Vlč. Krunoslav Kolar: „Posljednje riječi koje je papa Benedikt XVI. izrekao bile su ‘Gospodine, ljubim te!’ Neka to bude naš život; da ljubavlju uzvratimo Onome koji nas oduvijek ljubi; da naš život bude uvijek pozitivan odgovor na Božji poziv.“

U subotu, 20. siječnja ove godine, na liturgijski spomendan svetih mučenika Fabijana, pape i Sebastijana, u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu upriličeno je svečano misno slavlje kojim su se sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate spomenuli prve obljetnice preminuća blagopokojnog pape Benedikta XVI.

Naime, kako je papa Benedikt XVI. preminuo 31. prosinca 2022. godine, a u tom periodu svake godine sjemeništarci borave izvan sjemeništa te su na zimskim školskim praznicima, sjemenišni odgojitelji željeli su tijekom mjeseca siječnja upriličiti svetu misu sa molitvom za dušu pokojnog Pape, a ujedno je ovo slavlje bila i prilika da se u šalatskom sjemeništu postavi na trajni molitveni spomen i slika pape Benedikta XVI. koju je za spomenutu prigodu pribavio rektor šalatskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković. Autor slike „Papa Benedikt XVI.“ je akademski slikar Darko Škoda, a izrađena je tehnikom ulje na platnu, dimenzija 80×60 cm.

Koncelebrirano misno slavlje s početkom u 11 sati u privremenom bogoslužnom prostoru sjemenišne svečane dvorane predslavio je vlč. Krunoslav Kolar, upravitelj župe Rođenja Isusova na zagrebačkoj Kajzerici u koncelebraciji sa sjemenišnim odgojiteljima: rektorom preč. Matijom Pavlakovićem i duhovnikom vlč. Lukom Premelčem.

Na početku slavlja rektor Sjemeništa zaželio je dobrodošlicu vlč. Krunoslavu i izrazio zahvalnost što je, usprkos mnoštva župničkih obveza, pronašao vremena da pohodi sjemenišnu zajednicu te, kao vrstan poznavatelj lika i djela pape Benedikta XVI., predvodi ovo zahvalno Slavlje i progovori sjemeništarcima o ovom velikom Papi u povijesti Crkve.

U svojoj prigodnoj propovijedi, vezujući se uz liturgijska čitanja svagdana 2. tjedna kroz godinu (Mk 3, 20-21), vlč. Kolar je na početku rekao kako “nam je teško proniknuti u značenje riječi: ‘Izvan sebe je!’ koje bilježi samo evanđelist Marko i ostaju nam bez objašnjenja”, ali je naglasio kako se mogući odgovor može pronaći u našoj svakodnevici te je okupljenim sjemeništarcima ukratko opisao genezu svoga duhovnog poziva koja je također u očima njegovih bližnjih bila svojevrsna ludost tj. “Isusova dijagnoza” s početka navještenog evanđelja. Potom je ustvrdio kako je “Isus bio izvan sebe jer je bio u Ocu i Otac u njemu; jer je bio u Bogu i jer jest Bog. Njemu je na pameti bilo Božje, a ne ljudsko. To Božje uvijek nadilazi ljudsku logiku i ponekad se čini da je to na što nas Bog poziva neostvarivo, praktički ludost. Kada čitamo životopise svetaca, vidimo da su ih mnogi smatrali ludima, kao da ih je napustila zdrava pamet. A oni su zapravo ušli u svijet prave mudrosti koja nadilazi ovozemaljsku stvarnost i vodi život k izvoru, smislu i cilju koji je sâm Bog. U tu sliku onih koji su izvan sebe, ali su u Bogu, uklapa se veliki teolog, a duboko sam uvjeren i svetac našeg vremena, papa Benedikt XVI.”, zaključio je u uvodu propovjednik.

