Na treću korizmenu nedjelju, 03. ožujka ove godine, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu hodočastili su u dvije župe Jastrebarskog dekanata: župu sv. Petra apostola – Petrovina i župu sv. Antuna pustinjaka – Slavetić gdje su sudjelovali u nedjeljnim misnim slavljima.

Na poziv domaćeg župnika vlč. Matije Novačkog, koncelebrirana misna slavlja s početkom u 9 i 11 sati predvodili su sjemenišni odgojitelji i to: vlč. Luka Premelč predvodio je prvu svetu misu u prošteništu Majke Božje Snježne u Volavju, a misno slavlje u 11 sati u župnoj crkvi u Slavetiću predvodio je preč. Matija Pavlaković. Tijekom misnih slavlja sakrament pomirenja podjeljivao je domaći župnik vlč. Matija Novački.

Tumačeći Božju riječ predsjedatelji su, svaki iz svoga kuta gledišta, protumačili nedjeljna svetopisamska čitanja napomenuvši kako „poruka Božje riječi, upućene u sredini korizmenog vremena, nastavlja nas uvoditi u pashalno otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Najprije smo, u prvom čitanju, suočeni s temeljnom porukom Sinajskog saveza, tj. s objavom Deset Božjih zapovijedi – kodom svake univerzalne etike. No, u ozračju današnjeg gubitka smisla za Boga, važno je istaknuti da jezgru te poruke tvori proglas: „Ja sam Gospodin Bog tvoj!“ Bez izričitog priznanja Božjeg gospodstva, njegove slave i veličanstva, sve ostalo postaje predmet osporavanja i neslaganja“.

„Današnja nedjelja, nadalje, predstavlja Isusa kao hram novog bogoštovlja. Na povijesno – spasenjskoj pozadini saveza na Sinaju događa se Isusov ulazak u jeruzalemski hram pred blagdan Pashe. Upada u oči činjenica da Isus hram naziva „kućom Oca svojega“, što je nečuvena bogohulnost u ušima njegovih slušatelja. Isus kao čovjek postaje istinsko mjesto objave i očitovanja Božje nazočnosti među ljudima. Isus je ‘novi Hram‘ u kojem nema mjesta starozavjetnoj praksi žrtvovanja životinja i ubiranja novca za potrebe održavanja hrama i kulta. Isus kao ‘novi Hram‘, kao zdanje sazidano na vršenju volje Očeve, uključuje i žrtvu i žrtvovanje.

Jezgra današnje evanđeoske poruke, kada započinjemo u našoj domovini i Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH, jest u sljedećem: „činjenica da se Isus nije povjeravao ljudima oko sebe, potvrđuje istinu – Isus je kao pravi Bog pronicao srca ljudi i znao je što se u njima krije. Pred Isusom se nije moguće sakriti ili pretvarati, pa čak i onda kada se čine velika pokornička djela. Ono što ostaje nevidljivo, a što vidi samo Bog, to je čovjekova nutrina. U našoj korizmi želimo pomiriti i uskladiti vanjštinu i nutrinu, želimo činiti pokornička djela ne iz puke navike, već iz obraćenog srca… samo tako naša će korizma biti uspješna i Bogu draga“, zaključili su, između ostaloga, oba propovjednika.

Ljepoti misnih slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a iskustvo duhovnoga poziva i radost življenja unutar sjemenišne zajednice posvjedočili su: Adrian Ukalović i Mihael Bučić (Zadarska nadbiskupija) te Mislav Palić (Zagrebačka nadbiskupija) i Nikola Bilonić (Đakovačko-osječka nadbiskupija) sjemeništarci prve, treće i maturantske godine, po dvojica nakon svake svete mise. Liturgijsko pjevanje na misnim slavljima predvodili su župni zborovi domaćina: u Volavju zbor mladih, a u Slavetiću župni zbor potpomognut glasovima sjemeništaraca i okupljenog mnoštva.

Na koncu poldanjeg misnog slavlja vlč. Novački zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, predsjedateljima na upućenim homilijama, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Nakon spomen fotografiranja te izmjenom prigodnih darova, radost susreta nastavila se druženjem uz obiteljski stol u prostorima župe Petrovina.

Nakon objeda sjemeništarci i odgojitelji predvođeni domaćim župnikom pohodili su župnu crkvu sv. Petra apostola u Petrovini gdje ih je župnik Novački upoznao s bogatom sakralno-povijesnom baštinom crkve te su na kraju razgledavanja spomenutih znamenitosti zajednički izmolili anđeosko pozdravljenje te time završili svoj pohod ovom pitomom Jaskanskom kraju.