U petak i subotu, 15. i 16. rujna ove godine, u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu održana je prva duhovna obnova u novoj školskoj i sjemenišnoj godini. Voditelj prve ovogodišnje duhovne obnove bio je vlč. Luka Premelč, sjemenišni duhovnik.

Zazivom Duha Svetoga, kao glavnog suputnika u hodu kroz duhovnu obnovu i onog koji oživljuje i nadahnjuje svakoga od nas, te moleći zagovor Majke Marije – Gospe Žalosne duhovnik je započeo svoje prvo razmatranje i istaknuo glavnu temu dvodnevne duhovne obnove: poslušnost i ljubav prema Bogu i bližnjemu. Neizmjerno bogatstvo koje nam Bog iznova daje i naše najvažnije pomagalo u duhovnom rastu i ispravnom kršćanskom življenju je Sveto pismo – Biblija. Stoga je prvo razmatranje o služenju Bogu i čovjeku bilo prožetom mnoštvom svetopisamskih odlomaka koje donose riječi i konkretne primjere Gospodina Isusa Krista od kojih valja istaknuti odlomke Mk 10, 42-45 i Iv 13. Svaki kršćanski govor o služenju počinje i završava u životu i služenju Isusa Krista. Uz Isusa, Gospodin nam za primjer daje još jednu osobu u kojoj je služenje doseglo svoj vrhunac – Blažena Djevica Marija.

Vrhunac prvog dana duhovne obnove bila je sveta misa na čast Majci Božjoj – Gospi Žalosnoj, a u kojoj su sjemeništarci sa svojim duhovnik zahvalili Majci Mariji na primjeru poslušnosti, strpljivosti i trpljenja te promišljali važnost ustrajnosti i vjernosti Gospodinu u svojim životnim situacijama.

Duhovnik je kroz slijedeća dva razmatranja osobito pozivao sjemeništarce na redovitu, svakodnevnu i konkretnu molitvu i razmatranje Svetoga pisma kao najvažniji korak u nasljedovanju Isusa Krista, Spasitelja i Učitelja i življenju po njegovoj zapovijedi: “Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.” (Mt 22, 37-40)

U sklopu duhovne obnove sjemeništarci su pojedinačno pristupili sakramentu pomirenja; više puta razmatrali Božju riječ u Svetom pismu; molili Časoslov i u euharistijskom klanjanju živome Gospodinu Isusu Kristu upućivali svoje prošnje i zahvale. Kroz ova dva dana, milošću Božjom, ojačali su duh za izazove nove sjemenišne i školske godine koja je pred njima.