U subotu, 21. listopada, dan uoči Misijske nedjelje, u šalatskom sjemeništu je u organizaciji Ravnateljstva Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji održana misijska akademija s početkom u 20 sati.

Na početku susreta okupljene uzvanike i prijatelje Sjemeništa pozdravio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa i ravnatelj PMD-a u Zagrebačkoj nadbiskupiji izrazivši svima srdačnu dobrodošlicu te istaknuvši kako je ovaj susret način na koji šalatsko sjemenište želi u mjesecu listopadu doprinijeti rasplamsavanju osjećaja za važnost misijskog poslanja Crkve.

Posebno pozdravivši drage goste: članicu redovničke zajednice Služavki Kristovih i misionarku na Haitiju s. Anu Mirjam Filipović te preč. Anđelka Cindorija, župnika i čuvara svetišta Gospe od Brze Pomoći u Slavonskom Brodu i njegove suradnike, zahvalio je sjemeništarcima za sav trud koji su utkali i ove godine u realizaciju samog programa, a svoj pozdrav uputio je i okupljenim prijateljima Sjemeništa rekavši: „Sve vas od srca pozdravljam i želim iskrenu dobrodošlicu na šalatski brijeg, u ovo „Sjemenište malenih“, koje nas svake godine iznova okuplja u predvečerje Misijske nedjelje kako bi u zajedništvu s čitavom Crkvom odgovorili na poziv i poruku pape Franje za 97. Svjetski dan misija koji za svoju nosivu temu uzima izvješće o učenicima iz Emausa, iz Lukina evanđelja (usp. Lk 24, 13-35): “Žar u srcu, noge na putu”.

Na početku svoje poruke papa Franjo posebno naglašava kako “i danas, kao i nekoć, Gospodin je blizu svojim učenicima misionarima i hoda uz njih, posebno kada se osjećaju izgubljenima, obeshrabrenima, prestrašenima pred otajstvom bezakonja koje ih okružuje i želi ih ugušiti”. Sveti Otac savjetuje da u tim trenucima “dopustimo da nas uvijeke prati uskrsli Gospodin koji nam tumači značenje Svetog pisma” i nastavlja “pustimo da On zapali naša srca, prosvijetli nas i preobrazi, kako bismo mogli svijetu naviještati njegovo otajstvo spasenja snagom i mudrošću koji dolazi od njegova Duha.” Nadalje, papa Franjo potiče nas da promoviramo različite inicijative misijske djelatnosti na svim područjima crkvenog života i naglašava “da bismo donosili plod, moramo ostati sjedinjeni s njim (usp. Iv 15, 4-9). A to se sjedinjenje ostvaruje svakodnevnom molitvom, osobito u klanjanju, u ostajanju u tišini u Gospodinovoj prisutnosti koji ostaje s nama u euharistiji. Njegujući s ljubavlju to zajedništvo s Kristom, učenik misionar može postati mistik na djelu”, ističe Sveti Otac. Na kraju svoje poruke Papa podcrtava najbitniji cilj obilježavanja Dana misija kada kaže kako je “misijsko obraćenje najvažniji cilj koji si moramo postaviti kao pojedinci i kao zajednica, budući da je ‘misijsko djelovanje paradigma svakog djelovanja Crkve’ (Evangelii gaudium, 15.)

Svake godine, stoga, okupljamo se na treću subotu mjeseca listopada kako bi odgovorili na Papin poziv o hitnosti misijskog djelovanja Crkve što je i bitan cilj sinodskog puta kojim Crkva kroči ovoga Marijanskog mjeseca s ključnim riječima: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje te po tradiciji upriličili ‘Misijsku akademiju’ ili ‘večer’ kako je znamo nazivati posljednjih godina u našem Sjemeništu. Večeras, na poseban način, želimo moliti za misionare i za potrebe misija, a taj poticaj da svatko od nas može pridonijeti ovom misijskom gibanju svojom: molitvom i djelovanjem, novčanim prilogom i prinošenjem trpljenja i patnji te vlastitim svjedočenjem želimo podijeliti sa Vama, našim dragim prijateljima Šalate”, zaključio je preč. Pavlaković.

