Đakon Perinec predvodio prvu duhovnu obnovu i „Vikend u sjemeništu“ u 2024. godini

Na vigiliju blagdana blaženog biskupa i mučenika Alojzija Stepinca, u petak 9. veljače ove godine, u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu započela je prva ovogodišnja duhovna obnova te ujedno i „Vikend u sjemeništu“.

Kroz petak i subotu Sjemenište je bilo domaćinom mladićima koji razmišljaju svoje srednjoškolsko obrazovanje oplemeniti posebnim odgojem i rastom u vjeri. „Vikend u sjemeništu“ važan je događaj za budućnost šalatskog sjemeništa u kojem osnovnoškolci, potencijalni budući članovi sjemenišne zajednice, imaju priliku posjetiti Sjemenište, provesti vrijeme sa sjemeništarcima i njihovim odgojiteljima te pobliže upoznati način života u toj drevnoj ustanovi Crkve u Hrvata.

Na susretu ovoga vikenda sudjelovala su šestorica dječaka: dvojica iz Zagrebačke nadbiskupije, po jedan iz Varaždinske i Sisačke biskupije te dvojica kandidata iz Bjelovarsko – križevačke biskupije.

Središnji događaj vikenda bila je bogata i dinamična duhovna obnova za sjemeništarce i „vikendaše“ koju je pripremio i vodio vlč. Mario Perinec, đakon Bjelovarsko – križevačke biskupije na službi u župi sv. Ane u Bjelovaru te ovogodišnji kandidat za svećeničko ređenje.

Zazivom Duha Svetoga, kao glavnog suputnika u hodu kroz duhovnu obnovu i Onoga koji potpomaže čovjekove nemoći, ali i njegovu želju za promjenom svoga života, započela je duhovna obnova i prvi duhovni nagovor. Voditelj, đakon Mario, kao negdašnji sjemeništarac, najprije je okupljenim sjemeništarcima i „vikendašima“ posvjedočio o svome duhovnom pozivu i putu prema svećeništvu. Tema koju je odabrao i približio nazočnima bila je važnost prodiranja u vlastito srce kao mjesta gdje upoznajemo i približavamo se Bogu, ali i mjesta gdje upoznajemo sebe. Naglasio je kako je vrlo važan životni zadatak pojedinca čuvati svoje srce te dopustiti Gospodinu da ga svakodnevno iznova čisti i liječi.

Zatim je uslijedilo pokorničko bogoslužje uz detaljan ispit savjesti, pojedinačna ispovijed, a tijekom sakramenta pomirenja trajala je i zajednička molitva svete krunice. Sjemenišna se zajednica kroz trodnevnu duhovnu pripremu intenzivno pripremala za blagdan blaženog Alojzija Stepinca pa je, po završetku ovog molitvenog programa, uslijedila i zajednička pobožnost blaženom Alojziju Stepincu u atriju Sjemeništa kao svojevrsna uvertira misnom slavlju koje je potom uslijedilo.

Svetu misu predslavio je sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč, a đakonsku službu tijekom misnog slavlja vršio je voditelj duhovne obnove vlč. Mario Perinec koji je u kratkoj prigodnoj homiliji potaknuo sve prisutne na promišljanje kako čistimo i pazimo na svoje srce, ali i na srce drugih, jer Gospodinu teško dolazimo sami – upravo je naše životno poslanje druge privoditi Isusu.

Nakon zajedničke večere sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč održao je prigodni nagovor za okupljene dječake „vikendaše“ te im pobliže opisao život u Sjemeništu, dnevni red i dužnosti sjemeništaraca uz naglasak na važnost duhovnog života. U to vrijeme, voditelj duhovne obnove vlč. Perinec izrekao je sjemeništarcima svoj drugi nagovor u kojem je naglasio kako je važno postaviti ideale u životu, a to je sam Krist Isus. Život je nerijetko ispunjen trenucima tjeskobe i poteškoćama, ali baš tada nastaju i najiskrenije molitve. Tu u prvi plan dolazi i naša ustrajnost, a vlč. Perinec je uzevši primjer bl. Alojzija Stepinca koji je želio odustati od puta svećeništva gledajući druge svećenike, naglasio da ne budemo zagledani u druge, već u Onoga koji nas je pozvao. Toliki nas ljudi potiču i mole za nas pa budimo i mi graditelji zajedništva.

