Vicepostulatorica kauze Drinskih mučenica s. dr. M. Ozana Krajačić predvodila duhovnu obnovu sjemeništarcima i „vikendašima“ na zagrebačkoj Šalati

Na sredini korizmenog hoda održana je ovoga vikenda, u petak 8. i subotu 9. ožujka, duhovna obnova za sjemeništarce te sudionike „Vikenda u Sjemeništu“ – mladiće koji razmišljaju svoje srednjoškolsko obrazovanje oplemeniti životom u šalatskom sjemeništu i izbliza slijediti Krista. Voditeljica korizmene duhovne obnove bila je dr. sc. s. M. Ozana Krajačić FDC, redovnica Družbe Kćeri Božje ljubavi.

„Vikend u Sjemeništu“ važan je projekt za budućnost šalatskog sjemeništa u kojem dječaci, potencijalni budući članovi sjemenišne zajednice, imaju priliku posjetiti Sjemenište, provesti vrijeme sa sjemeništarcima i njihovim odgojiteljima te pobliže upoznati način života u toj drevnoj instituciji Crkve u Hrvata. Na trodnevnom susretu ovoga su vikenda sudjelovala šestorica dječaka: trojica iz Zagrebačke nadbiskupije, dvojica iz Sisačke biskupije te jedan iz Bjelovarsko – križevačke biskupije.

Zazivom Duha Svetoga kao glavnog suputnika u svakoj našoj odluci i duhovnom rastu te Onoga koji potpomaže naše nemoći i učvršćuje našu želju promijeniti svoje živote, na što nas osobito poziva i potiče ovo korizmeno vrijeme, započela je još jedna u nizu duhovnih obnova u Sjemeništu. Glavna tema i nit vodilja koju je voditeljica duhovne obnove stavila pred oči i u srca svih sudionika bio je redak iz Psalma 119: ”Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi” – redak neizmjerno važan za izgradnju našeg odnosa prema Božjoj riječi, kao i za produbljivanje razumijevanja bogatstva Svetog pisma.

Nakon kratkog osobnog svjedočanstva s. Ozana je započela svoj prvi duhovni nagovor za sve prisutne mladiće stavivši naglasak na važnost i snagu Božje riječi kroz njeno svakodnevno osluškivanje i razmatranje. „Isus je riječ Očeva i želi ući u tvoju nutrinu te osvojiti svako ljudsko srce. Mi smo tražitelji – tražim li ja Isusa? Upoznaj Isusa više da bi ga zavolio više!“ – neki su od poticaja kojima je časna sestra Krajačić ohrabrivala slušatelje. „Čitati Sveto pismo znači slušati, a molitva kreće od slušanja. Neka i nama srce bude puno Božje riječi – puno Krista“, naglasila je, između ostaloga, s. Ozana.

Nakon prvog nagovora uslijedilo je pokorničko bogoslužje uz ispit savjesti, pojedinačna sveta ispovijed te zajednička pobožnost križnog puta koju su animirali sjemeništarci predvođeni rektorom Pavlakovićem. Po završetku pobožnosti uslijedila je svečana sveta misa – vrhunac prvog dana duhovne obnove, ali i svakoga dana života jednog kršćanina. Svetu misu predslavio je sjemenišni rektor preč. Matija Pavlaković, a u koncelebraciji je bio sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč. U izrazito nadahnutoj homiliji, vezanoj uz misna čitanja od svagdana petka 3. korizmenog tjedna, preč. Pavlaković približio je svima prisutnima navještenu Božju riječ i potaknuo na osobno vraćanje Bogu po pozivu proroka Hošee te pozvao okupljene na promišljanje o našoj iskrenoj ljubavi prema Bogu i našoj braći i sestrama s kojima dijelimo našu svakodnevicu.

