Biskup Huzjak za đakone zaredio Lucijana Čanagdžiju i Alena Zelčića

U tijeku svečanog euharistijskog slavlja u bjelovarskoj katedrali Sv. Terezije Avilske 17. lipnja ove godine biskup dr. Vjekoslav Huzjak zaredio je za đakone Lucijana Čanagdžiju iz župe sv. Ana – Bjelovar i Alena Zelčića iz župe Uznesenja BDM – Gornja Rijeka.

Uz biskupa na misnom slavlju koncelebriralo je tridesetak svećenika, među kojima su bili članovi središnjih biskupijskih ustanova, rektori i odgojitelji Bogoslovnog i Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, župnici ređenika te drugi svećenici i đakoni. Na slavlju su bili i bogoslovi te sjemeništarci iz Zagreba koji su upriličili svečanu pontifikalnu asistenciju tijekom ovog jedinstvenog slavlja za mjesnu Crkvu bjelovarsko-križevačku.

U pozdravnoj riječi biskup je brojne okupljene vjernike podsjetio da kandidati za đakonat dolaze iz vjerničkih obitelji i župnih zajednica koje su im pomogle da otkriju sveto zvanje, da su u višegodišnjoj formaciji nastojali razabrati u svome srcu što je Isusov poziv, kako na njega treba odgovoriti te zato stoje danas pred nama da bistrinom mladenačke savjesti i nakon čudesnog ozdravljena jednoga od njih od virusa COVID-19, živom uskrslom Isusu Kristu kažu „evo me“. To je radostan događaj za našu mladu biskupiju za koji zahvaljujemo ponajprije Gospodinu koji ih je pozvao, a onda i našim kandidatima koji su na poziv odgovorili, istaknuo je biskup, zahvalivši njihovim obiteljima i svima drugima koji su ih pratili na njihovu putu. Pozvao je kandidate da uđu u slavlje budnom vjerom i raskajanom savješću te duhovno pravo raspoloženi pristupe svetom ređenju.

Nakon liturgijskih čitanja kandidate za red đakonata predstavio je rektor Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. mr. Željko Faltak, koji je zajamčio da su kandidati dostojni đakonskog ređenja.

U prigodnoj homiliji biskup Huzjak je, između ostaloga, govorio i o obvezama koje đakon svojim ređenjem preuzima. Podsjetio je kandidate da postaju službeni molitelji Crkve po svakodnevnoj molitvi časoslova, da im je povjereno naviještanje Božje riječi, te da su ređenjem uključeni (inkardinirani) u konkretnu mjesnu bjelovarsko-križevačku Crkvu kako bi ona imala stabilan broj službenika za izvršavanje evanđeoskog poslanja. Biskup je pozvao ređenike da radosno i odvažno prihvate obveze koje im Crkva povjerava svetim ređenjem.

Na završetku misnog slavlja biskup Huzjak je novozaređenim đakonima Lucijanu i Alenu čestitao na onome što su postali po Svetom redu. Čestitao je njihovim roditeljima, rodbini i prijateljima, a njihovim poglavarima i profesorima zahvalio za njihov odgojni doprinos. Pozvao je nazočne da se raduju s njima i da mole za njihovu vjernost Isusu Kristu u službi koju su primili, te je na njihovo đakonsko služenje zazvao Božji blagoslov.

Svečanom ozračju slavlja svojom pjesmom pridonio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Ivane Matkov, a uz orguljašku pratnju maestra Marka Đurakića.