Antonio Pratljačić – najbolji „reket Šalate“

Nakon što su sredinom mjeseca siječnja šalatski sjemeništarci odmjerili snage u igri šaha, animator za sport u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu Marko Lacković organizirao je, u suradnji sa sjemenišnim odgojiteljima, pojedinačni turnir u stolnom tenisu na kojem je i ovog puta sudjelovala većina šalatskih sjemeništaraca.

U okviru sportske srijede, tijekom popodneva 31. siječnja ove godine, u prostorima Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti, dva stolnoteniska borilišta okupila su trinaestoricu sjemeništaraca koji su, nakon dugih priprema, međusobno odmjerili snage u ovoj dinamičnoj igri koja svoje korijene vuče iz Engleske kao večernja razonoda viktorijanske klase u 1880-im, oponašajući veliki tenis u kući.

U turnirskom načinu igre meč je završavao sa 11 osvojenih bodova, za redom se serviralo dva puta tako da je igra bila vrlo brza i zanimljiva. Nadalje, igralo se na dva dobivena seta, a razlika je na koncu morala biti dva boda. Glavno obilježje i ovoga turnira bila je velika borbenost igrača do samog kraja, a u neizvjesnom i napetom takmičenju svih sudionika, uz neizostavni fair play tijekom cijelog natjecanja, u finalu su se našla „dva najbolja reketa Šalate“, trećaš Jerko Soldo i drugaš Antonio Pratljačić.

U finalni ogled dvojica najboljih sjemeništaraca ušla su vrlo čvrsto i beskompromisno boreći se do zadnjeg poena sa puno žara i željom za pobjedom. U dramatičnoj borbi ovogodišnju titulu najboljeg sjemeništarca u stolnom tenisu odnio je Antonio Pratljačić.

Poredak turnira je sljedeći: 1. Antonio Pratljačić, 2. Jerko Soldo, 3. Mislav Palić, 4. Gabriel Mrkonjić, a u razigravanju od 5. do 13. mjesta bilo je puno smijeha i dobre zabave.

I ovaj turnir organiziran je s ciljem jačanja međusobnog zajedništva sjemeništaraca, ali i kao što bolja priprema za sportska nadmetanja koja šalatsko sjemenište očekuju na ovogodišnjem Nacionalnom susretu sjemeništaraca RH i BiH koje se treba održati početkom svibnja ove godine.

Interesantna je činjenica da se stolni tenis smatra jednim od najbržih sportova u kojem loptica putuje i do 100 kilometara na sat, a u elitnim natjecanjima može i do 160 kilometara na sat, što je prikazano i u filmu Forrest Gump. Također, zanimljivo je kako je stolni tenis bio zabranjen kao sport u bivšem Sovjetskom Savezu od 1930. do 1950. godine jer se smatralo da je štetan za oči.

U Hrvatskoj se stolni tenis prvi put igrao 1902. godine u Donjem Miholjcu, a 1939. godine osniva se Hrvatski Table tennis savez. Najpoznatiji hrvatski stolnotenisači su Dragutin Šurbek i Antun Tova Stipančić koji su osvajali mnoga svjetska i europska odličja između 1960-ih i 1980-ih godina, a u današnje vrijeme najpoznatiji su svakako Zoran Primorac, koji je sudjelovao na sedam Olimpijada te Tamara Boroš, jedna od rijetkih europskih igračica koja se uspjela suprotstaviti Kineskinjama, vodećoj naciji u ovome sportu.