U utorak, 27. lipnja ove godine, na blagdan zaštitnika Zagrebačke nadbiskupije sv. Ladislava kralja, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu održala se prigodna svečanost na kojoj je rektor šalatskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković uručio papinski blagoslov profesoru crkvene glazbe i magistru muzike (orgulja) g. Božidaru Ljubenku prigodom njegove desete godišnjice rada u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati.

Naime, prof. Ljubenko djeluje u odgojiteljskom timu Sjemeništa kao vanjski suradnik od 2012. godine te je kroz to vrijeme pokazao i pokazuje iznimno strpljenje i ljubav u radu sa sjemeništarcima. Osim toga, njegov rad obuhvaća sve elemente crkvene glazbe: rad sa sjemenišnim zborom, poučavanje gregorijanskog korala kao i kompozicije različitih stilskih razdoblja kroz koje sjemeništarci šire svoje vidike opće kulture te individualni rad na orguljama – kao njihovu osobnu nadogradnju. Također, prof. Ljubenko je kroz sve ove godine pokazao iznimnu sposobnost u pedagoškom radu sa mladima potičući ih na razvijanje njihovih potencijala i artikulirajući značajne vrijednosne poruke kroz koncerte sjemeništaraca koje je od 2012. do 2020. godine organizirao u Sjemeništu, a kojima je svaki put nazočio veći broj slušatelja. Time je bitno unaprijedio kvalitetu programa sjemenišne ustanove i utjecao na psihološki i umjetnički razvitak samih sjemeništaraca. Maestro Ljubenko je kreativna osoba vedrog duha, spreman na suradnju i timski rad, otvoren za promjene, nove ideje te drugačije pristupe, a u odgoju pridaje veliku važnost vrijednostima – što je u ovo vrijeme ubrzanog tehnološkog napretka itekako tražena kvaliteta, osobito kada su u pitanju sjemeništarci te njihov odgoj i obrazovanje.

Dodjeljujući priznanje prof. Ljubenku rektor Pavlaković je izrazio svoju zahvalnost maestru za njegov predani rad naraštajima sjemeništaraca citirajući papu Pavla VI. koji je jednom prilikom rekao da „glazba i pjevanje treba da budu sposobni dovesti dušu u pobožni dodir s Gospodinom, potičući i izražavajući osjećaje hvale, prošnje, pomirenja i zahvalnosti, radosti a i boli, ljubavi, povjerenja i mira“ što profesor ustrajno i ostvaruje kroz sve ove godine svoga rada u šalatskom sjemeništu.

BOŽIDAR LJUBENKO (Zagreb, 1984.) nakon završene srednje škole upisuje Institut za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje 2008. godine postiže naslov profesor crkvene glazbe. Temeljem odluke fakultetskog vijeća biva zabilježen kao najbolji student na svakoj godini, što je u konačnici okrunjeno nagradom za najbolji diplomski rad koji je ostvaren pod vodstvom katedralne orguljašice doc. Hvalimire Bledšnajder.

Nakon završenog studija na Institutu, upisuje Muzičku akademiju kao redovan student orgulja u klasi red. prof. dr. art. Ljerke Očić. Tijekom novog studija sudjeluje na orguljskom natjecanju 2009. godine (HDGPP) gdje osvaja I., a na državnom natjecanju III. nagradu; na komornom natjecanju 2010. godine (HDGPP) osvaja II. nagradu. Sudjeluje na tribini „Darko Lukić“ te na mnogim orguljskim festivalima „Petar Nakić“. Za vrijeme studija na MA usavršava se kod inozemnih profesora orgulja: Klapprot (Njemačka), Bauer (Slovenija), Meneghello (Italija), Perucki (Poljska). 2011. godine završava drugi postdiplomski studij te postiže naslov magistar muzike – orgulja.

Još kao srednjoškolac postaje orguljaš svoje župe sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama gdje i danas aktivno djeluje kao orguljaš i zborovođa. Od 2012. godine postaje vanjski suradnik Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu (Šalata) gdje do danas predaje orgulje i crkvenu glazbu. Kao orguljaš surađuje sa poznatim zagrebačkim ansamblom Collegium pro musica sacra sa kojim snima nekoliko nosača zvuka.

Na promicanju orguljske kulture djeluje kao umjetnički ravnatelj koncertnog ciklusa pod nazivom „Orgulje Kustošije“, koji se svake godine odvija u mjesecu lipnju na poznatim orguljama zagrebačke crkve sv. Nikole Tavelića, na kojima je ujedno aktivan orguljaš.

Kao profesor orgulja i klavira zaposlen je u glazbenoj školi Dugo Selo gdje kao ¨novum¨ izdaje samostalni nosač zvuka pod nazivom Odabrana orguljska djela hrvatskih skladatelja, a nedavno biva solist na novom Cd-u pod nazivom 12. Simfonija, hrvatskog skladatelja D. Cebića.