U svojem izlaganju, praćenom prigodnom prezentacijom i kratkim dokumentarnim filmom, s. Ana Mirjam Filipović približila je okupljenima svoje predano redovničko služenje i misijsko djelovanje u Haitiju od 2015. godine, zemlji u kojoj je više od polovice stanovništva (5,5 milijuna) pothranjeno i nepismeno te živi u prosjeku s manje od jednim dolarom na dan. Misionarka Filipović u prvom dijelu svoga izlaganja predstavila je ovu srednjoameričku otočku zemlju i njenu tešku i mukotrpnu povijest naglasivši kako je to područje u novijoj povijesti postalo poznato i po najrazornijem potresu u 21. st. s magnitudom od 7,6 po Merkalijevoj ljestvici, koji je te nesretne 2010. godine odnio živote oko 316 000 ljudi i u kojem je ozlijeđeno 310 000 osoba.

Nadalje, spomenula je svoja prvotna iskustva sa dolaskom na Haiti, početke njene “misionarske” priče u Stepinčevu domu zajedno sa redovnicama Družbe Služavki Maloga Isusa, a zatim i osnivanje vlastite misijske postaje na području župe u nadbiskupiji Port-au-Prince 2016. godine. Uz pregršt fotografija i kratkih filmskih zapisa misionarka Filipović pokušala je okupljenima prenijeti složenost života na Haitiju gdje joj je prvotni cilj pomoći, dakako, najsiromašnijima i najugroženijima, posebice djeci i bolesnima. Istaknula je i snažnu povezanost s drugim misijskim postajama, koje joj od početka pomažu u različitim oblicima. Skrbi za oko 150 osoba, ne samo u humanitarnom smislu, koji je, razumije se, najvažniji, nego i ustrojstvom redovita sustava opismenjivanja jer tamošnji žitelji nemaju nikakve mogućnosti ići u školu.

Na samom koncu izlaganja posebno dramatično bilo je njeno svjedočanstvo o zarobljavanju od strane lokalnih ekstremista udruženih u jednu od bandi koje haraju krajevima u kojima djeluje kao misionarka te svojevrsna bezizlazna situacija iz koje je na koncu spašena zalaganjem lokalne vjerske zajednice i biskupije.

Vrhunac susreta bilo je euharistijsko klanjanje koje je potom uslijedilo u svečanoj sjemenišnoj dvorani koja je za tu prigodu postala crkvom jer, kao što je poznato, molitveni prostori dviju crkava unutar sjemenišnog kompleksa stradali su u potresima iz 2020. godine te još nisu u funkciji za liturgijske obrede i slavlja. Euharistijsko klanjanje, koje je predvodio sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč, bilo je posvećeno molitvi za misionare diljem svijeta te za nova misijska zvanja. Kroz cijeli tijek misijske večeri i klanjanja izmjenjivale su se i glazbene točke u izvedbi sjemenišnog zbora pod ravnanjem prof. Božidara Ljubenka, vanjskog suradnika u Sjemeništu. Čitav program misijske akademije moderirao je sjemeništarac druge godine Karlo Čondić.

Nakon euharistijskog klanjanja pred Presvetim nastavilo se druženje u prostorima Sjemeništa prigodom kojeg je bilo moguće posjetiti i upriličen misijski sajam te kupiti misijske krunice i druge rukotvorine sjemeništaraca koje su pripremili za ovu prigodu. Sav prikupljen novac bit će namijenjen kao pomoć za potrebe misija. Iako je to tek mala kap u moru raznih potreba svijeta, ozračje u Sjemeništu bilo je ispunjeno radošću zbog mogućnosti da svi zajedno možemo sudjelovati u poslanju ljubavi koje je Krist povjerio svojoj Crkvi.