„Raduj se za svoje mladosti“ (usp. Prop 11,9)

Dvanaesti Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) održao se u subotu, 04. svibnja ove godine u Gospiću pod geslom „Raduj se za svoje mladosti“ uzetom iz Knjige Propovjednikove (usp. Prop 11,9).

Među 8 tisuća mladih koji su se prijavili na SHKM, a uz zajednice i izvođače koji su sudjelovali u cijelom programu te s logističkom potporom u grad Gospić slilo se oko 10 tisuća mladih, našli su se i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu predvođeni rektorom Matijom Pavlakovićem i duhovnikom u sjemeništu vlč. Lukom Premelčem.

Sjemeništarci su oko 10 sati pristigli u katedralnu župu u Gospić gdje su zajedno sa okupljenim mladima sudjelovali u programu upoznavanja i molitvenog zajedništva, kojeg su pripremili mladi domaćina. Potom su četvorica sjemeništaraca pripremila promo štand Sjemeništa na Šetalištu u Gospiću te tamo, u zajedništvu sa ostalim različitim dijecezanskim i redovničkim zajednicama, mladima iz RH i BiH predstavili svoj promidžbeni materijal dijeleći ukrasne svijeće, krunice, godišnjak „Glas sa Šalate“ i sl. te pozivajući na molitvu za nova i sveta duhovna zvanja. Tijekom trajanja ovog „sajma duhovnih zvanja“ paralelno se posluživao ručak u blizini središnjeg gradskog trga i odvijao se pretprogram na kojem su mlade animirali: Hrvatsko nadzemlje, zajednica „Vjera i svjetlo“, Matej Lovrić i VIS „Mihovil“.

Vrhunac SHKM-a bilo je euharistijsko slavlje na nogometnom stadionu Balinovac u Gospiću koje je, s početkom u 17 sati, predslavio splitsko-makarski nadbiskup i metropolita mons. mr. Zdenko Križić, a na misi su koncelebrirali brojni biskupi, među kojima apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua, predsjednik HBK-a zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša te brojni svećenici iz hrvatskih i bosansko-hercegovačkih te srijemskih župa. Uoči misnog slavlja okupljeni mladi hodočasnici mogli su pristupiti sakramentu pomirenja, a zdušno se molila i sveta krunica kao duhovna priprema za svetu misu.

Na početku Slavlja apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua pročitao je pozdrav mladima koji im je uputio papa Franjo. Izrazivši radost jer s njima može biti duhovno prisutan, Sveti Otac u poruci se osvrnuo na geslo 12. SHKM-a, istaknuvši „Ovogodišnja predložena tema koja vam je dana na razmatranje ‘Raduj se za svoje mladosti’ (Prop 11, 9), ujedno je i poziv da se vrijeme mladosti doživljava kao Božji dar, iskazujući zanos i darežljivost koji su vlastiti mladenačkoj dobi. Dragi prijatelji, samo hodajući s Isusom može se steći radost, ona istinska radost! Ne bojte se povjeriti Njemu, jer je On ‘zaglavni kamen’ na kojemu je moguće čvrsto utemeljiti zdanje vlastitog bića.”

Posebnost ovog događaja bila je i da je u procesiji nošen kip Gospe Krasnarske, zaštitnice Gospićko-senjske biskupije, a predvoditelj slavlja splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić je među biskupskim insignijama imao i štap krbavskih biskupa. Propovijedao je predsjednik Odbora HBK-a za mlade šibenski biskup Tomislav Rogić, a u uvodu mise mlade goste iz svih krajeva Crkve u Hrvata pozdravio je dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. dr. Richard Pavlić koji im je rekao: “Ovaj veliki događaj organizirala je jedna mala ali vrlo vrijedna ekipa koja je – unatoč lošim vremenskim prognozama – izmolila lijepo vrijeme” te su dobili veliki pljesak od svih prisutnih, a podsjetio je također da je predvoditelj mise mons. Križić prije godinu i pol dana, tada još kao njihov mjesni biskup, osnovao Organizacijski odbor 12. SHKM-a i predložio geslo, teme kateheza i sastavio molitvu za uspjeh i blagoslov susreta.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Zdenko Križić je, pak, rekao da Isus “ne želi da njegov učenik bude osoba koja će samo druge tješiti, drugima izražavati sućut, nego drugima donositi radost koja proizlazi iz Radosne vijesti Evanđelja”.

