Na svetkovinu Pedesetnice-Duhova, u nedjelju 28. svibnja ove godine, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu hodočastili su u župu Duha Svetoga u Veliki Grđevac (Bjelovarsko-križevačka biskupija), rodnu župu sjemeništarca maturanta Domagoja Banje, gdje su sudjelovali u proslavi rođendana Crkve.

Na poziv domaćeg župnika vlč. Mije Posavca središnje euharistijsko slavlje toga dana s početkom u 11 sati predvodio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković u zajedništvu s domaćim župnikom i vlč. Lukom Premelčem, sjemenišnim duhovnikom.

Misno slavlje održano je u Domu kulture (kino dvorana) „Mato Lovrak“ u Velikom Grđevcu jer, zbog opsežnih radova na konstrukcijskoj obnovi uslijed potresa iz ožujka i prosinca 2020. godine, župna crkva trenutno nije u funkciji za vršenje liturgijskih obreda i čina.

Na početku misnog slavlja, pozdravivši okupljene vjernike, preč. Pavlaković je istaknuo kako svetkovina Duhova slavi središnji događaj Crkve, njezino predstavljanje svijetu i čestitajući svima prisutnima župni blagdan naglasio je kako „nas i danas isti Duh Sveti poziva i okuplja; i danas ispunja naša srca da bismo – sjedinjeni u Božjoj ljubavi – po euharistiji živjeli predokus vječnog zajedništva u nebu“.

U homiliji preč. Pavlaković je naglasio kako „današnja navještena Božja riječ progovara radošću. U njoj nema prigovaranja, moralnih pouka, tragova krivnje, a ipak ne nedostaje ništa od onoga što mijenja srce čovjeka, što vodi u obraćenje. (…) U Crkvu dolazimo da bismo prihvatili dar Radosne vijesti, jer s njime se ne izlazi iz crkve tužan, pa ni onda kada postajemo svjesniji svojih grijeha i promašaja“, rekao je propovjednik.

Analizirajući opis dolaska Duha Svetoga u svim misnim čitanjima svetkovine, posebno se zaustavio na promatranju apostola naglašavajući kako „nisu prešutjeli svoj strah, svoj bijeg, svoju tvrdoglavost i sebičnost, nevjeru; nisu sebe prikazivali onakvima kakvi nisu bili. Ono što je ostalo zapisano u Svetome pismu ne djeluje kao opis njihova junaštva. Zapravo je sačuvan zapis o onome što je Bog, što je Duh učinio po ljudima“, poručio je preč. Pavlaković.

Na kraju propovijedi okupljenom mnoštvu je zaželio „da potraže darove Duha u svojim životima“ koji će se vidjeti u „pogledu, zagrljaju, osmijehu, osjećaju prihvaćanja i praštanja, u tolikim milostima koje nam Gospodin svakodnevno daruje“, zaključio je propovjednik.

Ljepoti misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a iskustvo duhovnoga poziva i radost življenja unutar sjemenišne zajednice prisutnim ministrantima i vjernicima župe domaćina posvjedočili su: Marko Lacković (Bjelovarsko-križevačka biskupija) i Ivan Sičaja (Sisačka biskupija), sjemeništarci treće i prve godine. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor domaćina potpomognut glasovima sjemeništaraca i okupljenih župljana.

Na kraju misnog slavlja vlč. Posavec zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, predsjedatelju na upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Nakon euharistijskog slavlja i spomen fotografiranja, radost susreta nastavila se druženjem uz obiteljski stol u prostorima edukacijske dvorane nedaleko od župne crkve, a na ručku su prisustvovali i predstavnici Općine, gosti iz okolnih mjesta, župni suradnici, dobrotvori te predstavnici izvođača radova na objektu župne crkve.

Tijekom ručka, ispred općine Veliki Grđevac g. Drago Trošćan, stručni suradnik za upravne, imovinsko-pravne i opće poslove, zahvalio je šalatskim sjemeništarcima i odgojiteljima na lijepom slavlju prigodom Dana župe i općine uručivši svakome prigodne poklone u ime općinskog načelnika koji je, zbog ranije preuzetih obveza, bio službeno spriječen nazočiti svečanom ručku u organizaciji župe.

Prije samog odlaska prema Zagrebu, sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate u pratnji župnika Posavca pohodili su kulturno-edukativni-turistički centar „Mato Lovrak“ gdje su, uz stručno vodstvo tehničkog djelatnika KUC-a g. Josipa Benića, vidjeli repliku vodenice-mlina Družbe Pere Kvržice, zatim pružni kolosijek na kojem je postavljena lokomotiva parnjača s tri vagona kao uprizorenje Lovrakovog djela „Vlak u snijegu“, a sve hodočasnike posebno se dojmila rekonstruirana tradicijska mlinareva kuća sa bogatim etnografskim sadržajem.

Uoči svetkovine Duhova, u subotu 27. svibnja, šalatski sjemeništarci sudjelovali su i u velikom molitvenom danu u Areni Zagreb pod nazivom „Progledaj srcem! Neka vatra siđe!“ u organizaciji Laudato TV zajedno s oko 17.000 posjetitelja koji su došli iz različitih dijelova domovine i inozemstva na ovaj cjelodnevni duhovni program sastavljen od nagovora duhovnika, molitve uz glazbenu pratnju te svjedočenja Jima Caviezela i slavljenja.