Na Nedjelju Dobrog Pastira i 60. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, 30. travnja ove godine, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu uputili su se u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke gdje, po tradiciji svake godine, na ovu nedjelju animiraju misno slavlje zahvaljujući „Crnoj Gospi“ na milosti poziva i odaziva kojega se sjemeništarci trude pretvoriti u odgovornost hoda za Gospodinom.

Dolaskom u prijepodnevnim satima u Svetište, dočekao ih je preč. mr. Domagoj Matošević, župnik i čuvar Bistričkog svetišta, a nakon kratke okrjepe u župnom dvoru sjemeništarci i odgojitelji animirali su euharistijsko slavlje IV. vazmene nedjelje u župnoj crkvi Uznesenja BDM –  Manjoj Bazilici bistričkog svetišta.

Svečano misno slavlje s početkom u 11 sati predvodio je rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković, a prigodnu homiliju unutar Slavlja održao je sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč. U koncelebraciji je još suslavio supsidijar Svetišta vlč. Mirko Brlić.

U svojoj homiliji vlč. Premelč pozvao je, između ostaloga, vjernike da mu se pridruže u molitvi za svećenička i redovnička zvanja. „Bolje da nas nema nego da budemo bilo kakvi pastiri ili da budemo najamnici umjesto da budemo dobri pastiri“ kazao je, uz ostalo, propovjednik. Slika dobrog pastira nije samo model za svećenike, redovnike i redovnice nego i model prema kojemu svaki kršćanin treba oblikovati svoj život dajući se iz ljubavi drugima oko sebe.

Ljepoti misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a iskustvo duhovnoga poziva i radost življenja unutar sjemenišne zajednice posvjedočio je Mihael Risek, sjemeništarac Zagrebačke nadbiskupije. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor Svetišta potpomognut glasovima sjemeništaraca i okupljenog mnoštva.

Na koncu misnog slavlja vlč. Brlić zahvalio je sjemeništarcima i odgojiteljima na dolasku, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Nakon poldanjeg euharistijskog slavlja i spomen fotografiranja, radost susreta nastavila se druženjem uz obiteljski stol u prostorima Svetišta.

Svoje hodočašće sjemeništarci su okrunili zahvalnom molitvom pred likom Majke Božje Bistričke, a potom su se uputili prema Zagrebu gdje su, u Bogoslužnom prostoru blaženoga Alojzija Stepinca (Kaptol 28), animirali euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u periodu od 17 do 18 sati, moleći sa okupljenim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima za duhovni, svećenički i redovnički poziv. Sjemeništarci su tako pjesmom i molitvom zahvaljivali Gospodinu za dar svećeničkog poziva i upućivali molbu da Bog ne ostavi svoj narod bez pastira.

U kratkom intervjuu za katoličke medije prigodom proslave ove nedjelje duhovnih zvanja rektor šalatskog sjemeništa preč. Pavlaković istaknuo je kako su “svećenička i redovnička zvanja Božji dar Crkvi koji treba izmoliti i Nedjelja Dobrog Pastira želi nas stoga pokrenuti na još snažniju molitvu za tako važnu nakanu. Također, ova je nedjelja unutar crkvene godine prilika da se među vjernicima na svim razinama budi živa svijest zajedničke odgovornosti za duhovna zvanja i stvara ozračja vjere u kojem će djeca i mladi shvatiti vrijednost služenja u Crkvi, prepoznati poziv, hrabro ga prihvatiti i slijediti. Ovo je ujedno i dan kada vjernike u nad/biskupijama valja podsjetiti na sjemeništarce i bogoslove te potaknuti na molitvu i žrtvu za njih.” Podsjetio je, također, da je ta “nedjelja prigoda da se djecu i mlade na vjeronauku u školi, župnoj katehezi i drugim okupljanjima potakne na razmišljanje o vlastitom zvanju i upozna s mogućnošću upisa u Međubiskupijsko (dječačko) ili Bogoslovno sjemenište.”