“Isusova želja nije da budemo radosni s vremena na vrijeme, nego da njegova radost bude u nama kao trajno stanje. On nam jamči da nam njegovu radost nitko i ništa neće moći uzeti. Radost ima svoj izvor u vjeri u Isusa koji je obećao da nas neće nikada napustiti jer je s nama u sve dane do svršetka svijeta”, poručio je splitsko-makarski nadbiskup, a biskup Rogić mladima u propovijedi da su tri “molitvena raspoloženja naše duše pred Bogom”. To su kako je rekao: „Hvala’ – ‘Oprosti’ i ‘Pomozi’. Radost zahvaljivanja, poniznost kajanja i potreba pomoći Božje. Najprije ‘hvala’! Kad najprije zahvališ za primljena dobra onda i potrebe izgledaju manje, pa možda i sami grijesi za koje treba moliti oproštenje, rekao je te obraćajući se velikome broj mladih naglasio: „Hvala Ti, Bože, za ovu okupljenu mladost! Hvala Ti, za upućenu riječ, za ovaj susret, za ovo zajedništvo, za ovu ‘nadu’ i za ovu ‘radost’.” Rekao im je da su sve njihove mladenačke želje podvrgnute sudu prolaznosti, kazavši: „Sjeti se prolaznosti i sjeti se tko je iznad svega toga – Bog jedini!” „Sve stavi pred njega da jasnije vidiš što će doista usrećiti tvoje srce, dane tvoje mladosti ispuniti pravim životom i radošću”, rekao im je također te pojasnio da – oslanjajući se na misli sv. Augustina – danas ima toliko ponuda: i laskanja i zastrašivanja, pa stoga u svemu tome „moramo usvojiti jednu važnu lekciju koja se zove: To mi ne treba!”

Šibenski biskup im je u nastavku i osvijestio: „Isuse, zoveš nas da ostanemo u tvojoj ljubavi, kao što je Otac ljubio tebe: dopustio je da trpiš – tražio da ispuniš Njegovu volju i Ti si prigrlio križ, podnio muku i pobijedio. Otac te uskrisio, zauvijek učinio našim bratom, suputnikom i spasiteljem.”

Zapitavši se nadalje ‘kako ćemo ostati u tvojoj ljubavi’ ponudio im je odgovor: „Tvoja je zapovijed da ljubimo Boga svim svojim bićem i životom, a bližnjega svoga kao sebe samoga. Tvoje zlatno pravilo kaže: da činimo drugima samo ono što bismo voljeli da drugi čine nama.”

Rekao je i da „naša radost može biti potpuna samo ako smo tvoji, ako smo s Tobom, ako si nam na prvom mjestu, ako si nam jedini Bog”, kao i da po svojim zapovijedima „daješ nam snage da se odupremo napasti, lažnim ponudama, ovisnostima svake vrste: droge, pornografije, kocke, nasilja, bilo kojeg zlostavljanja.” Uz to, pozvao je mlade da budu spremni doći pred Gospodina, pred Uskrsloga i ponizno moliti oproštenje, ali i da ga mole kako bi čvršće stajali u Božjoj blizini te da „odbacimo ono što nas od tebe udaljuje, umanjuje tvoju milost, naklonost i prisutnost u našem životu.”

Propovijed je biskup Tomislav Rogić zaključio riječima Pape sa Svjetskog susreta mladih u Lisabonu kada im je rekao: „Ustanite!”. Trgnimo se oda sna, izađimo iz ravnodušnosti, otvorimo rešetke zatvora u koji smo se ponekad zatvarali, da svaki od nas uzmogne otkriti svoj poziv u Crkvi i svijetu i postati hodočasnik nade i mirotvorac!

„Budite Kristovi sijači vedrine, nade i radosti”, završio je predsjednik Odbora HBK-a za mlade.

Na misi su zajednički pjevali Zbor mladih Gospićko-senjske biskupije i Zbor mladih Varaždinske biskupije, a važno je istaknuti da je prognoza vremena čitav dan bila na strani mladih i tijekom jutarnjega programa u župama, pretprograma u središtu Gospića te za vrijeme mise.

Na samom kraju objavljeno je tko će biti domaćin 13. susreta hrvatske katoličke mladeži. To su grad Požega i Požeška biskupija i oni su od mladih iz Gospićko-senjske biskupije – predvođeni imenovanim požeškim biskupom Ivom Martinovićem i povjerenikom za pastoral mladih vlč. Marijanom Pavelićem – preuzeli križ Susreta hrvatske katoličke mladeži koji već godinama na takav način prelazi iz generacije u generaciju, iz biskupije u biskupiju.

Po završetku euharistije od 20 sati uslijedio je slavljenički koncert duhovne glazbe uz bend „Božja pobjeda“ na Trgu Stjepana Radića u Gospiću.

SHKM se održava od 1996. godine i to u pravilu svake dvije godine u jednom od hrvatskih gradova.

Iako malo umorni, sjemeništarci i odgojitelji vratili su se na svoj šalatski brijeg ponosni jer su bili dio Susreta punog života, radosti i ljubavi.

Vidimo se 2026. u Požegi!

Foto preuzeto sa: ika.hkm.hr/