U večernjim satima istoga dana sjemeništarci i „vikendaši“ su, pod vodstvom i uputama s. Ozane, proveli više od sat vremena promišljajući, slušajući i razmatrajući tekst Svetog pisma te učili ispravan pristup druženju s Božjom riječi. Prvi dan duhovne obnove okrunjen je euharistijskim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Drugi dan duhovne obnove i „Vikenda u Sjemeništu“ započeo je jutarnjom molitvom Božanskog časoslova za Božji puk, a nakon doručka, u prijepodnevnim satima, uslijedio je zaključni nagovor voditeljice duhovne obnove s. Ozane kojeg je posvetila temi duhovnog razlučivanja. Posebno je izdvojila povjerenje i poniznost kao dva središnja elementa našeg života s Bogom. Naglasila je okupljenima kako „Pavlove riječi: ‘Sve provjeravajte: dobro zadržite, svake se sjene zla klonite!’ (1 Sol 5, 21-22) izražavaju ono što je nužno u svakom našem razlučivanju i pomažu jednoj trijeznoj duhovnosti. U životu pazi da se ne usredotočuješ samo na ono što je loše i zlo, a zaboraviš tada ono važno – hodati putem za Dobrim. Ne izbjegavaj borbu i muku, već izbjegavaj žurbu i naglost da svašta loše olako ne uđe u tebe. Izdrži kušnju! Jačaj karakter!“ – upute su koje je voditeljica stavila pred sudionike sa željom da im se usade u njihova srca i misli.

Vrhunac cjelokupne duhovne obnove bila je sveta misa koja je potom uslijedila. Svetu misu predslavio je rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković, a u koncelebraciji je bio sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč. U prigodnoj propovijedi preč. Pavlaković nadovezao se na promišljanje od prethodne večeri i lomeći Božju riječ, osobito navješteno evanđelje dana (usp. Lk 18, 9-14), potaknuo je sve prisutne na veliki ispit savjesti i čišćenje naše osobne molitve od oholosti i trgovačkog pristupa Bogu. Po završetku svečanog misnog slavlja rektor Pavlaković je u ime čitave sjemenišne zajednice zahvalio voditeljici s. Krajačić na svakoj upućenoj riječi, na molitvi i brižnosti prema sjemeništarcima i „vikendašima“ koja se osjetila tokom oba dana duhovne obnove.

Nakon svete mise uslijedio je zajednički ručak svih sudionika kojim je završio službeni dio mjesečne duhovne obnove u šalatskom sjemeništu.

„Vikend u Sjemeništu“ nastavio se kroz subotnji i nedjeljni dan. „Vikendaši“ su poslijepodnevne sate proveli u druženju sa sjemeništarcima igrajući zajedno nogomet u prostoru sportske dvorane u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu na zagrebačkom Kaptolu, a potom, uz razgovor i društvene igre u Sjemeništu, dublje se povezivali sa sjemenišnom zajednicom međusobno gradeći prijateljske odnose. U večernjim satima subote duhovnik sjemeništaraca vlč. Luka Premelč pojedinačno je razgovarao sa svakim od „vikendaša“ približivši im život u Sjemeništu sa željom da im pomogne u razlučivanju njihove buduće odluke da, nakon završene osnovne škole, možda postanu dio šalatske sjemenišne zajednice. Ostatak subotnje večeri „vikendaši“ i sjemeništarci proveli su u prostoru sjemenišne svečane dvorane gledajući epizodu serije „Izabrani“ („The Chosen“), a potom su dan zaključili zajedničkom molitvom Povečerja te pošli na zasluženi počinak.

Treći i završni dan „Vikenda u Sjemeništu“, u nedjelju 10. ožujka, kada Crkva slavi četvrtu korizmenu nedjelju, „vikendaši“ su proveli zajedno sa sjemeništarcima sudjelujući u redovitom dnevnom redu Sjemeništa. Nakon svečane jutarnje molitve Božanskog časoslova i prijepodnevnog druženja, cijela zajednica slavila je svetu misu koju je predvodio i nadahnuto propovijedao sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč. Slavlje je obogatila sjemenišna svečana asistencija, a pjesmom oplemenio sjemenišni zbor pa su tako „vikendaši“ imali priliku iz bližega vidjeti kako se sjemeništarci trude u pripremi i samom slavlju nedjeljne euharistije.

Uslijedio je zajednički objed koji su pripremile vrijedne ruke sjemenišne kuharice, a potom su dječaci „vikendaši“ ispunjena srca krenuli svojim domovima. U nadi da će netko od njih u svome srcu osjetiti Gospodinov poziv te se odlučiti u budućnosti upisati Sjemenište, molimo za njihovu spremnost i hrabrost da svojim životom budu potpuno Kristovi. Preporučamo ih u Vaše molitve!