Duhovnu obnovu predvodio sjemenišni duhovnik vlč. Premelč

U petak i subotu, 12. i 13. svibnja ove godine, u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati održana je posljednja duhovna obnova i „Vikend u sjemeništu“ u školskoj i sjemenišnoj godini 2022./2023. koju je animirao i vodio sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč.

Tijekom ovih dana, Sjemenište je bilo privremeni dom dvojici mladića iz Zagrebačke nadbiskupije koji razmišljaju svoje srednjoškolsko obrazovanje oplemeniti posebnim odgojem i rastom u vjeri. „Vikend u sjemeništu“ važan je događaj za budućnost Sjemeništa jer potencijalni budući članovi sjemenišne zajednice imaju priliku provesti vrijeme sa sjemeništarcima i njihovim odgojiteljima te pobliže upoznati način života u toj drevnoj instituciji Crkve u Hrvata.

Zazivom Duha Svetoga kao glavnog suputnika u hodu kroz duhovnu obnovu i Onog koji potpomaže naše nemoći, ali i našu želju promijeniti svoj život, započela je duhovna obnova duhovnim nagovorom za sve prisutne mladiće na temu prevelike prisutnosti licemjerja u našem vremenu, a osobito među kršćanima, pastirima i vjernicima, a tako i među svima nama.

Za pomoć pri shvaćanju ozbiljnost problema ove teme, sudionici su razmatrali 23. poglavlje Matejevog evanđelja te Pavlovu poslanicu Galaćanima. Voditelj je naglasio kako licemjerje nije Isusov jezik, licemjerje nije jezik kršćanâ. Kršćanin ne može biti licemjer, niti je licemjer kršćanin. U promišljanju o toj temi vlč. Premelč se poslužio mislima pape Franje koji kaže: „Licemjerje u Crkvi napose zaslužuje svaku osudu, ali nažalost i u njoj je ima, mnogo je licemjernih kršćanâ i služiteljâ. Nikad ne smijemo smetnuti s uma Gospodinove riječi: „Vaša riječ neka bude: ‘Da, da, – ne, ne!’ Što je više od toga, od Zloga je“ (Mt 5, 37).“ Ne smijemo se bojati biti istinoljubivi, govoriti istinu, slušati istinu, suobličavati se istini. Tako ćemo moći ljubiti. Licemjer ne zna ljubiti. Kako onda možemo živjeti Isusovu zapovijed da ljubimo jedni druge? Kršćaninom se ne može zvati onaj koji naglasak stavlja na izvanjsko, ako važnost ima ono kakvi smo pred ljudima, a u svojoj duši čuva zlo, grijeh i trulež. (usp. Mt 23). „Prestanimo biti dvolični, licemjeri i glumci, ako iskreno brinemo za spas svoje duše i duše svojih bližnjih te budimo Isusovi prijatelji, prijatelji Istine…“ naglasio je voditelj.

Večernja sveta misa bila je vrhunac prvog dana duhovne obnove. Mlađi dio sjemenišne zajednice zajedno s rektorom sjemeništa preč. Matijom Pavlakovićem hodočastio je u zagrebačko naselje Ljubljanica-Voltino gdje su animirali centralno misno slavlje zaštitnika već spomenute župne zajednice, a stariji sjemeništarci zajedno s „Vikendašima“ molili su zajedno ponajprije zagovor Blažene Djevice Marije kroz svibanjsku pobožnost, a zatim sa sjemenišnim duhovnikom vlč. Lukom Premelčem slavili svetu misu. U prigodnoj propovijedi sjemenišnog duhovnika zajedno su promišljali Isusovu zapovijed kako konkretno ljubiti jedni druge. Ljubiti svojega bližnjega, brata čovjeka želimo točno tako kako je Isus ljubio nas – tako da i mi sebe predamo svojoj braći. Živjeti jedni za drage, ali biti spreman i život položiti. A zašto? Zato jer ako ljubimo jedni druge, kao što je Krist ljubio nas, ostajemo u njegovoj ljubavi, ostajemo u punini života – a veća nagrada na ovom svijetu ne postoji. Bogu se ljubav uzvraća kroz ljubav prema bratu čovjeku.

„Vikendaši“ su svoju večer, ispunjenu bratskim zajedništvom, smijehom i taktičkim nadmudrivanjima proveli igrajući društvene igre sa starijim sjemeništarcima.

Svojevrsna kruna, ali i spona koja povezuje dvodnevnu duhovnu obnovu u jednu cjelinu, bilo je cjelonoćno euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, gdje su sudionici, izmjenjujući se međusobno tako da ni u jednom trenutku Gospodin ne ostane sām, posebno razmatrali 23. poglavlje Matejevog evanđelja te molili da ih Gospodin sačuva od licemjerja.

Subotnji dan započeo je zajedničkim razmatranjem Božje riječi pred Presvetim i euharistijskim blagoslovom, a tijekom prijepodneva sudionici su držali svetu šutnju, pomoć i sredstvo u susretu sa svojim mislima te samim Bogom.

Tijekom prijepodnevnih sati, duhovnik Sjemeništa vodio je drugi po redu duhovni nagovor, a tema kao nastavak na govor o licemjeru, bila je opasnost i učestalost zavisti i ljubomore među svima nama. Sudionici su promišljali kako istinskoga kršćanina prepoznajemo po njegovoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu kojega Bog ljubi kao sebe samoga. Pohlepa, zavist i ljubomora rađaju mržnju, ne ljubav; stoga one nemaju mjesta u životu Kristova učenika. Korijen grešne zavisti, ljubomore i taštine u oholosti je i pohlepi koje su sa svoje strane posljedica ranjenoga samoljublja i pretjeranoga uvjerenja u vlastitu vrijednost. Riječ je o strastima koje se svakodnevno očituju u međuljudskim odnosima. One imaju velik utjecaj na naše mišljenje i na naše želje. Mijenjaju naše osjećaje i upravljaju našim ponašanjem.

Božji dar sakramenta pomirenja temelj je naše konkretne i iskrene promijene. Po završetku nagovora  uslijedilo je pokorničko bogoslužje uz detaljan ispit savjesti te konačno pojedinačni sakrament pomirenja.

Vrhunac i kruna cjelokupne svibanjske duhovne obnove bila je sveta misa slavljena u zajedništvu mladića i misijskih djelatnika sa područja Zagrebačke nadbiskupije koji su, za vrijeme duhovne obnove, također imali svoj susret u sjemenišnim prostorima pod vodstvom rektora sjemeništa preč. Pavlakovića koji je ujedno i ravnatelj PMD-a u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Duhovna obnova i „Vikend u sjemeništu“ završili su zajedničkim ručkom svih sudionika, a „vikendaši“ su ispunjena srca krenuli svojim domovima. U nadi da će netko od njih u svome srcu osjetiti Gospodinov poziv te se odluči upisati Sjemenište, molimo za njihovu spremnost i hrabrost da svojim životom budu potpuno Kristovi.