Sjemeništarci i odgojitelji pohodili Gornju Rijeku i Križevce

U ponedjeljak, 1. svibnja ove godine, kada je u Republici Hrvatskoj državni praznik i neradni dan, a Crkva slavi spomendan sv. Josipa Radnika, sjemenišna zajednica sa Šalate uputila se na izlet u Gornju Rijeku, rodno mjesto sjemenišnog duhovnika vlč. Luke Premelča.

Po dolasku u Gornju Rijeku u prijepodnevnim satima, a nakon kratke okrjepe u prostorima župnog pastoralnog centra, domaći sin župe i sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč približio je sjemeništarcima povijest općine i župne crkve Uznesenja BDM koja datira iz 13. stoljeća. Nakon razgledavanja župne crkve i prekrasne spilje Gospe Lurdske sa vanjskim oltarnim prostorom u župnom perivoju, sjemeništarci i odgojitelji slavili su svetu misu u kojoj su zahvalili Gospodinu za sve dobročinitelje i prijatelje sjemenišne zajednice sa zagrebačke Šalate.

Nakon svete mise uslijedio je, u kleti obitelji Premelč, obilati ručak uz roštilj i „prvomajske“ delicije, a potom i razonoda kroz igru, pjesmu i zajedničko druženje okupljenih.

U kasnim popodnevnim satima sjemeništarci i odgojitelji uputili su se prema Križevcima gdje su posjetili sjedište Grkokatoličke Crkve za cijelu Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju. Posjet je ostvaren na temelju uzvratnog poziva mons. Stipića šalatskoj zajednici od 28. rujna 2021. godine da pohode biskupski dom i obnovljeni katedralni hram Presvete Trojice.

Dolaskom u Križevce dočekao ih je katedralni župnik križevački o. Mihajlo Simunović koji im je ukratko predstavio povijest obnovljene grkokatoličke katedrale Presvete Trojice, a potom je križevački vladika mons. Milan Stipić okupljenim sjemeništarcima ukratko predstavio grkokatoličku liturgiju i njenu baštinu koja je uistinu velika dragocjenost cijele Crkve. Također, objasnio im je glavna obilježja istočnog obreda i razlike između istočnog i zapadnog obreda. Sjemeništarci su posebno bili oduševljeni prekrasnim ikonostasom, zidnim oslicima i svetištem.

Zatim je mons. Stipić ugostio sjemeništarce i odgojitelje u biskupskoj palači koja se nalazi tik uz katedralu, pokazavši im vrijednu riznicu (muzej) u kojoj se osobito ističu liturgijski predmeti, slike vladika Križevačke eparhije i knjižnica. Zatim im je predstavio povijest grkokatolika u Hrvatskoj i križevačkoj okolici, pastoralni i karitativni rad, trenutačne prilike u Crkvi i među vjernicima te postojećim predrasudama i neznanju među vjernicima o braći grkokatolicima. Osobito je naglasio da Hrvati baštine kombinaciju tradicije i kulture Rima i Bizanta. Po tome su Hrvati jedinstveni jer drugi narodi nisu naslijedili i ne gaje takvo duhovno i liturgijsko bogatstvo. Sjemeništarci su u opuštenom i bratskom ugođaju imali priliku za postavljanje pitanja, rasprave i izricanje dojmova uz neizostavnu hodočasničku okrijepu omogućenu dobrotom domaćina.

Na inicijativu križevačkog vladike uslijedila je kratka šetnja gradom uz posjet župnoj crkvi sv. Ane, konkatedrali Svetoga Križa, a sve sjemeništarce biskup je počastio i sladoledom kako bi šetnja gradom bila još ugodnija.

Na kraju druženja rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković izrazio je, u ime okupljenih hodočasnika, iskrenu zahvalnost vladiki Križevačke eparhije mons. Milanu Stipiću na ostvarenom uzvratnom pohodu, darovanom vremenu i njegovoj spremnosti da ugosti sjemeništarce te im izloži bogatstvo braće grkokatolika darovavši mu sliku bl. Alojzija Stepinca, djelo hrvatskog akademskog slikara Smiljana Popovića.

Ovom izletu šalatskih sjemeništaraca i odgojitelja za Praznik rada nazočila je i ravnateljica Nadbiskupijske klasične gimnazije s pravom javnosti prof. Ljuba Duvnjak te koordinator poslova u sjemeništu g. Vladimir Jelčić sa suprugom.