U četvrtak, 4. svibnja ove godine, na liturgijski spomendan vojnog časnika i mučenika sv. Florijana, drugog zaštitnika Zagrebačke nadbiskupije, sjemenišnu zajednicu na zagrebačkoj Šalati pohodio je u podnevnim satima nadbiskup zagrebački mons. dr. Dražen Kutleša želeći se susresti sa odgojiteljima i sjemeništarcima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu te im na taj način posvjedočiti svoju pastirsku blizinu i skrb.

Prvi je to službeni pohod mons. Kutleše ovoj drevnoj instituciji zagrebačke crkvene pokrajine nakon njegova preuzimanja nadbiskupske i metropolitanske službe u Crkvi zagrebačkoj 15. travnja ove godine.

Na upriličenom radnom ručku u prostorima šalatskog sjemeništa nadbiskup Kutleša, u srdačnom razgovoru sa odgojiteljima i ravnateljicom Gimnazije, interesirao se o životu i radu u Sjemeništu i Gimnaziji, a rektor Pavlaković upoznao je Nadbiskupa sa trenutnim aktivnostima kao i funkcioniranjem Sjemeništa nakon razornih potresa iz ožujka i prosinca 2020. godine.

Pri završetku objeda, uvaženom gostu pridružili su se i šalatski sjemeništarci vrativši se u Sjemenište nakon redovite školske nastave te su mons. Kutleši izrekli srdačnu dobrodošlicu uručivši mu, u ime sjemenišne zajednice, prigodan poklon – portret bl. Alojzija Stepinca izrađen u posrebrenom bakru autora Božidara Šeremeta.

Nadbiskup Kutleša zahvalio je generalnom duktoru šalatskih sjemeništaraca na riječima pozdrava i uručenom poklonu te je, u kratkom nagovoru, potaknuo sjemeništarce da im vrijeme boravka u Sjemeništu bude od svekolike koristi. Prisjetio se i svojih sjemenišnih dana ohrabrivši sjemeništarce da ustraju na započetom putu intelektualne i duhovne formacije te da iskoriste vrijeme adolescencije za promišljanje i donošenje važnih životnih odluka o budućem pozivu i poslanju. Kao primjer u nasljedovanju stavio im je upravo lik blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

U pratnji sjemenišnih odgojitelja nadbiskup Kutleša obišao je sjemenišne prostore, a susreo se i sa djelatnicama u Sjemeništu zahvalivši im za sve što čine za povjerene im sjemeništarce. Djelatnici Anki Volarić čestitao je ujedno i srebrni jubilej, 25. godina rada u Sjemeništu na mjestu kuharice, uručivši joj mali znak pažnje.

Istoga dana nadbiskup Kutleša, u pratnji preč. Ivice Budinšćaka i preč. mr. Ivana Lukića, obišao je i prostore Caritasa Zagrebačke nadbiskupije kao i Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti, koji se nalaze u okviru šalatskog sjemenišnog kompleksa, susrevši se sa vodstvom Caritasa i Gimnazije.