Bešički župnik Škvorc predvodio adventsku duhovnu obnovu u šalatskom sjemeništu

Kroz petak i subotu, 15. i 16. prosinca ove godine, u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati održana je dvodnevna adventska duhovna obnova kao pomoć u intenzivnoj pripremi za skoru proslavu svetkovine Rođenja Gospodnjega – Božić. U tom je razdoblju upriličen i još jedan u nizu „Vikenda u sjemeništu“. Tijekom ovih dana Sjemenište je bilo privremeni dom čak sedmorici mladića iz Zagrebačke nadbiskupije koji razmišljaju svoje srednjoškolsko obrazovanje oplemeniti posebnim odgojem i rastom u vjeri. „Vikend u sjemeništu“ važan je događaj za budućnost Sjemeništa, jer potencijalni budući članovi sjemenišne zajednice imaju priliku provesti vrijeme sa sjemeništarcima i njihovim odgojiteljima te pobliže upoznati način života u toj drevnoj ustanovi Crkve u Hrvata.

Ovogodišnju adventsku duhovnu obnovu predvodio je vlč. mr. Mladen Škvorc, župnik župe sv. Petra i Pavla u zagrebačkim Bešićima.

Zazivom Duha Svetoga kao glavnog suputnika u hodu kroz duhovnu obnovu i Onog koji potpomaže naše nemoći, ali i našu želju promijeniti svoj život, započela je adventska duhovna obnova te prvi duhovni nagovor za sve prisutne dječake. Voditelj, vlč. mr. Škvorc, poticao je mladiće da ozbiljno shvate i prigrle Božji dar i priliku obnoviti svoju dušu, nahraniti se duhovnom hranom. Budući da smo kao ljudi bića koja nadilaze krv i meso, tražimo i žeđamo za duhovnim, a ono što u nama postoji troši se ili kvari; ono što smo prepoznali kao blago svoje nutrine, to želimo obnoviti. Voditelj je također istaknuo kako nas Sveto pismo, osobito 3. poglavlje Knjige Propovjednikove, poziva i pomaže da ovladamo svojim, od Boga darovanim, vremenom, a ne da vrijeme vlada nad nama.

U večernjim satima uslijedilo je pokorničke bogoslužje, a sjemeništarci i „vikendaši“ su imali priliku pristupiti sakramentu ispovijedi te su zajedničkom molitvom svete krunice utjecali se zagovoru Blažene Djevice Marije. Tijekom večeri, duhovnik sjemeništaraca vlč. Luka Premelč održao je prigodni nagovor za okupljene dječake „vikendaše“ te im pobliže opisao život u Sjemeništu, dnevni red i dužnosti sjemeništaraca, uz naglasak na važnost duhovnog života. U to vrijeme, voditelj duhovne obnove, vlč. mr. Škvorc, izrekao je sjemeništarcima svoj drugi nagovor u kojem je naglasio kako nas Bog poziva da svakodnevno pronalazimo sebe, tj. da je osobito važno raditi na sebi, napredovati i iskoristiti darovano vrijeme. Cilj našeg života jest vječnost – Kraljevstvo Božje, a dobiti Kraljevstvo Božje je nagrada za one koji su ovdje na zemlji radili na sebi i privodili druge Gospodinu. Svaka požrtvovnost donijet će plod, ne samo u vječnosti, već ovdje na zemlji.

Svojevrsna kruna prvog dana duhovne obnove bila je prilika za susret sa živim Bogom kroz euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom gdje su sudionici izricali svoje molitve Gospodinu moleći osobito za mir u srcima, mir u narodu i u čitavome svijetu.

Vrhunac cjelokupne duhovne obnove bilo je slavlje svete mise zornice kojom je započeo subotnji dan. Svetu misu je predslavio voditelj duhovne obnove vlč. mr. Škvorc u koncelebraciji sa sjemenišnim duhovnik Premelčem, dok je rektor sjemeništa preč. Pavlaković slavio misu zornicu u Bešićima. U prigodnoj homiliji predslavitelj je potaknuo da se dublje zagledamo u lik i djelo velikih svetaca: sv. Ilije i sv. Ivana Krstitelja te poniznim služenjem Bogu i ljudima i mi budemo graditelji Kraljevstva Božjega.

Tijekom prijepodnevnih sati, sjemeništarci i vikendaši u pratnji sjemenišnih poglavara, uputili su se prema potresom ranjenoj zagrebačkoj katedrali gdje su, uz dozvolu Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, imali prilike posjetiti sakristiju prvostolnice kao i bogatu katedralnu riznicu uz stručno vodstvo časne sestre Line Slavice Plukavec, FDC i gosp. Tomice Plukavca. Obilazak je završio kratkom molitvom na grobu bl. kardinala Alojzija Stepinca, moleći za njegovu što skoriju kanonizaciju.

Duhovna obnova i „Vikend u sjemeništu“ završili su zajedničkim ručkom, a „vikendaši“ su ostali još neko vrijeme u zajedničkom druženju i igri sa sjemeništarcima te ispunjena srca u kasnim popodnevnim satima krenuli svojim kućama.

U nadi da će netko od pristiglih dječaka u svome srcu osjetiti Gospodinov poziv te se odluči upisati Sjemenište u idućoj školskoj i sjemenišnoj godini, molimo i nadalje za njihovu spremnost i hrabrost da svojim životom budu i ostanu potpuno Kristovi.