Mons. Zgrablić: „Postanite, dragi sjemeništarci, ono što Bog od vas očekuje

i na što vas poziva!“

 Tradicionalni godišnji susret sjemeništaraca iz „malih sjemeništa“ Hrvatske te Bosne i Hercegovine, predvođenih njihovim odgojiteljima, održan je od 5. do 7. svibnja ove godine u Zadru, a domaćinom je bilo Nadbiskupsko sjemenište „Zmajević“ iz Zadra.

Realizacija ovoga Susreta ostvarena je na temelju inicijative Vijeća HBK-a za sjemeništa i duhovna zvanja koje je 30. ožujka ove godine na svojoj redovitoj sjednici pod predsjedanjem mons. mr. Ivana Ćurića, pomoćnog biskupa đakovačko-osječkog i novog predsjednika već spomenutog Vijeća donijelo odluku da se ovogodišnji kongres sjemeništaraca i njihovih odgojitelja održi u Zadarskoj nadbiskupiji i gradu Zadru s ciljem nastavka međusobnog upoznavanja, druženja i izmjene iskustava kako sjemeništaraca tako i samih odgojitelja.

Susret se odvijao pod geslom „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas“ (Iv 15,16), a na Susretu je sudjelovalo 26 sjemeništaraca i 7 odgojitelja (rektori, duhovnici, prefekti) iz Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“ u Zadru, Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba, Nadbiskupskog sjemeništa iz Splita te Franjevačkog sjemeništa iz Sinja. Zbog neodgodivih obveza Susretu nisu prisustvovali kolegijaši iz Požege, sjemeništarci iz Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ iz Travnika, kandidati Franjevačkog sjemeništa iz Slavonskog Broda, Visokog u BiH te sjemeništarci franjevaca konventualaca iz Zagreba (Sveti Duh). Treba napomenuti kako se u 9 „malih sjemeništa“ u RH i BiH trenutno nalazi 53 sjemeništarca, a za njih se brine 18 odgojitelja delegiranih odlukom svojih mjesnih ordinarija i redovničkih poglavara.

U večernjim satima 5. svibnja, sjemeništarci i odgojitelji pristigli su u Zadar gdje ih je dočekao rektor zadarskog sjemeništa don mr. Ante Dražina sa suradnicima te je uslijedila večera i smještaj svih sudionika Susreta, a potom i šetnja zadarskom rivom uz nezaobilazni sladoled.

Program središnjeg dana Susreta, u subotu 6. svibnja, započeo je jutarnjom molitvom u kućnoj kapeli Sjemeništa koju je predvodio zadarski nadbiskup mons. mr. Milan Zgrablić uz asistenciju rektora zadarskog sjemeništa don Ante Dražine i zadarskih sjemeništaraca. Okupljenim sjemeništarcima mons. Zgrablić uputio je kratki nagovor rekavši im da je sjemenište divna prigoda i veliki privilegij za promatranje što osoba želi u životu. Naglasio je da „ako i ne postanete svi svećenici, najvažnije je da postanete ono što Bog od vas očekuje, ono na što vas je Bog pozvao – da to otkrijete u svom srcu, u svojoj nutrini“, zaključio je nadbiskup Zgrablić poželjevši im, između ostalog, da im život bude u skladu s onim što Gospodin od njih traži i da to uvijek mogu živjeti.

Nakon doručka uslijedilo je predstavljanje sjemeništa u kongresnoj dvorani zadarskog sjemeništa „Zmajević“ koje je moderirao rektor don Dražina, a ovu točku programa popratila je i Laudato TV te Informativna katolička agencija koja je napravila i opsežan izvještaj o samom Susretu. Potom je započelo i dugo očekivano sportsko nadmetanje u nogometu koje se održalo na gradskom igralištu, tik uz zadarske morske orgulje. Budući da nije bilo jednog od favorita, sjemeništaraca iz Travnika, pobjednici su ovoga puta bili članovi Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba, drugo mjesto pripalo je fratarskim sjemeništarcima iz Sinja, a treći su bili domaćini iz Zadra.

Popodnevni dio programa uključivao je obilazak sakralnih i kulturnih znamenitosti u gradu Zadru, a potom i odlazak prema Ninu, najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu. Dolaskom u Nin ili kako ga nazivaju „hrvatski Betlehem“ hodočasnike je dočekao domaći župnik don Jerko Vuleta izrazivši im iskrenu dobrodošlicu u ovaj grad i župu koja odiše poviješću i slavnom tradicijom utkanom u život toga kraja i same Hrvatske. Obilazak grada započeo je razgledavanjem i molitvom u predromaničkoj crkvi sv. Križa iz 9. st., zvanoj i najmanja katedrala na svijetu, zatim šetnjom središtem grada između Gornjih i Donjih gradskih vrata, a sjemeništarce je posebno zaintrigirala riznica crkvene umjetnosti „Zlato i srebro grada Nina“ u sklopu župne crkve kao i sama župna crkva sv. Anselma građena u periodu između 6. i 18. st., a u kojoj se čuva čudotvorni kip Gospe od Zečeva. Priču grada Nina koja se očituje kroz bogatu riznicu, mnogostruke darove prirode, tradiciju i iznimnu turističku ponudu sjemeništarcima i odgojiteljima tumačila je direktorica Turističke zajednice grada Nina gđa. Marija Dejanović uručivši svakom sjemeništarcu prigodne promotivne poklone.

Vrhunac čitavog dana bilo je večernje koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Anselma koje je predvodio rektor splitskog sjemeništa don Vedran Torić, a prigodnu homiliju okupljenim sjemeništarcima uputio je vlč. Luka Premelč, duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu.

Posljednjeg dana susreta u sjemeništu „Zmajević“, u nedjelju 7. svibnja, u prijepodnevnim satima održan je susret odgojitelja na kojem su okupljeni poglavari razmijenili iskustva o djelovanju sjemeništâ i odgoju povjerenih im kandidata, a potom je uslijedilo završno koncelebrirano misno slavlje u zadarskoj katedrali sv. Stošije koje je, s početkom u 11 sati, predvodio rektor zadarskog sjemeništa don Ante Dražina, a prigodnu homiliju uputio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Na kraju Slavlja okupljenima se obratio katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić zahvalivši na dolasku te je okupljenim vjernicima stavio na srce da mole za nova i sveta duhovna zvanja Crkve u Hrvata.

Po završetku misnog slavlja zajedničkom fotografijom sudionika ovjekovječen je ovaj kongres, a svaki sjemeništarac i odgojitelj, dionik Susreta u Zadru, na poklon je dobio Kompendij Katekizma Katoličke Crkve u izdanju nakladničke kuće ‘Verbum’, ružarij, prigodnu majicu s logom i geslom Susreta te molitvu za duhovna zvanja sa željom da bude lijepa uspomena na vikend proveden u zajedničkom druženju, molitvi i pjesmi.

Posljednji ovakav Susret u Zadru je održan 2015. godine, a domaćin novog Susreta početkom svibnja iduće godine bit će Zagrebačka nadbiskupija i Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu.