„Svećenik – čovjek Crkve i čovjek za Crkvu“

Na samom početku milosnoga vremena korizme, od četvrtka 22. pa do nedjelje 25. veljače ove godine, održane su u Đakovu duhovne vježbe razlučivanja životnoga poziva za trojicu ovogodišnjih maturanata Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Domaćin susreta bilo je Bogoslovno sjemenište u Đakovu na čelu s rektorom preč. dr. Stjepanom Radićem, a voditelj duhovnih vježbi bio je sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč.

Na ovim, posebno važnim, duhovnim vježbama pred završetak srednjoškolskog obrazovanja i uoči odabira daljnjeg životnog puta, sudjelovala su trojica maturanata sa zagrebačke Šalate: Marko Lacković (Bjelovarsko-križevačka biskupija) te Mihael Risek i Mislav Palić (Zagrebačka nadbiskupija).

Četverodnevne duhovne vježbe započele su u četvrtak predvečer zazivom Duha Svetoga kao najvažnijeg i najvjernijeg voditelja i suputnika u trenucima osobnog čovjekova razlučivanja i odluke. Potom je uslijedila molitva povečerja iz Časoslova naroda Božjega, a zatim počinak s kojim je započela šutnja u kući kako bi sjemeništarci što kvalitetnije i bolje proveli vrijeme razlučivanja najviše u razgovoru s Bogom.

U jutarnjim satima drugog dana duhovnik Luka održao je prvi nagovor u kojem je, kao prvu veliku temu, predstavio što znači biti svećenik. Na samom početku nagovora duhovnik je sjemeništarcima istaknuo da je svećenik lako postati, ali i teško ostati. Kako bi sjemeništarci postali i ostali sveti svećenici moraju znati da svećenik treba biti skroman, ponizan, jednostavan, otvoren narodu, a najprije Kristov učenik – čovjek vjere i molitve. Stoga molitva treba postati dio njih samih. Od nje se ne smiju odmarati, jer svećenik bez duhovnog života ne može biti duhovni vođa. Zatim je naglasio važnost euharistije u životu svećenika; važnost življenja s euharistijom i od euharistije. „Kakav je to svećenik koji može danima bez svete mise?“, zapitao je sjemeništarce.

Potom je, u popodnevnim satima, uslijedio „Lectio divina“ gdje su sjemeništarci imali priliku razmatrati Jakovljevu poslanicu iz koje su vidjeli kako se treba nositi s kušnjama i što ona sama nosi (usp. Jak 1, 19). Duhovnik je naglasio posebnu važnost slušanja koja je iznimno bitna u svećeničkom životu (usp. Jak 2, 17-18) te važnost življenja vjere u životu svećenika kroz njegovo konkretno djelovanje (usp. Jak 3, 5).

U svom drugom nagovoru duhovnik Luka je naglasio sjemeništarcima da je svećenik čovjek Crkve i slika Crkve; ako ne čuva Crkvu čini veliko zlo bez obzira kakvih on uvjerenja bio ili što mislio. Stoga je jako bitno paziti što i kako svećenik govori na način da ne uzdiže sebe nego da ljude vraća na pravi put. Duhovnik je napomenuo kako su sve riječi koje svećenik izgovori beskorisne ako ne proizlaze iz dubine srca i ako nemaju za cilj da ljude spase i dovedu do Gospodina.

Trećeg dana duhovnih vježbi održana su dva nagovora. U prvome nagovoru vlč. Premelč je istaknuo važnost celibata i sakramenta svete ispovijedi. „Celibat jest blagoslov u svećeničkom životu“, rekao je duhovnik Luka. Celibat je također i posebna pomoć u svećeničkom životu. U njemu se i po njemu svećenik slobodnije predaje službi Bogu i ljudima. Zatim je napomenuo bitnost sakramenta svete ispovijedi. Redovito se ispovijedati i voditi uredan duhovni život znači voditi čist život i svet život za i van oltara… U drugome nagovoru ukazao je sjemeništarcima na neophodnost odnosa s Blaženom Djevicom Marijom u svećeničkom življenju. Ona je najvažnija žena u svećeničkom životu te u odnosu s njom mi učimo kako cijeniti i odnositi se prema drugim ženama.

Završetak duhovnih vježbi okrunjen je misnim slavljem uz poznati himan pobjede i zahvale Tebe Boga hvalimo. Euharistijsko slavlje u bogoslovskoj kapeli predslavio je sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč u koncelebraciji s vicerektorom Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu vlč. dr. Davorom Senjanom.

Preporučamo naše ovogodišnje sjemeništarce maturante u vaše molitve da im dobri Gospodin pomogne izabrati pravi životni poziv te ih učini svojim suradnicima u izgradnji Njegova kraljevstva u ovome svijetu, da postanu istinski radnici za boljitak naše domovine i Crkve u Hrvata.