U duhu zajedništva izgrađujemo jedni druge

Početak mjeseca svibnja svake se godine na šalatskom brijegu posebno iščekuje jer sjemenišni poglavari okova odgovornosti oslobađaju sjemeništarce maturante, a mlađi članovi zajednice prihvaćaju službe s ciljem buduće dobrobiti sjemenišne zajednice sa zagrebačke Šalate.

Na liturgijski spomendan sv. Josipa Radnika, u srijedu 1. svibnja, s početkom u 20.00 sati, u prostorima Sjemeništa, rektor Matija Pavlaković započeo je Susret primopredaje sjemenišnih službi već tradicionalnim govorom o službama i odgovornosti, poštenju i vrjednotama, obvezama i marljivosti u njihovu izvršavanju. Naglasio je kako u odgovornim službama duktora ili sakristana se ne valja uznositi ili bahatiti, već da ih se treba doživjeti kao služenje zajednici u duhu međusobne izgradnje njenih članova.

Na početku, odgojitelji predvođeni rektorom zahvalili su maturantima na trudu i predanom radu kojega su utkali u životnost sjemenišne zajednice proteklih dinamičnih godina i mjeseci obilježenih potresima i pandemijom korona virusa te su, kao poklon, podijeljene vrijedne knjige (Sveto pismo) trojici maturanata koji pomalo napuštaju sjemenišni ‘Grad na gori’. Posebna nagrada, u ime odgojiteljskog tima, uručena je maturantu Mislavu Paliću za predan rad kroz sve četiri godine u sjemenišnoj zajednici na različitim područjima njezina života i djelovanja.

Primopredaja službi odvijala se na sljedeći način: maturant Mislav Palić predao je službu generalnog duktora trećašu Jerku Soldi koji je ujedno i glavni urednik sjemenišnog godišnjaka „Glas sa Šalate“, jedan od urednika sjemenišne web stranice i društvenih mrežâ, a okušat će se i kao kronolog kuće. Kao zamjenik generalnog duktora izabran je svestrani Kristijan Vrbanc koji će uz ovu službu vršiti još i ulogu koordinatora vanjskih radova u Sjemeništu, ostaje glavni sakristan te „najjača karika“ između solista zbora sjemeništaraca.

Zamjenik glavnog sakristana i nadalje ostaje perspektivni Karlo Čondić koji predaje službu animatora „Vikenda u sjemeništu“ Antoniu Matkoviću pa će on, zajedno s prokušanim Ivanom Sičajom, u novoj sezoni pomagati duhovniku u regrutiranju potencijalnih sjemenišnih kandidata.

Budući da još uvijek sjemenište nema izučenog orguljaša, svoj dvogodišnji trud i rad s vanjskim suradnikom Sjemeništa prof. Ljubenkom pokazat će talentirani Matijas Idžanović. Solisti i glavni protagonisti ‘A capella’ pjevanja ostaju: Kristijan Vrbanc, Ivan Sičaja i Matijas Idžanović, a nove snage postaju Matia Bajrić, Jerko Soldo i Mihael Bučić, dok na gitari ritam i dalje održava glavni gitarist Kristijan Vrbanc uz potencijalnog nasljednika u osobi Matie Bajrića.

Voditelj info kluba i zamjenik glavnog fotografa i nadalje ostaje Gabriel Mrkonjić, a neprikosnoveni tiskovni ured Sjemeništa pojačava se dvojicom novih snaga u osobama Jerka Solde i Mihaela Bučića kao glavnog fotografa i glavnog tehničara kuće. Pred ovim timom stoji i izazov unapređenja sjemenišne web stranice i društvenih mreža (facebook, instagram i TikTok).

Zajedničke sjemenišne prostorije u novoj će sjemenišnoj godini održavati Matia Bajrić i Nikola Bilonić, dok će Antonio Pratljačić zajedno sa kolegom iz generacije Karlom Čondićem biti zadužen i u novoj sezoni za sada već tradicionalnu promociju Sjemeništa na valovima Radio Marije svake četvrte srijede u mjesecu.

Animator sporta postaje prvaš Nikola Bilonić s ciljem da što češće ‘izvuče’ subraću na sportska borilišta, a vodu će im nositi Adrian Ukalović, kršni momak naše zajednice.

Odluka odgojiteljskog tima od prije dvije godine da služba zvonara pripada svima pokazala se odličnom, tako da i nadalje ovu najzahtjevniju i najodgovorniju službu unutar zajednice vrše svi njeni članovi na dobrobit sjemenišne zajednice.

U proteklih osam godina rektorove odluke bile su uglavnom dobre i korisne, a kakve će biti u mogućoj devetoj godini njegove službe… vrijeme će pokazati!