Vlč. Marko Čolak predvodio mjesečnu duhovnu obnovu sjemeništarcima i „vikendašima“ na zagrebačkoj Šalati

Od petka 10. pa do nedjelje 12. studenoga ove godine vrata Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu bila su otvorena za sve dječake koji su odlučili provesti vikend u Sjemeništu sa željom da pobliže upoznaju život u toj drevnoj instituciji Crkve u Hrvata. Tako su se kroz posljednja tri dana sjemenišnoj zajednici pridružila trojica mladića iz Zagrebačke nadbiskupije. Središnji događaj ovog vikenda za sjemeništarce i „vikendaše“ bila je dvodnevna duhovna obnova. Voditelj duhovne obnove bio je svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Marko Čolak, upravitelj župe bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko.

Na samom početku sve sudionike pozdravio je rektor šalatskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković zaželjevši „vikendašima“ blagoslovljen boravak, a svim sjemeništarcima otvorenost srca za duhovne poticaje koje im Gospodin nudi preko voditelja ove jesenske duhovne obnove u Sjemeništu. Predstavivši okupljenima vlč. Čolaka, zahvalio mu je na dolasku i izdvojenom vremenu, a osobito i na svjedočanstvu radosnog življenja svećeničkog poziva.

Zazivom Duha Svetoga, kao glavnog suputnika u hodu kroz duhovnu obnovu i Onog koji potpomaže naše nemoći, ali i našu želju promijeniti svoj život, sudionici duhovne obnove, na poticaj voditelja vlč. Čolaka, promišljali su o važnosti formacije, redovitog rada na sebi i zagledanosti u Krista Gospodina, Onoga koji poziva svakoga od nas da ga još više ljubimo i izbliza slijedimo. Progovorivši o zanimljivom vlastitom pozivu i putu prema svećeništvu te kasnije svećeničkom služenju, vlč. Čolak poticao je mladiće na izgradnju dubljeg odnosa sa Isusom, jer je On onaj koji čudesno djeluje u našem životu i kroz njega. Biti Isusov svakoga dana, a ne samo prigodno, zadatak je svakog kršćanina.

Kao idući važan korak za naš život i odgovor Božjem pozivu potrebna je naša odluka, naše obraćenje i promjena života. Stoga je, nakon nagovora, uslijedilo pokorničko bogoslužje u kojem je voditelj kroz vođeni ispit savjesti potaknuo na pojedinačno slavlje sakramenta pomirenja. Za vrijeme svete ispovijedi trajala je pobožnost svete krunice. Zatim je uslijedilo slavlje svete mise koju je predslavio voditelj duhovne obnove vlč. Marko Čolak u koncelebraciji sa sjemenišnim duhovnikom vlč. Lukom Premelčem.

Svojevrsna kruna, ali i spona koja povezuje dvodnevnu duhovnu obnovu u jednu cjelinu, bilo je cjelonoćno euharistijsko klanjanje pred Presvetim gdje su sudionici, izmjenjujući se međusobno tako da ni u jednom trenutku Gospodin ne ostane sām, molili na razne nakane, osobito jedni za druge i međuljudske odnose. Subotnji dan započeo je zajedničkim blagoslovom sa Presvetim te razmatranjem Božje riječi.

U svome drugome nagovoru voditelj duhovne obnove vlč. Čolak progovorio je o važnosti izgradnje međuljudskih odnosa, osobito o važnosti njegovanja i življenja istine čuvajući se svake laži koja lagano vodi u dvoličnost tj. licemjerje koje Gospodin Isus osobito osuđuje. Živjeti iskrena i čista srca, osobito kroz dvije Isusove zapovijedi ljubavi (usp. Mt 22, 34-30) put je kojim nam je svakome ići. Nakon nagovara, uslijedilo je euharistijsko slavlje kao vrhunac, ali i početna točka življenja plodova duhovne obnove.

„Vikend u sjemeništu“ za trojicu mladića nastavio se kroz subotnji i nedjeljni dan gdje su, kroz nagovor duhovnika Sjemeništa, upoznavanjem kuće i sjemenišnog kompleksa, zajedničkom molitvom i druženjem, sportom i igrom sa sjemeništarcima još bolje upoznali što Sjemenište doista jest.

Svečanom nedjeljnom svetom misom i zajedničkim ručkom zaključen je još jedan u nizu „Vikenda u sjemeništu“. Sve dječake koji osluškuju Božji plan za njihov život preporučamo u vaše molitve te vas i ovim putem molimo da ih potaknete, osobito učenike 7. i 8. razreda, da iskoriste ponudu i provedu koji dan u šalatskom „sjemeništu malenih“ pa možda i netko od njih, Božjom voljom, krene putem pripreme za svećeništvo.