“Gdje, ako ne ovdje?

Kada, ako ne sada?”

 

Od četvrtka 12. pa do nedjelje 15. listopada ove godine, u duhovnoj kući „Vincentinum“ u Novigradu na Dobri, petnaest sjemeništaraca Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i dvojica sjemeništaraca Nadbiskupskog sjemeništa “Petar Barbarić” iz Travnika (BiH) sudjelovali su na godišnjim duhovnim vježbama u pratnji duhovnika šalatskog sjemeništa vlč. Luke Premelča. Duhovne vježbe vodio je vlč. Filip Šešek, predstojnik Ureda i povjerenik za mlade, pastoral športaša te koordinator dušobrižništva za studente u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Duhovne vježbe sa svojim intenzitetom i potencijalom izuzetno su važan element duhovnog života jednog sjemeništarca. Vođeni ponajprije Duhom Svetim, najvažnijim suputnikom, a kojega su zazvali slavljem svete mise na samom početku duhovnih vježbi i naoružani dobrom voljom i trudom, sjemeništarci su kroz četiri dana svakodnevno imali sudioništvo u euharistijskim slavljima popraćenim prigodnom homilijom te su sudjelovali i pratili zanimljive i nadahnjujuće duhovne nagovore bogate konkretnim poticajnim mislima i smjernicama za svoje živote.

Hod kroz duhovne vježbe ponajprije je važno pratiti intenzivnom osobnom molitvom, a za sjemeništarce nimalo je manje važna i međusobna povezanost kroz zajedničku molitvu. Stoga su ovi povlašteni dani bili prožeti molitvom Časoslova i euharistijskim klanjanjem pred Presvetim, važnim za usmjeravanje svojih snaga i misli prema Gospodinu; pokorničkim bogoslužjem pripremali su se za sakrament pomirenja, a listopadskim pobožnostima molili zagovor nebeske Majke Marije. Važan element koji obogaćuje hod svakog sudionika bila je i prilika za osobni duhovni razgovor s voditeljem duhovnih vježbi te sjemenišnim duhovnikom. Tijekom duhovnih vježbi njegovala se tišina koja uvijek ostavlja mjesta Božjem djelovanju te, udaljujući svoje mobilne uređaje od sebe i prinoseći tako jednu hvalevrijednu žrtvu, sjemeništarci su imali vremena i prilike nesmetano šetati prekrasnom prirodom uz tok rijeke Dobre te tako biti sa svojim Gospodinom.

Voditelj duhovnih vježbi kroz nagovore je ponajprije poticao sudionike da se trude predano i kvalitetno iskoristiti od Boga darovani trenutak “ovdje i sada”, a prigrliti prostor i vrijeme namijenjeno za duhovne vježbe jedinstvena je prilika koju možda više tijekom godine sudionici neće imati. Uvijek se truditi, uvijek iznova krenuti, konkretnim koracima svakodnevno rasti u odnosu s Gospodinom cjeloživotni je zadatak. Koliko žudimo za Gospodinom i koliko težimo ući u intimnu vezu s Njime, bilo je pitanje s kojim se svaki od sudionika susreo!

Kroz mnoga pitanja na koje je vlč. Šešek tijekom nagovara poticao, sjemeništarci su se trudili osobito zagledati u sebe, u Božje djelovanje u njihovom životu te sa zahvalnošću i žarom tražili od Boga odgovore i smjernice za svoje mlade živote. Voditelj je redovito poticao na razmatranje neicrpnog vrela Božje riječi kao najkvalitetniju pomoć u upoznavanju samih sebe. Potaknuti osobitim bogatstvom 11. i 12. poglavlja poslanice Hebrejima, sjemeništarci su kroz osobnu meditaciju promišljali i utvrđivali svoju vjeru, a kao jedan od uzornih primjera vlč. Šešek im je postavio svetu Mariju Magdalenu. “Sve može u životu biti prilika; Gospodin tako djeluje u našem životu i poziva nas na trajni rast – sada, ne odgađajmo! Kušnje, napasti i križevi pomažu nam rasti u vjeri i pouzdanju”, poručio je vlč. Šešek sjemeništarcima.

Godišnje duhovne vježbe završile su svečanim nedjeljnim euharistijskim slavljem mise poldanjice koje je, u novigradskoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u zajedništvu sa domaćim vjernicima i sjemeništarcima, predvodio voditelj duhovnih vježbi vlč. Filip Šešek u koncelebraciji sa domaćim župnikom p. Filipom Vicićem i preč. Matijom Pavlakovićem, rektorom Medubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.

Po završetku slavlja rektor Pavlaković zahvalio je ocima lazaristima na njihovu gostoprimstvu, voditelju duhovnih vježbi na spremnosti da sjemeništarcima bude na raspolaganju kroz dane njihova duhovna rasta, a prisutne vjernike pozvao je na žarku molitvu za nova i sveta duhovna zvanja u Crkvi u Hrvata.

Neka Gospodin vodi i pomogne sjemeništarce u daljnjem rast u vjeri i u svakodnevnom životnom svjedočanstvu.