Potom je detaljno ocrtao lik Josepha Aloisa Ratzingera od njegove rane mladosti preko rada kao svećenika i profesora teologije na visokim njemačkim teološkim učilištima pa sve do službe nadbiskupa Münchena i Freisinga, kardinala Svete Rimske Crkve i dugogodišnjeg prefekta Kongregacije za nauk vjere u Rimu čime je postao jednim od prvih suradnika pape Ivana Pavla II. Posebno se osvrnuo na razdoblje njegove papinske službe (2005.-2013.) rekavši: “Crkva je s blagopokojnim papom Benediktom XVI. na trajnom dobitku, jer ju je obogatio za neiscrpna teološka promišljanja i tumačenja koja su pripomogla u argumentiranju razumnosti vjerovanja. Pokazao je kako živjeti vjeru iskazujući veliku pastirsku i očinsku brigu za povjerene duše. Čak je i svojim odlaskom s ovoga svijeta Crkvu obogatio u njenoj duhovnoj stvarnosti, gdje sada još i više svojom molitvom potpomaže njezino sazrijevanje do ostvarenja kraljevstva Božjega u punini. Može se reći da je papa Benedikt XVI. veliki Božji dar zemlji i nebu, jer u obje stvarnosti on daje svoj doprinos da se proslavlja Bog, a ljudi dođu do spoznanja istine”, poručio je vlč. Kolar.

Pri koncu svoje nadahnute homilije dao je sjemeništarcima i svojevrsnu ‘domaću zadaću’ rekavši: “Stavljam vam na srce da se u vremenu pred vama upoznate sa likom, ali i pisanom ostavštinom pape Benedikta XVI. čijem nauku nije trebalo posebno tumačenje, jer je ono bilo uvijeke jasno i nedvosmisleno. Budite i vi, poput njega, ‘suradnici Istine’ koja se danas nastoji osporiti ili barem relativizirati. Kristov je nauk jasan, a takva je i tradicija Crkve. Da biste ostali u istini Kristovoj: molite, molite, molite! To je ipak prva teologija; to je ono iz čega su sveci crpili snagu za život pa tako i sâm papa Benedikt XVI.”

Svoju propovijed vlč. Krunoslav završio je riječima samog pape Benedikta XVI. upućenih sjemeništarcima, a koje, u perspektivi njegovog prjelaska u vječnost, dobivaju dodatnu snagu: “Ohrabrujem vas sjemeništarci da produbite svoje prijateljstvo s Isusom, Dobrim Pastirom. Razgovarajte s Njim, od srca srcu. Odbacite svaku napast oklijevanja, karijerizma ili ispraznosti. Težite prema životnom stilu obilježenom zaista ljubavlju, čistoćom i poniznošću u nasljedovanju Krista, vječnoga Velikog svećenika, čija živa slika morate postati. Dragi sjemeništarci, ja molim za vas svaki dan! Sjetite se da je ono što je važno pred Gospodinom nastanjivati se u Njegovoj ljubavi i zračiti Njegovu ljubav za druge”, završio je svoje promišljanje vlč. Kolar.

Pred kraj ovog svečanog misnog slavlja upriličen je i Obred blagoslova slike pape Benedikta XVI., a potom su, u procesionom hodu sjemenišnim hodnicima uz pjevanje prigodnih psalama, okupljeni sjemeništarci i odgojitelji postavili spomenutu sliku Pape na I. katu sjeverne zgrade zapadnog paviljona, nasuprot apartmana sjemenišnog duhovnika, a koja će služiti molitvi za osobnu pobožnost prema već spomenutom Svetom Ocu. Tom prigodom zajednički je izmoljena i molitva za pokretanje procesa proglašenja svetim pape Benedikta XVI., a koju je na tu nakanu sastavio vlč. Krunoslav Kolar.

Ljepoti euharistijskog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali članovi sjemenišne zajednice.

Posebnost ovog slavlja bila je i prisutnost “zucchetta” ili “soli Dea”, tj. pileolusa pape Benedikta XVI. s popratnim dopisom autentičnosti njegova osobnog tajnika mons. dr. Georga Gänsweina kojim se jamči da je ta hemisferična crkvena kapica koja pristaje uz glavu, a nose ju klerici raznih katoličkih crkava, zaista bila u doticaju s dragim Papom. Zajedno sa slikom, ovaj komad platna koji je sa sobom ponio vlč. Kolar i koji od listopada 2023. ima u svom posjedu kao svojevrsnu relikviju, postao je tako u ovom prigodnom Slavlju vidljiva i opipljiva prisutnost pape Benedikta XVI. u šalatskom sjemeništu.

Po završetku svete mise nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca i gostujućeg propovijednika u sjemenišnoj blagovaonici.