Na blagdan Rođenja BDM – Malu Gospu, u petak 08. rujna ove godine, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu hodočastili su u župu Gospe od Brze Pomoći u Slavonski Brod, rodnu župu sjemeništarca drugog razreda NKG-a Karla Čondića, gdje su sudjelovali na Hodočasničkom danu u već spomenutom svetištu koji se slavi svakoga osmog u mjesecu.

S obzirom na to da je ovo brodsko proštenište mjesto molitve za kršćanske supružnike i obitelji, kao i promicanja vrjednota bračno-obiteljskog života, geslo hodočasničkog dana bilo je „Naša Gospo Brze Pomoći, pohiti da nam pomogneš!“, uzeto iz litanijskih zaziva Gospi Brze Pomoći.

Na poziv domaćeg župnika i čuvara svetišta preč. Anđelka Cindorija, koncelebrirana misna slavlja s početkom u 17 i 19 sati predvodili su sjemenišni odgojitelji preč. Matija Pavlaković i vlč. Luka Premelč u zajedništvu s domaćim župnikom, a tijekom Slavlja sakrament pomirenja dijelili su župni vikar vlč. Bernard Prelčec te pristigli svećenici iz dekanata i okolice. Slavlja su pjevanjem uveličali župni zborovi domaćina predvođeni s. Ksenijom Leko, uršulinkom. Naime, prije 66 godina iz Varaždina u Slavonski Brod došle su sestre uršulinke i donijele sa sobom pobožnost Gospi Brze Pomoći, a njome je započela i duhovna obnova obitelji za koju se posebno moli u ovom svetištu Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U svojim nadahnutim homilijama sjemenišni odgojitelji su, svaki iz svoga kuta promatranja, predstavili okupljenom mnoštvu duhovno bogatstvo blagdana Marijina rođenja koju je Bog odabrao od svih ljudi na zemlji i povjerio joj čast i zadaću rođenja samoga Boga. Crkva u Mariji gleda zoru novoga vremena, a sveti Pavao će reći „puninu vremena“. Po njoj će doći „Mlado Sunce s visine“. U njoj će se utjeloviti Božja Riječ, a utjelovljenjem započinje povijest spasenja. Mala Gospa – neznatna službenica, kako ju evanđelja predstavljaju – velika je u Božjim očima upravo zbog neizmjernog povjerenja u tajnu koju ne razumije i zbog velike spremnosti na žrtvu, za ono što bezuvjetno prihvaća jer voli. Za nas male i u velikim zbivanjima beznačajne ljude, Mala Gospa je velika utjeha s kojom ćemo moći podnijeti sve nevolje i nerazumijevanja. Propovjednici su pozvali okupljene vjernike da u blagdanu Marijina rođenja vide svoje novo rođenje po Božjoj Riječi te da im Marija bude putokaz nade i zagovornica u životu jer „danas nas Gospodin poziva da Njemu prepustimo naše osobne prošlosti jer mi vrijedimo više od pukotina i rana tih istih prošlosti bez obzira tko nam ih je stvorio, a uz to samo otvoreno i ponizno srce spremno je za takav korak“, naglasili su šalatski odgojitelji.

Ljepoti misnih slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a iskustvo duhovnog poziva i radost življenja unutar sjemenišne zajednice posvjedočili su: Matijas Idžanović i Antonio Pratljačić (Zagrebačka nadbiskupija) te Ivan Sičaja (Sisačka biskupija) sjemeništarci druge godine, nakon svake svete mise. Na završetku misnog slavlja u 17 sati upriličen je i blagoslov majki trudnica i supruga koje mole za dar majčinstva.

Na koncu oba misna slavlja preč. Cindori zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, odgojiteljima na upućenim homilijama, a sve okupljene vjernike i hodočasnike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj domovini Hrvatskoj.

U tišini Gospina svetišta i njezinu župnom dvorištu brojni su vjernici tijekom šest misnih slavlja toga dana pristupili sakramentu pomirenja, a marijanske pobožnosti bile su prije svih svetih misa. Središnje hodočasničko slavlje toga dana predvodio je srijemski biskup mons. mr. Đuro Gašparović.

Nakon spomen fotografiranja šalatskih sjemeništaraca hodočasnika, radost susreta nastavila se druženjem uz obiteljski stol u prostorima župe.