U subotu, 21. listopada ove godine, na uočnicu Misijske nedjelje, Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu ugostilo je preč. Anđelka Cindorija, župnika i čuvara svetišta Gospe od Brze Pomoći u Slavonskom Brodu zajedno sa njegovim suradnicima i župnim volonterima koji su se rado odazvali na poziv rektora šalatskog sjemeništa preč. Matije Pavlakovića da, nakon hodočašća sjemeništaraca i odgojitelja u ovo drevno Marijansko svetište Đakovačko-osječke nadbiskupije o ovogodišnjoj proslavi Male Gospe, uzvratno posjete šalatski brijeg i svojim prisustvom uzveličaju Misijsku akademiju koju sjemeništarci svake godine tradicionalno organiziraju prigodom Svjetskog dana misija.

Preč. Cindori rođen je 17. travnja 1969. godine u Varaždinu, a odrastao je u župi Remetinec. Po završetku osnovne škole pošao je u tadašnje Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu sa željom da postane svećenik. Teološki studij započeo je u Zagrebu, a nastavio i diplomirao u Đakovu. Na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla 1995. godine tadašnji biskup mons. Ćiril Kos zaredio ga je za svećenika. Kao mladomisnik godinu dana bio je župni vikar u Srijemskoj Mitrovici, a potom kroz šest godina u Industrijskoj četvrti u župi sv. Josipa Radnika u Osijeku. Istodobno je kroz godinu dana bio i upravitelj župe u Sarvašu te kroz tri godine u župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Osijeku. Šest godina bio je župnik u Kneževim Vinogradima u Baranji, osam godina u župi Presvetog Trojstva u Čepinu i posljednjih pet godina župnik dviju župa u Vinkovcima: župe sv. Ćirila i Metoda te župe bl. Alojzija Stepinca. Od 29. kolovoza 2021. godine u službi je župnika i čuvara svetišta Gospe od Brze Pomoći u Slavonskom Brodu te je ponosni duhovni pratioc sjemeništarca drugaša Karla Čondića. Ujedno je i član Nadbiskupijskog katehetskog vijeća te Nadbiskupijskog ekonomskog vijeća Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Misno slavlje započelo je u 18 sati u sjemenišnom molitvenom prostoru svečane dvorane, a u koncelebraciji preč. Cindoriju bili su sjemenišni odgojitelji preč. Pavlaković i vlč. Premelč.

Na početku slavlja rektor Sjemeništa zaželio je dobrodošlicu preč. Anđelku i izrazio zahvalnost što je, usprkos mnogih župničkih obveza, pronašao vremena da pohodi sjemenišnu zajednicu zajedno sa svojim župnim suradnicima.

U svojoj nadahnutoj homiliji preč. Anđelko progovorio je okupljenima o važnosti misijskog poslanja Crkve, ali i svom duhovnom pozivu prisjetivši se svoga dolaska na šalatski brijeg prije točno 35 godina i tadašnje sjemenišne formacije koju su vodili oci isusovci. Evocirao je svoje životne početke prisjetivši se svoje bake koja je izmolila njegovo duhovno zvanje, potom strica i čuvara bistričkog svetišta mons. Lovre Cindorija po čijim molitvama je zvanje raslo i sazrijevalo, a zatim i susreta s poznatim misionarom o. Antom Gabrićem SJ koji je tada sjemeništarcima održao godišnje duhovne vježbe nakon kojih je s još većim oduševljenjem krenuo prema ostvarenju svoje želje da postane svećenik. Pozvao je okupljene sjemeništarce na ustrajnost u pozivu jer „nitko se od vas ovdje nije našao slučajno. Nemojte zaboraviti da je duhovni poziv veliki Božji dar; da nas Bog zove na nešto veliko… treba mu samo dati svoj odgovor u vjeri… otvorenost srca… poput proroka o kojima čitamo u Svetom pismu“, istaknuo je, između ostaloga, propovjednik ohrabrivši sjemeništarce da ustraju na započetom putu intelektualne i duhovne formacije te da iskoriste ovo vrijeme adolescencije za promišljanje i donošenje važnih životnih odluka o budućem pozivu i poslanju. Ujedno je zahvalio odgojiteljima na svemu što čine za povjerene im kandidate različitih mjesnih Crkava.

Na koncu misnog slavlja rektor Pavlaković zahvalio je preč. Cindoriju na spremnosti i odazivu uručivši mu prigodni poklon te mu preporučio čitavu sjemenišnu zajednicu u molitvu kako bi u budućnosti povjereni mladići ostvarili se kao dobri ljudi i kršćani, a ako je volja Božja i sveti svećenici.

Ljepoti misnoga slavlja, koje je bilo svojevrsna uvertira u Misijsku akademiju koja je potom uslijedila, pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a liturgijsko pjevanje posebno su svojim glasovima uzveličali župljani župe Gospe od Brze Pomoći iz Slavonskog Broda.

Po završetku misnog slavlja nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca, gostujućeg župnika i njegovih suradnika u sjemenišnoj blagovaonici.

Misnom slavlju i večeri nazočila je i posebna gošća ovogodišnje Misijske akademije o 97. Svjetskom danu misija, s. Ana Mirjam Filipović, članica redovničke zajednice Služavki Kristovih i misionarka na Haitiju.