Vlč. mr. Josip Horvat ml. predvodio uskrsnu duhovnu obnovu u šalatskom sjemeništu

Tijekom petka i subote, 12. i 13. travnja ove godine, vrata Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati još su jednom bila otvorena za sve dječake koji su odlučili provesti vikend u Sjemeništu sa željom da pobliže upoznaju stil života u toj drevnoj ustanovi Crkve u Hrvata. Tako su kroz posljednja dva dana sjemenišnu zajednicu svojim dolaskom obogatila četvorica dječaka iz Zagrebačke nadbiskupije.

Središnji događaj ovog vikenda za sjemeništarce i „vikendaše“ bila je dvodnevna uskrsna duhovna obnova. Voditelj ovomjesečne duhovne obnove u srcu Vazmenog vremena bio je vlč. mr. sc. Josip Horvat ml., asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pri Katedri kanonskog prava te pastoralni pomoćnik u zagrebačkoj župi sv. Ivana Nepomuka u naselju Stupnik – Lučko.

Zazivom Duha Svetoga kao glavnog suputnika u hodu kroz duhovnu obnovu i Onog koji potpomaže naše nemoći, ali i našu želju promijeniti svoj život, sudionici duhovne obnove, na poticaj voditelja vlč. mr. Horvata, promišljali su o liku velikog starozavjetnog kralja Davida, o njegovom grijehu s Bat – Šebom te posljedicama istoga. Kroz prvi nagovor sudionici su razmatrali 11. poglavlje Druge knjige o Samuelu te na kompleksnom, a tako aktualnom i prisutnom primjeru Davidovog odnosa prema Bogu, bližnjemu i njegovim grijesima, trudili se obnoviti i osvježiti vlastiti odnos i shvaćanje opasnosti grijeha, ne samo za nas, već i za naše bližnje jer grijeh upravo nerijetko povlači sa sobom i druge. Veliki faktor pri uzroku Davidovog grijeha bilo je njegovo nesavjesno izvršavanje službe, poslanja i svakodnevnih obveza, a upravo se u tome svi mi možemo vrlo često lako pronaći.

Nakon prigodnog nagovora uslijedilo je pokorničko bogoslužje u kojem je voditelj duhovne obnove kroz ispit savjesti potaknuo okupljene sjemeništarce i „vikendaše“ na pojedinačno slavlje sakramenta pomirenja. Za vrijeme ispovijedi zajednica je moleći svetu krunicu iskala zagovor Majke Marije da im isprosi kod svoga Sina, našega Gospodina, obilje milosti i promjenu srca po Njegovu srcu te im pomogne u novim, boljim, konkretnim životnim koracima. Zatim je uslijedilo misno slavlje koje je predslavio voditelj duhovne obnove vlč. mr. Josip Horvat u koncelebraciji sa sjemenišnim duhovnikom Lukom Premelčem. Predslavitelj je, tumači Isusove čudo kojim hrani pet tisuća ljudi, istaknuo da nije naglasak na umnažanju, nego dijeljenju: „Dati dio, dati sebe Bogu i bližnjemu, poruka je kršćanstva.“, naglasio je, između ostaloga, propovjednik.

U večernjim satima istoga dana okupljena zajednica pogledala je vrijedan i poticajan film „Pavao, Apostol Kristov“ (2018.), koji govori, osim o svetom Pavlu, o životu prve Crkve i nastanku novozavjetnog spisa Djela apostolskih.

Svojevrsna kruna, ali i spona koja povezuje dvodnevnu uskrsnu duhovnu obnovu u jednu cjelinu, bilo je cjelonoćno euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom gdje su sudionici, izmjenjujući se međusobno tako da ni u jednom trenutku Gospodin ne ostane sām, molili na razne nakane, osobito jedni za druge i kvalitetnije međuljudske odnose.

Subotnji dan započeo je zajednički blagoslovom s Presvetim te razmatranjem Božje riječi (Lectio divina). Svoj drugi nagovor vlč. mr. Horvat posvetio je i dalje liku, a osobito grijehu i posljedicama grijeha kralja Davida koje donosi 12. poglavlje Druge knjige o Samuelu. Kroz duhovni nagovor, detaljno analizirajući navedeno poglavlje kao i dva velika Psalma koji su nastali iz Davidova života i kajanja (Psalam 32 i Psalam 51), okupljene mladiće poticao je na važnost iskrenog kajanja i povratka Gospodinu, jer samo u čistoći i življenju Božje volje imamo pravu i istinsku slobodu. „Kada je David, kao i dobar dio današnjeg svijeta, živio kao da Boga nema, sve je dublje tonuo. U poniznosti, vjeri i povjerenju Bogu put je kojim nam je ići i vazmenu radost živjeti“, zaključio je svoj nagovor voditelj duhovne obnove.

Svečanom poldanjom svetom misom kao krunom cjelokupnog susreta te zajedničkim ručkom koji je potom uslijedio zaključena je još jedna u nizu mjesečnih duhovnih obnova kao i još jedan „Vikend u sjemeništu“.

Dječake koji unutar svojih župnih zajednica osluškuju Božji plan za svoj život preporučamo u vaše molitve te vas i ovim putem molimo da potaknete vaše osnovnoškolce, učenike 7. i 8. razreda, da iskoriste ponudu i provedu koji dan u Sjemeništu pa možda i netko od njih, Božjom voljom, krene putem svećeništva.