Svojevrsna kruna duhovne obnove, a i most koji povezuje dvodnevnu duhovnu obnovu u jednu cjelinu, bilo je cjelonoćno euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom gdje su sjemeništarci i „vikendaši“, izmjenjujući se međusobno tako da ni u jednom trenutku Gospodin ne ostane sām, posebno promišljali te molili za poniznost, ponajprije kod samih sebe, a zatim i u svijetu, nadahnjujući se na mislima i duhovnim porukama bl. Alojzija Stepinca.

Subotnji dan započeo je zajedničkim blagoslovom s Presvetim te razmatranjem Božje riječi (lectio divina), a tijekom prijepodneva sudionici su držali svetu šutnju, pomoć i sredstvo susreta sa svojim mislima te samim Bogom.

Tijekom prijepodnevnih sati voditelj duhovne obnove vlč. Perinec održao je posljednji po redu duhovni nagovor u kojem je naglasio kako zaranjanje u svoje srce nužno mora voditi dijalogu, dijalogu sa našim Gospodinom – molitvi. Molitva, i to iskrena molitva, neizostavni je element u spoznaji Boga i samog sebe. Koji god cilj želim ostvariti; koji god plan imam, potrebna mi je snaga – „gorivo“, a to je u upravo u osobnom susretu i odnosu s Bogom, što nam osobito ističe i Psalam 127 kojeg je voditelj uzeo za primjer. Molitva Gospodnja, molitva koju nas je naučio sam Isus i po kojoj znamo da Boga smijemo zvati svojim Ocem neprocjenjivo je bogatstvo i put za dublji odnos s Bogom i stoga se osobito moramo čuvati da je ne izgovaramo nesvjesno ili u automatizmu. „Ako ćeš moliti, sve ćeš uspjeti.“ – riječi su kojima je voditelj završio svoje promišljanje.

Vrhunac cjelokupne duhovne obnove bila je podnevna sveta misa kojom je sjemenišna zajednica sa Šalate zajedno sa pristiglim „vikendašima“ proslavila svoje „kućno Stepinčevo“. Svečanu svetu misu predslavio je rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji sa sjemenišnim duhovnikom vlč. Luka Premelč, a kod oltara je đakonsku službu vršio voditelj duhovne obnove vlč. Mario Perinec. U propovijedi vlč. Perinec je prisutnima približio lik i karakteristike blaženog Alojzija Stepinca i postavio ga kao jednog od dobrih, čak nužnih uzora za nasljedovanje. Po završetku svečanog misnog slavlja sudionici su iskazali štovanje relikviji blaženog Kardinala koja se čuva u šalatskom sjemeništu, moleći njegov moćni zagovor za sebe, sjemenišnu zajednicu, svoje obitelji, domovinu i čitav svijet.

Nakon misnog slavlja uslijedio je zajednički ručak sudionika uz zahvalu voditelju duhovne obnove đakonu Perincu na trudu i predvođenju duhovne obnove, a zajednica se obvezala na molitvu za sve đakone koji se ove godine pripremaju da postanu Kristovi svećenici. Đakon Perinec potom je pozvao čitavu sjemenišnu zajednicu na svećeničko ređenje u Bjelovar početkom lipnja ove godine.

Na kraju ovog prvog “Vikenda u sjemeništu” u ovoj novoj godini nekoliko dječaka izrazilo je želju da ponovno dođe na “Vikend u sjemenište”, kao i ozbiljno razmišljanje o upisu Sjemeništa nakon završetka osnovne škole pa ih toplo preporučamo u vaše molitve!