Negdašnji sjemeništarac Kristijan Pezić pohodio šalatsku zajednicu

Svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio negdašnji sjemeništarac vlč. Kristijan Pezić, župni vikar u župi Pohoda BDM u Sisku, u svečanoj sjemenišnoj dvorani na zagrebačkoj Šalati proslavljena je 9. svibnja svetkovina Uzašašća Gospodinova – Spasovo.

Vlč. Pezić rado se odazvao pozivu prečasnog rektora da o ovoj svetkovini pohodi šalatsku zajednicu te uz prigodnu homiliju i posvjedoči sjemeništarcima o svom svećeničkom putu. Vlč. Kristijan je za svećenika Sisačke biskupije zaređen 2022. godine, a zanimljivo je spomenuti da uz trojicu svoje braće, dvojica od njih također su završila šalatsko sjemenište i gimnaziju: Karlo (2018.) i Gabrijel (2020.)

Svečarski dan u Sjemeništu započeo je jutarnjom molitvom časoslova naroda Božjega, a u 18.00 sati zaključen je koncelebriranim misnim slavljem koje je predslavio vlč. Kristijan Pezić u zajedništvu s rektorom sjemeništa preč. Matijom Pavlakovićem i duhovnikom sjemeništaraca vlč. Lukom Premelčem.

Na početku slavlja rektor Sjemeništa zaželio je dobrodošlicu vlč. Kristijanu i izrazio zahvalnost što je, usprkos mnoštva kapelanskih obveza, pronašao vremena da pohodi sjemenišnu zajednicu iz koje je otišao maturiravši u školskoj godini 2015./2016.

U svojoj propovijedi vlč. Pezić je na početku sjemeništarcima posvijestio značaj svetkovine Uzašašća Gospodinova rekavši kako „vjerom, nadom i ljubavlju vjernici ostaju povezani s Gospodinom, zagledani u nebesku domovinu, a ipak još na zemlji. Kršćanin tako već sada živi u stvarnosti kraljevstva nebeskog, no time nije izvan ovoga zemaljskog što ga još zadržava. Naprotiv, to mu otvara nove mogućnosti da već sada živi novim životom i naviješta Radosnu vijest drugima te ga sve to prožimajući vodi k preobraženju i slavi na koju je i pozvan od Boga koji ga je i stvorio“, napomenuo je propovjednik.

Potom se obratio sjemeništarcima govoreći na način osobnog svjedočanstva o svom duhovnom pozivu istaknuvši, između ostaloga, sljedeće: „Dragi sjemeništarci, svakoga od vas Bog je pozvao da danas budete ovdje pred Njegovim oltarom, u Njegovu sjemeništu, da u vas posadi sjeme svoje ljubavi koje će nakon sjemeništa rasti bilo to pripremajući se za svećenički poziv, obiteljski poziv ili za život općenito. Nitko od nas ne zna što ga u životu čeka i na što ga Gospodin priprema, ali ljepota kršćanskog poziva i jest u tome što znam da je Gospodin uza me; ne znam što me sutra čeka, ali znam da će se Gospodin i sutra pobrinuti za me. Tomu sam i ja svjedok na mnoge načine i zahvalan sam sjemeništu jer mi je dalo temelje za dalje, alate koji mi i danas koriste, talente koji bi ostali skriveni i mnogo toga što do ulaska u ovu zajednicu jednostavno nisam znao niti primjećivao“, posvjedočio je okupljenima vlč. Pezić.

Na koncu svoje nadahnute propovijedi ohrabrio je sjemeništarce da budu ustrajni u svom hodu za Uskrslim i da se ne boje reći mu svoj životni ‘Evo me!’ jer „nas Gospodin nikada ne ostavlja same, šalje nam Duha Branitelja…; možda ga mi ne primjećujemo, ali svakako da On djeluje, nadahnjuje, usmjerava, štiti i brani nas. Taj Duh je čista Ljubav, ljubav Presvetog Trojstva koja nas povezuje u jedno, Ljubav koja nam se i danas daje. Uzdajte se u Gospodina i nećete se razočarati“, zaključio je vlč. Kristijan svoje promišljanje.

Na koncu misnoga slavlja rektor Pavlaković zahvalio je vlč. Kristijanu na spremnosti i odazivu uručivši mu prigodni poklon te mu preporučio čitavu sjemenišnu zajednicu u molitvu kako bi u budućnosti povjereni mladići ostvarili se kao dobri ljudi i kršćani, a ako je volja Božja i sveti svećenici.

Ljepoti euharistijskog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali članovi sjemenišne zajednice.

Po završetku Slavlja nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca i gostujućeg propovijednika u sjemenišnoj blagovaonici.