Početak mjeseca svibnja svake se godine na šalatskom brijegu posebno iščekuje jer sjemenišni poglavari okova odgovornosti oslobađaju sjemeništarce maturante, a mlađi članovi zajednice prihvaćaju službe s ciljem buduće dobrobiti sjemenišne zajednice sa zagrebačke Šalate.

Na liturgijski spomendan apostola mladeži bl. Ivana Merza, u srijedu 10. svibnja, s početkom u 20.00 sati, u prostorima Sjemeništa, rektor Matija Pavlaković započeo je Susret primopredaje sjemenišnih službi već tradicionalnim govorom o službama i odgovornosti, poštenju i vrjednotama, obvezama i marljivosti u njihovu izvršavanju. Naglasio je kako u odgovornim službama duktora ili sakristana se ne valja uznositi ili bahatiti, već da ih se treba doživjeti kao služenje zajednici u duhu međusobne izgradnje njenih članova.

Na početku, odgojitelji predvođeni rektorom zahvalili su maturantima na trudu i predanom radu kojega su utkali u životnost sjemenišne zajednice proteklih dinamičnih godina i mjeseci obilježenih potresima i pandemijom korona virusa te su, kao poklon, podijeljene vrijedne knjige trojici maturanata koji pomalo napuštaju sjemenišni ‘Grad na gori’. Posebna nagrada, u ime odgojiteljskog tima, uručena je maturantu Franu Kuhariću za predan i marljiv rad kroz sve četiri godine u sjemenišnoj zajednici na različitim područjima njezina života i djelovanja.

Primopredaja službi odvijala se na sljedeći način: maturant Fran Kuharić predao je službu generalnog duktora  trećašu Mislavu Paliću koji je ujedno i glavni orguljaš te urednik sjemenišne web stranice i društvenih mrežâ, a također ostaje na službi zamjenika glavnog gitariste. Kao zamjenik generalnog duktora izabran je svestrani Mihael Risek koji će uz ovu službu vršiti još i ulogu koordinatora vanjskih radova u Sjemeništu, bit će kronolog kuće i glavni urednik sjemenišnog godišnjaka „Glas sa Šalate“.

Glavni sakristan postao je Kristijan Vrbanc, a pomagat će mu perspektivni prvaš Karlo Čondić koji uz ovu odgovornu službu dobiva i zaduženje animatora „Vikenda u sjemeništu“ zajedno s kolegom iz generacije Ivanom Sičajom. Potonji dvojac tako će u novoj sezoni zajedno pomagati duhovniku u regrutiranju potencijalnih sjemenišnih kandidata.

Mislav Palić kao budući maturant ima prvenstvo službe glavnog orguljaša, a zamjenjivat će ga talentirani Matijas Idžanović. Solisti i glavni protagonisti ‘A capella’ pjevanja ostaju: Mislav Palić, Marko Lacković, Kristijan Vrbanc, Ivan Sičaja i Matijas Idžanović, a na gitari ritam i dalje održava glavni gitarist Kristijan Vrbanc.

Voditelj info kluba te zamjenik glavnog fotografa koji ulazi i u čuveni tiskovni ured Sjemeništa postaje perspektivni Gabriel Mrkonjić pred kojim stoji i izazov unapređenja sjemenišne web stranice iz 2017. godine.

Zajedničke sjemenišne prostorije u novoj će sjemenišnoj godini održavati Matijas Idžanović i Antonio Pratljačić, dok će potonji zajedno sa kolegom iz generacije Karlom Čondićem biti zadužen za sada već tradicionalnu promociju Sjemeništa na valovima Radio Marije svake četvrte srijede u mjesecu.

Animator sporta postaje „Ronaldo iz Kaniške Ive“ naš maturant Marko Lacković s ciljem da što češće ‘izvuče’ subraću na sportska borilišta, a vodu će im nositi Ivan Sičaja, kršni momak naše zajednice.

Prošlogodišnja odluka odgojiteljskog tima da služba zvonara pripada svima pokazala se odličnom, tako da i nadalje ovu najzahtjevniju i najodgovorniju službu unutar zajednice vrše svi njeni članovi na dobrobit sjemenišne zajednice.

U proteklih sedam godina rektorove odluke bile su uglavnom dobre i korisne, a kakve će biti u osmoj godini njegove službe… vrijeme će pokazati!