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali članovi sjemenišne zajednice.

Po završetku Slavlja nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca i gostujućeg propovijednika u sjemenišnoj blagovaonici.